Ion Iliescu a ajuns la 92 de ani și rămâne unul dintre oamenii care au marcat istoria recentă a României. Singurul președinte cu 3 mandate după 1989, Iliescu s-a izolat în vila sa de protocol din cartierul Primăverii, acolo unde locuiește împreună cu soția lui, Nina.
Ultima fotografie cu Ion Iliescu a fost postată cu ceva vreme în urmă pe contul deputatului Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii și unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai fostului președinte.
Iliescu apare în imagine slăbit și pare să se sprijine pe cei doi amici care au venit la el în vizită. Ceea ce nu e de mirare, ținând cont de faptul că fondatorul FSN (actualul PSD) este născut în anul 1930 și că în ultima perioadă a suferit din punct de vedere al sănătății.
Ionuț Vulpescu, omul pe care Iliescu l-a ”crescut” din punct de vedere politic, a povestit, de-a lungul timpului, o serie de întâmplări care îl au în prim plan pe fostul președinte al României.
”Era o zi de 3 martie, în care telefoanele, deși nu erau smart, sunau neîncetat, pentru că fiecare voia să spună, după bucuria inimii, din prietenie, din convingere, dar și din instinctul care atrage ca fluturele la lampa puterii, “La mulți ani!”.
Președintele Iliescu a avut mereu ceva de început de primăvară, adică de lume, ceva energic, ceva înnoit. Nu a fost niciodată un lider politic învechit, ci un om vechi, al experienței, cu idei mereu noi. Longevitatea i-a venit din credibilitate și din capacitatea sa uluitoare de adaptare. Și din credința în oameni. E un umanist cu școală tehnică”, a povestit Ionuț Vulpescu pe contul lui de socializare.
Ion Iliescu a fost implicat în două mari dosare, pe care procurorii s-au tot chinuit să le finalizeze, fără succes: cel al Mineriadei și cel al Revoluției. Fostul șef de stat a fost chemat de mai multe ori la Parchet, în ultimii ani, acolo unde a dat declarații
În 2009, el a fost scos de sub urmărire penală în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, acolo unde era acuzat de genocid, complicitate la tortură, propagandă pentru război, tratamente neomenoase, distrugere, favorizarea infractorului și complicitate la rele tratamente. În 2015, dosarul a fost redeschis.
Doi ani mai târziu, Iliescu a fost trimis în judecată alături de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu și Miron Cozma în dosarul Revoluției din 1989. Ulterior, Înalta Curte de Casație și Justiție a retrimis dosarul la Parchetul Militar, soarta acestuia fiind considerată, în acest moment, incertă.