News

Cum arată Podul lui Dumnezeu. Este singurul pasaj natural din România și al doilea ca mărime din Europa

Județul Mehedinți se poate mândri cu un obiectiv turistic unic în lume, Podul lui Dumnezeu, un pod format natural și care face legătura între Baia de Aramă și Drobeta Turnu-Severin.
01.08.2022 | 11:34
Așa se vede Podul lui Dumnezeu de la distanță. Foto: ro.wikipedia.org
ADVERTISEMENT

Podul lui Dumnezeu se prezintă sub forma unei arcade din piatră, a cărei măreție poate fi descoperită cel mai bine dacă este privită de la distanță. Conform turistprinromania.com, cel mai bun loc pentru admirarea celebrului pod natural este Crovul Peșterii, de unde se dezvăluie toată Valea Pragului.

Podul lui Dumnezeu și legendele din jurul său

Sursa citată a mai completat că Podul lui Dumnezeu s-a format după răsturnarea zidului superior al unei peșteri. Cu o lungime de 30 de metri și o înălțime de 13, Podul lui Dumnezeu are 22 de metri în lățime și 9 metri la deschidere.

ADVERTISEMENT

Datorită acestor dimensiuni, avem în prim-plan cel mai mare pod natural din România și al doilea cel mai mare din Europa. De asemenea, acesta este singurul pod natural care poate susține vehiculele de mare tonaj.

Frumusețea acestui obiectiv turistic este dublată și numeroasele legende din jurul său. Spre exemplu, una dintre cele mai cunoscute legende locale are legătură cu o intervenție a lui Dumnezeu, căruia i s-a făcut milă de cei care nu putea traversa Valea Pragului.

ADVERTISEMENT

Astfel, El l-a alungat pe diavolul ascuns în peștera de sub pod, iar când acesta a fugit, tavanul peșterii s-a prăbușit. Ulterior, dracul s-a agățat cu ghearele de stâncile din Dealul Peșterii când a ieșit ieșind la Zătonul Mare.

Stânca Dracului și credința populară

Oamenii locului au moștenit de la străbunicii lor legenda conform căreia urmele zgârieturilor diavolului se văd pe o stâncă numită Stânca Dracului.

ADVERTISEMENT

Încă o legendă se referă la un alt motiv pentru care Dumnezeu a construit podul. Se pare că Sfântul Nicodim își dorea să treacă spre Tismana, iar dorința lui a fost ascultată.

Podul lui Dumnezeu se află în satul Ponoarele (n.r. – comuna Ponoarele) și este situat în partea de nord a judeţului Mehedinţi. Comuna Ponoarele se află la 5 kilometri distanță de şoseaua naţională Târgu-Jiu – Băile Herculane (DN67D).

ADVERTISEMENT

De asemenea, se află la 37 kilometri de Motru şi la 65 kilometri de Drobeta Turnu-Severin şi Băile Herculane, astfel că turiștii pot ajunge aici având la dispoziție mai multe rute.

ADVERTISEMENT