Revenirea lui Mircea Lucescu pe banca echipei naționale a adus patru victorii consecutive pentru prima reprezentativă. O serie cu procentaj 100 % de reușită, de care tricolorii nu au mai avut parte de 17 ani.
Ultima dată când România a legat patru victorii la rând a fost în 2007. Atunci, cu Mutu și Chivu în prim plan, și cu Victor Pițurcă pe bancă, tricolorii au învins în șase meciuri la rând.
Același lucru pot reuși și elevii lui Lucescu, dacă vor câștiga ultimele două meciuri din Liga Națiunilor. În luna noiembrie, România joacă, acasă, cu Kosovo și Cipru și poate termina grupa cu maximum de puncte.
Cum se prezintă naționala lui Mircea Lucescu, conform cifrelor UEFA? Dincolo de puncte, naționala arată un joc compact, bazat pe o posesie pozitivă, cu atac viguros și apărare bună.
Lucescu a mizat pe aceeași formulă de echipă, cu două excepții: Bancu și Niță. Fundașul Universității Craiova a fost suspendat și a lipsit cu Lituania. În locul lui a jucat Sorescu. Niță a ieșit din echipă la meciul, de pe teren propriu, cu Lituania, când a fost preferat Târnovanu.
În rest, echipa lui Il Luce s-a bazat pe Rațiu, Burcă (ambii integraliști în toate meciurile), Drăgușin, Stanciu, Mihăilă, Marius Marin, Răzvan Marin, Man și Drăguș.
Alibec a jucat doar două minute în patru meciuri
Ianis Hagi și Olaru au bifat minute în toate cele patru meciuri. Coman, Mitriță și Pușcaș au jucat în câte două partide. Târnovanu, Ghiță, Chipciu și Alibec au jucat într-un meci.
Cele mai puține minute le-a prins vârful Farului, care a jucat doar două minute în noul mandat al lui Lucescu. Chipciu a jucat din nou la națională, după cinci ani.
Fără minute sunt Moldovan (Sasuolo), Manea (Rapid), Artean (CFR Cluj), Dican (Farul), Laurențiu Popescu (U Craiova), Iulian Cristea (U Cluj) și Pașcanu (Rapid). Ultimii doi au stat în tribună la toate partidele la care au făcut parte din lot.
Lucescu nu are în actualul mandat niciun debutant, spre deosebire de cel precedent în care a adus la națională peste 30 de fotbaliști, în frunte cu Hagi, Rednic, Andone, Gabor, Mateuț, Lăcătuș sau Balint.
Golgheterul naționalei în Liga Națiunilor este Răzvan Marin – 4 goluri. De fapt, el e chiar golgheterul competiției. Drăguș și Man au înscris de două ori, Mitriță, Stanciu și Drăgușin o singură dată.
Cel mai des a încercat poarta Denis Drăguș. În patru meciuri, a tras de 14 ori la poartă (7 pe poartă). După el vin Mihăilă 11(4) și Stanciu -10 (3). Dintre titulari, doar Bancu și Marius Marin nu au tras niciun șut la poartă în patru meciuri.
Cele mai mult pase le-a dat Andrei Burcă – 198 (170 reușite). Pe locul secund se află Stanciu 164 (131). Pe trei este Drăgușin 160 (130).
Dennis Man este singurul cu două assituri. Alibec, Stanciu, Mihăilă și Răzvan Marin au câte o pasă de gol.
România are doar trei executanți de cornere. Stanciu a bătut 13 lovituri de la colț, Man -11 și Ianis Hagi -3.
Man și Drăguș au fost surprinși de două ori în ofsaid. Rațiu, Sorescu și Mihăilă – o singură dată.
Liderul recuperărilor este Burcă, cu 26 de mingi luate de la adversar. Drăgușin are 21 de recuperări. Marius Marin are 19.
El este campionul tacklingurilor – 13. Marin de la Pisa este cel mai activ la faulturi. A fost faultat de nouă ori și a faultat de șase. Stanciu a fost faultat de șapte ori. Man și Mihăilă au făcut câte cinci faulturi.
Naționala a avut cea mai bună posesie în Cipru (56%) și cea mai slabă în Kosovo (43%). Meciul din Cipru a fost cel mai bun, din toate punctele de vedere (ocazii, posesie, șuturi), cel din Kosovo a fost cel mai pragmatic, cele cu Lituania cele mai chinuitoare.
Goluri marcate: 11 (6 cu dreptul, 3 cu stângul, unul cu capul)
Goluri primite: 2
Posesie: 50,25 %
Total pase: 1661
Pase reușite: 1336 (79%)
Centrări: 41
Centrări reușite: 10
Lovituri libere: 57
Cornere: 23
Ofsaiduri: 7
Atacuri: 141
Recuperări: 145
Cartonașe galbene: 9
6 septembrie: Kosovo – România 0-3
9 septembrie: România – Lituania 3-1
12 octombrie: Cipru – România 0-3
15 octombrie: Lituania – România
15 noiembrie: România – Kosovo
18 noiembrie: România – Cipru
1. România 12p, golaveraj 11-2
2. Kosovo 9p, golaveraj 9-4
3. Cipru 3p, golaveraj 1-10
4. Lituania 0p, golaveraj 3-8