Life

Cum arată “mâna lui Dumnezeu”. Imaginea spectaculoasă surprinsă de un telescop

Ce este, de fapt, ”Mâna lui Dumnezeu” surprinsă de un telescop din Chile. Potrivit astronomilor, aceasta se îndreaptă către o altă galaxie.
10.05.2024 | 19:05
Cum arata mana lui Dumnezeu Imaginea spectaculoasa surprinsa de un telescop
Ce este ”Mâna lui Dumnezeu”, fenomenul surprins de un telescop din Chile. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Imagini uimitoare surprinse în spațiu de un telescop. Device-ul de patru metri a capturat imagini unice, iar cei care le-au admirat, deja, spun că personajul principal din ele este ”Mâna lui Dumnezeu”. Cum explică oamenii de știință acest lucru.

Ce este, de fapt, ”Mâna lui Dumnezeu” surprinsă de un telescop din Chile

Un telescop de patru a reușit să capteze o imagine unică cu ”Mâna lui Dumnezeu”. Potrivit specialiștilor, structura cosmică a fost identificată în constelația Puppis, la 1.300 de ani lumină de Pământ.

ADVERTISEMENT

Potrivit celor de CNN, telescopul care a captura astfel de imagini uimitoare este montat în Chile, la Obsevatorul ”Cerro Tololo”. Deși a fost botezată ”Mâna lui Dumnezeu”, fenomenul are o explicație cât se poate de științifică.

În realitate, ”Mâna lui Dumnezeu” este un fenomen foarte rar. Astronomii au explicat ce este, de fapt, această ”mână” și de ce pare că se întinde după ceva anume în vastul Univers.

ADVERTISEMENT

Ei bine, ”Mâna lui Dumnezeu” este compusă din ceea ce astronomii și oamenii de știință numesc globule Bok. Acestea sunt globule cometare întunecoase care se adună sub forma unor nori cosmici.

De obicei, în Univers, acești nori comici sunt izolați, iar componența lor este predominant alcătuită din praf dens și gaz. În jurul acestor nori de gaz se află mereu un câmp energetic, dar și un material foarte fierbinte.

ADVERTISEMENT

”Mâna lui Dumnezeu” se îndreaptă către o galaxie spirală situată la 100 de ani lumină

Astronomii au analizat foarte bine imaginile surprinse de telescopul din Chile și au foarte multe semne de întrebare. Momentan, aceștia nu știu de ce ”Mâna lui Dumnezeu” pare că se întinde prin Univers, însă, au o primă ipoteză.

Astronomii sunt de părere că acest nor de gaz se îndreaptă către galaxia spirală ESP 257-19. Pentru a ajunge acolo, va trebui să parcurgă peste 100 de milioane de ani lumină.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor oferite de astronomi, ”Mâna lui Dumnezeu” este un nor de dimensiuni impresionante. Brațul său ajunge la 1.5 ani lumină diametru, iar partea din spate se întinde până la 8 ani lumină.

Astronomii sunt de părere că stelele ar putea fi ”vinovate” de poziția pe care o are ”Mâna lui Dumnezeu”. Aceasta pare îndreptată spre direcția opusă față de centrul nebuloasei, acolo unde se află rămășița supernovei și un pulsar.

Nu este pentru prima dată când astronomii asistă la descoperirea globulelor cometare, cele care alcătuiesc ”Mâna lui Dumnezeu” din prezent. Pentru prima dată, acestea au fost descoperite din greșeală în 1976, de către telescopul Schmidt din Australia.

ADVERTISEMENT