News

Cum arată noul formular prin care părinții își dau acordul pentru testarea elevilor la școală. Document

08.02.2021 | 07:28
Cum arata noul formular prin care parintii isi dau acordul pentru testarea elevilor la scoala Document
ADVERTISEMENT

Ministerele Sănătății și Educației au transmis duminică seară noul formular prin care părinții își dau acordul ca elevii să poată fi testați de Covid-19 la școală. 

Documentul fusese publicat ,inițial, vineri pe site-ul ministerului Sănătății, dar a atras multe critici. Premierul Florin Cîţu a venit cu lămuriri și a declarat că părinţii trebuie să-și dea acordul doar în cazul acelor copii care prezintă simptome.

ADVERTISEMENT

Ulterior, ministrul Sorin Cîmpeanu a anunțat la Realitatea Plus că formularul de consimţământ va fi modificat. Acesta a afirmat că publicarea documentului pe site-ul Ministerului Sănătăţii a fost o grabă care „nu face bine într-o situaţie deja tensionată”, conform știripesurse.ro

Ce spune Cîmpeanu despre formularul prin care părinții își dau acordul pentru testarea elevilor

„La şcoală acel formular trebuie primit de cadre didactice, de diriginte, de învăţător. Cadrele didactice din şcolile din România nu pot face astfel de operaţiuni fără ca Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele şcolare, către şcoli, să decidă acest lucru, iar Ministerul Educaţiei nu a făcut niciun anunţ ieri.

ADVERTISEMENT

Ministerul Educaţiei a venit astăzi cu un comunicat care face o traducere a precizărilor din ordinul de ministru comun Educaţie şi Sănătate. A fost o grabă, nu o greşeală, dar o grabă care nu face bine într-o situaţie deja tensionată”, a explicat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației.

ADVERTISEMENT

Ministrul Educaţiei a mai spus că formularul nu este necesar în prima zi de şcoală. Acesta va fi utilizat doar în cazul în care un elev prezintă simptome sau este contact al unui caz confirmat, iar părinţii doresc să fie testat în cadrul unităţii de învăţământ.

„Acel formular trebuie să fie scris şi semnat şi va fi necesar în cazul în care copilul prezintă simptome sau în cazul în care sunt colegi contacţi direcţi ai unui caz confirmat. Acel formular nu este necesar în prima zi de şcoală, nu scrie niciunde.

ADVERTISEMENT

Dacă cineva vrea să-l ducă în prima zi de şcoală, noi vom încerca să acoperim şi această situaţie şi să transmitem precizări către şcoli în aşa fel încât profesorii să le primească. (…) Dacă are simptome sau e contact direct al unui coleg confirmat, în această situaţie vi se va cere acest consimţământ informat şi semnat.

Nu merge electronic din motive juridice. Dacă îl daţi, el va putea fi testat în şcoală, dacă există cabinet medical, sau la DSP. Dacă nu vi-l daţi, copilul va merge cu dumneavoastră acasă şi medicul de familie va spune ce paşi trebuie urmaţi”, a mai declarat Cîmpeanu.

ADVERTISEMENT