News

Cum arată noul buletin electronic emis în România. Cât costă noua carte de identitate. Foto

Autoritățile din România au emis, luni, noul buletin electronic. Cum arată și cât costă noua carte de identitate.
02.08.2021 | 16:45
Cum arata noul buletin electronic emis in Romania Cat costa noua carte de identitate Foto
Cum arată noul buletin electronic emis în România. Cât costă noua carte de identitate. Sursa foto: Facebook
ADVERTISEMENT

Autoritățile din România, în frunte cu Ministerul Afacerilor Interne (MAI), au anunțat luni, 2 august, emiterea noului buletin electronic cu cip.

Noua carte electronică de identitate va începe să fie emisă, în premieră, la Cluj-Napoca, în cadrul unui proiect pilot. Primele informații despre document au fost oferite într-o conferință susținută de șeful MAI, Lucian Bode, și primarul Emil Boc.

ADVERTISEMENT

Prima solicitare pentru acest buletin a fost făcută la ora 13:00, iar actul va fi obținut în minim 10 zile. Se estimează că în acest an vor fi emise aproximativ 5.000 de cărți electronice de identitate.

Cum arată noul buletin electronic emis de autorități

În cadrul evenimentului organizat la Cluj-Napoca, autoritățile au prezentat noul buletin electronic. Astfel, noua carte de identitate cu cip, emisă de luni în România, are dimensiunea unui card bancar și, pe lângă datele care se regăsesc și pe cărțile de identitate clasice, va stoca o amprentă facială și două amprente digitale ale solicitantului.

ADVERTISEMENT

Autoritățile mai anunță că noul document va înlocui, în mod treptat, cartea de identitate aflată în circuit din 1997, până în august 2031, conform termenelor stabilite de Regulamentul UE.

Cartea electronică de identitate are funcţionalităţi multiple, menite să contribuie la reducerea birocraţiei, la flexibilizarea relaţiilor dintre autorităţi şi cetăţeni prin asigurarea unui acces facil la servicii esenţiale, concomitent cu oferirea de garanţii suplimentare de securitate privind protejarea identităţii, a anunțat, luni, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.

ADVERTISEMENT

Buletinul electronic lansat în cursul acestei zile este recunoscut în străinătate şi nu este obligatoriu. Asta înseamnă că românii vor putea opta, în continuare, pentru formatul actual al cărţii de identitate.

În plus, noul buletin electronic va putea fi solicitat de părinţi pentru copii încă de la naştere, iar astfel românii vor renunţa la limita de vârstă de 14 ani pentru a putea deţine un document de identitate.

ADVERTISEMENT
  • 5.000 de cărți de identitate vor fi emise în România, în 2021, prin proiectul pilot lansat luni, 2 august
Cum arată noul buletin electronic
Cum arată noul buletin electronic emis în România. Cât costă noua carte de identitate. Sursa foto: Facebook

Cât costă noua carte de identitate

Emiterea unui buletin electronic va costa 14 euro, adică circa 70 de lei, în condițiile în care media în UE este 41 de euro pentru acest document.

Reprezentanții Guvernului spun că noile buletine electronice vor fi ca o semnătură digitală, astfel că, în curând, cetățenii nu vor mai trebui să meargă la ghişee pentru anumite operaţiuni sau eliberarea unor documente, ci le vor putea obţine de acasă, online.

Ministrul Bode a mai spus că în faza de proiect pilot urmează să fie armonizate toate aspectele ce ţin de implementare, astfel încât în faza de generalizare la nivel naţional infrastructura să fie testată şi să fie eliminate eventualele sincope în funcţionare.

”Un element în plus, care validează utilitatea noului tip de document, îl reprezintă faptul că societatea a suferit schimbări şi au apărut noi cerinţe legate de securitate globală, inclusiv pe palierul asigurării unui control cât mai eficient la trecerea frontierei”, a spus ministrul.

ADVERTISEMENT