Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că România ”ascunde” adevărate bijuterii arhitecturale. Unele dintre ele nu se află în marile orașe, ci străjuiesc de-a lungul căilor ferate. Este și cazul unei gări din România a cărei frumusețe a atras atenția tuturor.
Mersul cu trenul poate fi o adevărată aventură, dar și o plăcere pentru cei care adoră să descopere lucruri noi. Nu multă lume știe, dar la noi în țară, se află o gară foarte interesantă care a fost inclusă în topul celor mai frumoase stații de tren din Europa.
Nu doar peste hotare găsim gări superbe, cu arhitecturi ce îți taie respirația. O astfel de comoară arhitecturală se află și în România, mai exact, în Suceava.
Cei care vor merge cu trenul și vor opri în Suceava, vor avea impresia că au călătorit în timp. Aici, o construcție impozantă cu o arhitectură aleasă îi întâmpină pe toți turiștii. În Suceava, aceasta mai este cunoscută și ca Gara Burdujeni pentru a o diferenția de o altă gară monument din oraș.
Gara Burdujeni seamănă ca arhitectură cu o altă gară din Europa. Mai exact, cu gara din Fribourg, un oraș mic, dar cochet din Elveția. Gara din Suceava a prins contur timp de 10 ani, între 1892 și 1902, perioadă în care s-a lucrat intens la ea.
Stilul gării din Suceava este foarte simplu de reperat. Elementele arhitecturale au influențe austro-ungare, dar și influențe baroce. Construcția măreață se remarcă datorită cărămizii roșii din care este făcută, ceea ce o face să fie de neratat.
Nu doar exteriorul Gări Burdujeni este unic și păstrează emoția timpurilor de altă dată. Interiorul, mai exact, sala de bal încă are elementele originale, ceea ce îi dă și mai multă valoare gării.
Pentru a arăta atât de bine în prezent, gara din Suceava a trecut prin mai multe lucrări de restaurare. A fost nevoie de mult timp și de multe îmbunătățiri pentru ca Gara Burdujeni să nu piardă esența trecutului.
Primele lucrări de renovare au avut loc în 1956, atunci când Administrația Căilor Ferate Române a început să demareze modernizarea gării. Pentru prima dată, în clădire a fost trasă apa potabilă și s-a introdus încălzirea centrală. De asemenea, tot atunci, vechea pardoseală a fost înlocuită de una nouă.
Lucrările de modernizare au avut loc în mai multe etape, cele mai noi fiind cele din anii 2000 – 2006. Atunci, s-a pus foarte mult accent pe aspectul exterior al gării. S-au montat grinzi de susținere a acoperișului și s-a consolidat întreaga structură a Gării Burdujeni.
În continuare, marele punct de atracție al Gării Burdujeni este arhitectura sa deosebită. S-a dorit asemănarea ei cu gara din Fribourg, însă, presărată cu elemente baroce. Arhitectura gării din Suceava face trimitere și la ecletismul de școală franceză, datorită dimensiunii sale foarte mari.