News

Cum arată megaproiectul imobiliar al Elenei Udrea de la Cluj, după ce a fost părăsit de muncitori și paznici. Adrian Alexandrov: ”Ne reglăm în instanță”

Proiectul imobiliar care prevede construirea la Cluj-Napoca a cartierului Transilvania Smart City pare că are șanse tot mai mici să se finalizeze.
07.06.2023 | 09:34
Cartierul Elenei Udrea de la Cluj-Napoca a intrat în ”conservare” / Colaj foto: Fanatik / Surse foto: Fanatik / Octav Ganea / Inquam Photos
ADVERTISEMENT

În vara lui 2021, în presă s-a relatat că la Cluj-Napoca va demara un megaproiect imobiliar numit Transilvania Smart City, a cărui valoare a fost estimată la aproximativ 700 milioane de euro. Principala firmă implicată în proiect este Realtopfarma SA, controlată de Adrian Alexandrov, iubitul Elenei Udrea. De altfel, proiectul a devenit cunoscut drept „cartierul Elenei Udrea”, speculându-se că fostul ministru al Turismului se află în spatele acestuia.

Cartierul ar urma să fie finalizat până în decembrie 2024

În luna ianuarie a acestui an, Elena Udrea a postat pe Facebook, din închisoare, acolo unde își ispășește condamnarea de 6 ani primită în Gala Bute, un mesaj din care reiese că este direct interesată de soarta proiectului imobiliar: „După ce m-au băgat în pușcărie, grupul de la Cluj continuă să se folosească de justiția pe care o controlează (și alte instituții), ca să preia în mod abuziv proiectul Transilvania Smart City! PS: Dovezi? Evident că am”.

ADVERTISEMENT

Între timp, procesul privind insolvența Realtopfarma a început, pe 10 aprilie 2023, la Tribunalul Ilfov, lichidator judiciar fiind Dascal Insolvency SPRL București. Termenul-limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanțelor asupra averii debitoarei a fost stabilit pentru 26 mai 2023, iar termenul-limită pentru verificarea creanțelor, întocmirea și publicarea tabelului preliminar al creanțelor a fost stabilit pentru 16 iunie 2023.

Locul în care urmează să se ridice Transilvania Smart City se află la ieșirea din Cluj-Napoca, pe dealul Borzaș, lângă alte două cartiere, Mărăști și Gheorghieni, pe o suprafață de 35 de hectare. FANATIK a vizitat șantierul în timpul săptămânii, într-o zi de joi, când ar fi trebuit ca echipele de muncitori să se afle deja la lucru.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, locul este dominat de o imobilitate și o tăcere desăvârșite. O imensă macara odihnește printre câteva fundații răzlețe, într-un imens crater săpat în deal pentru ridicarea construcțiilor, barăcile muncitorilor sunt goale, iar de gardul ce înconjoară zona flutură hârtii care anunță că proiectul va fi încheiat la finalul lui 2024, adică într-un an și jumătate. Nu prea sunt șanse, în ritmul acesta.

„Nu au mai trecut camioanele cu materiale de construcții”

Senzația de loc părăsit este accentuată și de faptul că la intrarea în șantier nu se află măcar o gheretă în care să se afle un paznic, obiectivul fiind supravegheat doar de câteva camere video plasate în interior. La o sută de metri de intrare, doi apicultori își îngrijesc stupii amenajați pe un teren aflat chiar lângă gardul viitorului cartier de lux. Ei ne confirmă că locul este părăsit de mai multă vreme.

ADVERTISEMENT
cartier elena udrea stadiu lucrari
La cartierul Elenei Udrea de la Cluj, lucrările s-au oprit / Foto: Fanatik

“De cel puțin o lună nu se mai lucrează în șantier, nu am mai auzit vreun zgomot. Nici nu au mai trecut camioanele cu materiale de construcții, așa cum s-a întâmplat până acum, era un vuiet pe aici de nu te înțelegeai unul cu altul. Dacă acum, când a venit vremea bună, nu se înghesuie să termine ce au de făcut, ce vor face mai încolo?”, au mărturisit aceștia pentru FANATIK.

În pliantele de prezentare, proiectul imobiliar Transilvania Smart City este grandios. Se menționează că are cinci faze de dezvoltare, dar nu se dau detalii decât despre prima. Conform dezvoltatorilor, prima fază se va întinde pe o suprafață de 46.000 metri pătrați și se va încheia în 2023. Pe această suprafață se vor construi grădiniță și creșă, sală de fitness, spațiu verde pentru agrement, spațiu de joacă pentru copii, zonă special amenajată pentru câini și zone de recreere.

Adrian Alexandrov, partenerul de viață al Elenei Udrea: ”Șantierul este în pauză, dar ne reapucăm de treabă”

Adrian Alexandrov, partenerul de viață al Elenei Udrea, confirmă că există unele întârzieri la proiectul Transilvania Smart City, însă susține că acestea sunt datorate partenerilor săi de afaceri.

ADVERTISEMENT

”Din moment ce partenerul nostru de la Cluj, care este și constructor (SDC Imobiliare) nu este prezent în șantier, ne reglăm situația cu ei în instanță… Iar șantierul e în pauză de lucru. Sperăm să o tranșăm repede cu ei, să ne reapucăm de treabă”, a declarat Adrian Alexandrov, pentru FANATIK.

Societatea SDC Imobiliare, beneficiar al proiectului Transilvania Smart City alături de Realtopfarma, este controlată de milionarul clujean Ștefan Berciu. Compania se află pe lista creditorilor într-unul dintre dosarele de insolvență aflate pe rolul Tribunalului Ilfov, alături de Truck Service S.R.L., Cesaco Invest SRL, Apollo Junior SRL, Cab. Av. Sorin Boldi, Petrovan Gheorghe, Petrovan Mariana Livia, Transilvania Smart SRL, Transilvania Smart Construct SRL, Tudor Adrian Invest SRL, sau Rocredit SRL.

Potrivit Actual de Cluj, disputa dintre Berciu și firma lui Alexandrov se leagă de situația juridică a 24 de hectare de teren, pe care ar urma să fie edificat proiectul Transilvania Smart City în a treia etapă de dezvoltare. Presa clujeană a scris că SDC Imobiliare a cerut executarea Realtopfarma, după ce ar fi decontat ridicarea ipotecilor de la persoanele care urmau să vândă respectiva parcelă de teren. O variantă de ieșire din această situație ar fi cooptarea de către Realtopfarma a unui consorțiu format din puternici oameni de afaceri români, mai arată sursa citată, astfel încât lucrările la prima etapă a proiectului să meargă mai departe.

În cartier vor locui 30.000 de oameni

Proiectul prevede construirea a 40 de blocuri care vor găzdui 10.000 de apartamente, astfel că se estimează că în acest cartier vor locui aproximativ 30.000 de oameni. De asemenea, în Transilvania Smart City va fi ridicat un mall cu o suprafață comercială de peste 100.000 metri pătrați, care va include cel mai mare centru SPA din Transilvania.

Pliantele mai conțin informații despre cartierul care va găzdui cea mai mare clinică de înfrumusețare din Transilvania, clinici de tratament cu diverse specializări, servicii interne de curierat cu drone cu care vor fi livrate pachete la domiciliu, mobilier urban smart în întregul complex, sistem exterior de iluminat prin energie solară. Tot acest univers smart este deocamdată dispărut într-o gaură neagră, craterul prezentului a înghițit cartierul viitorului.

Viitorii miri, îngroziţi cu gândul la
Viitorii miri, îngroziţi cu gândul la "taxa pe darul de nuntă". Ciolacu explică impozitul de 70% pe veniturile nejustificate
VIDEO | Momentul în care Buzatu primește mita de 1,2 milioane de lei...
VIDEO | Momentul în care Buzatu primește mita de 1,2 milioane de lei de la omul de afaceri care l-a denunțat
FOTO Schimbarea de look a lui Ianis Hagi. Cum se poartă fiul ”Regelui”...
FOTO Schimbarea de look a lui Ianis Hagi. Cum se poartă fiul ”Regelui” în actualul sezon
Spaima litoralului, dezvăluire despre impresarul condamnat la închisoare: Giovanni Becali chiar e mafiot
Spaima litoralului, dezvăluire despre impresarul condamnat la închisoare: Giovanni Becali chiar e mafiot
Fost ofițer CIA: „România poate fabrica noi tipuri de armament pentru NATO, poate...
Fost ofițer CIA: „România poate fabrica noi tipuri de armament pentru NATO, poate juca un rol de lider în UE” | EXCLUSIV
PEDEAPSĂ ANULATĂ pentru Simona Halep?! Anunț uriaș despre verdictul TAS
PEDEAPSĂ ANULATĂ pentru Simona Halep?! Anunț uriaș despre verdictul TAS
VIDEO Judecătoarea care a apărut pe jumătate goală într-o audiere virtuală: „Sunt singura...
VIDEO Judecătoarea care a apărut pe jumătate goală într-o audiere virtuală: „Sunt singura femeie care nu are dreptul să poarte costum de baie”
Ei sunt adevărații câștigători de la Vocea României. Nu au plecat cu marele...
Ei sunt adevărații câștigători de la Vocea României. Nu au plecat cu marele premiu, dar sunt auziți pe toate posturile de radio
Pescobar, reclamat de un celebru interlop. Urmează răzbunarea
Pescobar, reclamat de un celebru interlop. Urmează răzbunarea
Cum a reacționat Gigi Becali când o tânără i-a bușit bolidul de 500.000...
Cum a reacționat Gigi Becali când o tânără i-a bușit bolidul de 500.000 de euro. Reacția lui a devenit virală pe rețelele de socializare
Cine este Larisa, sexy-angajata lui Pescobar! Tânăra se afişează în ipostaze provocatoare, dar...
Cine este Larisa, sexy-angajata lui Pescobar! Tânăra se afişează în ipostaze provocatoare, dar Pescobar jură că nu e nimic între ei: E mâna mea dreaptă!
Anul 2024 este, în zodiacul chinezesc, anul Dragonului. Cum ne afectează?
Anul 2024 este, în zodiacul chinezesc, anul Dragonului. Cum ne afectează?