News

Cum arată garsonierele-sicriu în care trăiesc chinezii. Tu n-ai putea să reziști nici măcar 5 minute într-una. Video

Imagini greu de privit cu garsonierele-sicriu în care trăiesc chinezii. Un om din altă zonă a planetei nu ar putea rezista nici măcar 5 minute într-o astfel de locuință.
07.05.2023 | 18:07
Cum arata garsonierelesicriu in care traiesc chinezii Tu nai putea sa rezisti nici macar 5 minute intruna Video
Cum arată garsonierele-sicriu în care trăiesc chinezii. Sursa foto: Unsplash / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cum arată garsonierele-sicriu sau cabinele-coșciug în care trăiesc chinezii. Un european, de exemplu, nu ar putea rezista nici măcar 5 minute într-o astfel de ”locuință”.

Cum arată garsonierele-sicriu în care trăiesc chinezii

Cu doar un an în urmă, în România, o garsonieră din Cluj, de doar 11 metri pătrați, a stârnit amuzamentul întregului popor. Imobilul a adunat zeci de mii de comentarii pe rețelele sociale, majoritatea ironice sau critice.

ADVERTISEMENT

Poate că e imposibil de crezut, însă în Asia există sute de mii de oameni care, în prezent, locuiesc în locuințe mult mai mici. Și nu vorbim de orice zonă, ci de Hong Kong. În unul dintre cele mai vizitate orașe din lume și unul dintre cele mai importante centre financiare ale planetei, are loc un fenomen greu de explicat.

În metropola chineză pot fi văzute unele dintre cele mai luxoase clădiri din lume. La polul opus, există și locuințele sociale, unde săracii trăiesc în unități subdivizate puțin mai mari decât un sicriu, scrie The Guardian.

ADVERTISEMENT

Aceste garsoniere-sicriu au apărut în Hong Kong la sfârșitul anilor 1950. În primă fază au fost ocupate în principal de noi migranți din China. Reprezentau locuințe oferite de angajator. Inițial, erau formate din paturi supraetajate metalice. Cu timpul, au suferit transformări dramatice.

Hong Kong are o populație de circa 7,5 milioane de locuitori. Fără niciun teren dezvoltabil rămas, piața imobiliară din zonă a crescut. A devenit printre cele mai scumpe din lume. Loviți de prețurile care au explodat ale chiriilor, sute de mii de oameni nu au altă opțiune decât să locuiască în aceste locuințe minuscule.

ADVERTISEMENT

Vorbim de unități subdivizate în care se îmbină absolut toate utilitățile. Bucătăria și toaleta sunt lipite, iar spaţiul de dormit ţine loc şi pentru şifonier, comodă de televizor, spaţiu de depozitare pentru diferite obiecte.

Experiența trăită de fotograful canadian Benny Lam în Hong Kong: ”Ai un sicriu mai mare”

În urmă cu câțiva ani, fotograful canadian Benny Lam a documentat, într-un fotoreportaj de-a dreptul terifiant, condițiile sufocante în care sunt obligați de împrejurări să-și ducă traiul aceste comunități vulnerabile chineze.

ADVERTISEMENT

După ce a vizitat peste 100 de locuințe minuscule în cartierul vechi al orașului, Lam era obișnuit cu casele de 2 metri pătrați, placate cu lemn, cunoscute sub numele de garsoniere-sicriu. La un moment dat, în timp ce fotografia o încăpere ușor mai mare decât de obicei, Lam chiar i-a spus locatarului, în mod involuntar: ”Ai un sicriu mai mare!”

În prezent, circa 200.000 de oameni, inclusiv 40.000 de copii, locuiesc în spații de dimensiuni cuprinse între 2 și 9 metri pătrați. ”S-ar putea să vă întrebați de ce ar trebui să ne pese. Acești oameni nu fac parte din viața noastră, nu? Ei bine, sunt exact oamenii care vin în viața ta în fiecare zi: te servesc ca ospătari în restaurantele în care mănânci, sunt agenții de pază din mall-urile comerciale prin care te plimbi și curierii de pe străzile prin care treci. Singura diferență dintre noi și ei este casa lor. Aceasta este o chestiune de demnitate umană”, a scris Lam pe pagina sa de Facebook.

Benny Lam a mărturisit, pentru National Geographic, că o fotografie l-a impresionat în mod deosebit. Aici apare un bărbat care se odihnește, însă nu are loc să-și întindă picioarele complet în față. Genunchii săi despărțiți ating practic pereții fără ferestre ale garsonierei-sicriu.

Lam spune că aceasta este imaginea care trebuie văzută de cetățenii privilegiați. Fotograful e de părere că autoritățile ar trebui să ia măsuri pentru a ameliora criza locuințelor din Hong Kong.

ADVERTISEMENT
Tags:
Bărbatul al cărui braț a fost găsit în râul Dâmbovița era condamnat pentru...
Bărbatul al cărui braț a fost găsit în râul Dâmbovița era condamnat pentru crimă. Nimeni nu i-a reclamat dispariţia
VIDEO Ilie Dumitrescu l-a auzit pe Gigi Becali în direct și nu s-a...
VIDEO Ilie Dumitrescu l-a auzit pe Gigi Becali în direct și nu s-a putut abține
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul...
„Am venit să vă spun adevărul meu”. Prezentatoarea TV a vorbit despre divorțul care a șocat o lume întreagă!
Cum arată socrii lui Gică Hagi şi Gică Popescu. Imagini rare cu bunicii...
Cum arată socrii lui Gică Hagi şi Gică Popescu. Imagini rare cu bunicii lui Ianis şi Kira Hagi
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai...
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca...
Despre Patriarhul Daniel putine s-au stiut in totii anii acestia. Se stie ca nu este casatorit, dar in 2013, din senin o tanara spunea ca ii este fiica si ca vrea sa faca test de paternitate. Ce s-a aflat acum despre ea
Vladimir Putin cutremură planeta! Anunț fulger făcut de liderul de la Kremlin
Vladimir Putin cutremură planeta! Anunț fulger făcut de liderul de la Kremlin
Deserturi de post. Două rețete pe care le pregătești în 10 minute
Deserturi de post. Două rețete pe care le pregătești în 10 minute
Un nou scandal uriaş între Anamaria Prodan şi Reghecampf. Declaraţii incendiare despre trecutul...
Un nou scandal uriaş între Anamaria Prodan şi Reghecampf. Declaraţii incendiare despre trecutul antrenorului: „N-ai vrut nicio relaţie!”
Viața marcată de abuzuri și mariaje dezastruoase a actriței care te-a cucerit. Bărbatul...
Viața marcată de abuzuri și mariaje dezastruoase a actriței care te-a cucerit. Bărbatul celebru pe care l-a considerat iubirea vieții ei
Femeie devorată de cei trei ciobănești germani ai vecinului, care au intrat în...
Femeie devorată de cei trei ciobănești germani ai vecinului, care au intrat în curtea ei. Elisabeta a strigat degeaba, grădinarul care o ajuta e surdomut
Secretul cele mai delicioase piftii a fost împărtășit de Jamila: „Din acest motiv...
Secretul cele mai delicioase piftii a fost împărtășit de Jamila: „Din acest motiv nu ne iese”. Trucul de care trebuie să ții cont
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română