News

Cum arăta manualul de istorie din comunism. Ce învață acum copiii la școală despre URSS

Manualul de istorie din comunism, cartea de pe care generații întregi au învățat o realitate desenată așa cum își dorea URSS-ul! Ce informații primesc acum elevii la școală.
06.03.2022 | 10:33
Cum arata manualul de istorie din comunism Ce invata acum copiii la scoala despre URSS
Cum arăta manualul de istorie din perioada comunismului! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Generații întregi au fost nevoite să învețe despre cum URSS-ul reprezintă „patria mumă” și fără imperiul de la Est nu vom putea să ne descurcăm niciodată. Așa au apărut manuale de istorie în care realitatea a mai fost ciupită pe unde s-a putut și schimbată după bunul plac al comuniștilor.

Ce învățau elevii din manualul de istorie al comuniștilor!

Elevii au învățat de mici despre burghezi și răul pe care aceștia îl puteau face țării, dar și despre capitaliștii care voiau să ne răpească pământurile sau elementele dușmane poporului nostru. Toate erau prezentate în spații largi, deși mai niciodată definite.

ADVERTISEMENT

În același timp, lecțiile despre Uniunea Sovietică reprezentau adevărate opere de artă asupra cărora profesorii erau nevoiți să insiste ore bune.

Se întâmpla lucrul acesta pentru ca fiecare odraslă a țării să priceapă că proletariatul muncea pentru propriul bine, prospera și o ducea cum nu se putea mai bine spre deosebire de democrați.

ADVERTISEMENT

Nu puține au fost manualele de istorie care nu au avut autor exact. Acestea erau publicate „sub îngrijirea unui grup de profesori”, grup despre care nu se știau foarte multe, dar care avea grijă să mai „coafeze” pe cât posibil istoria.

Copiii României, lecții despre măreața armată a URSS-ului

Într-un astfel de manual, copiii României au aflat că România a fost eliberată de dictatura fascistă și jugul hitlerist multumită înaintării victorioase a Armatei Sovietice.

ADVERTISEMENT

De asemenea, prin actul de la 23 august 1944 armata noastră, având în primele rânduri divizia “Tudor Vladimirescu”, se alătură Armatei Sovietice și ia parte la lupta împotriva Germaniei hitleriste. În același timp, comuniștii care se instalează la putere cu ajutorul URSS-ului sunt catalogați drept un guvern democratic.

Nu în ultimul rând, manualul de istorie prezintă în ode realizările noului regim politic al României. “Forțele democrate înfrâng reacțiunea în alegeri. Guvernul democrat intensifică acțiunea de reconstrucție a țării. O întreagă serie de reforme contribuie la ridicarea nivelului de trai al poporului. Încheierea unei serii de alianțe cu țările vecine și în primul rând cu URSS a contribuit la întărirea păcii în Sud-Estul Europei”, se arăta în cuprinsul cărții.

ADVERTISEMENT

Ce învață acum copiii la școală despre URSS

Situația s-a mai schimbat și în manualul de istorie de clasa a VIII-a se arată că 1940 este considerat cel mai tragic an din istoria românilor, deoarece, pe parcursul lui, România a suferit mai multe pierderi teritoriale. Astfel, prin notele ultimative din 26 şi 28 iunie 1940, României i-au fost răpite de către URSS: Basarabia, nordul Bucovinei și ţinutul Herţa.

De asemenea, copiii noștri învață că sfârșitul războiului găsește România în tabăra Naţiunilor Unite, însă, în ciuda contribuţiei aduse la înfrângerea Germaniei naziste, prin Tratatul de pace semnat în 1947 la Paris, nu vom fi considerată o ţară cobeligerantă, ci un stat aliat al Axei.

Prin urmare, prevederile acestui tratat erau nefavorabile României, singurul privilegiu fiind anularea Dictatului de la Viena și revenirea nord-vestului Transilvaniei între graniţele ţării. Basarabia și nordul Bucovinei rămâneau anexate la URSS.

De asemenea, România era obligată la plata unor despăgubiri de război de 300 de milioane de dolari, la valoarea din 1938, în produse alimentare, materii prime, dar și echipament industrial. După al Doilea Război Mondial, România va intra în sfera de influenţă a URSS, care a susţinut impunerea regimului comunist. Începea o perioadă de ocupaţie
militară a Armatei Roșii care se va sfârși abia în 1958, potrivit manualului de istorie.

ADVERTISEMENT