Fotbal intern

Cum arată posibilii adversari ai României din barajul din Liga Națiunilor! Jucători de zeci de milioane de euro, vedete din Premier League și un câștigător de Champions League îi pot opri pe „tricolori” în drumul spre EURO

17.11.2019 | 14:54
Cum arata posibilii adversari ai Romaniei din barajul din Liga Natiunilor Jucatori de zeci de milioane de euro vedete din Premier League si un castigator de Champions League ii pot opri pe tricolori in drumul spre EURO
ADVERTISEMENT

România a obținut matematic calificarea la barajul din Liga Națiunilor, după ce Kosovo, Armenia, Slovenia și Macedonia au ratat șansa de a obține locul doi în grupă. În semifinalele din martie, doi dintre posibilii adversari ai „tricolorilor” sunt Islanda și Scoția, două dintre reprezentativele puternice ce nu au terminat pe primele două locuri în grupele preliminare.


  • (P) Cota EXCLUSIVĂ Fortuna: 2,12 este cota pentru “interval goluri 2-3” la meciul Spania – România. Vezi aici toate cotele!
ADVERTISEMENT

Coșmaruri pentru „tricolori” cu echipele nordice

Cu o etapă înaintea încheierii grupelor preliminare, Islanda ocupă locul trei în grupa H, în spatele deja calificatelor Turcia și Franța. Cu un antrenor suedez, Erik Hamren, prima reprezentativă a Islandei a scos patru puncte în fața fostei selecționate a lui Mircea Lucescu, însă punctele pierdute surprinzător cu Albania și cele două înfrângeri cu naționala „cocoșului galic” o fac pe Islanda una dintre posibilile adversare ale României în barajul din Liga Națiunilor.

Pentru ultima acțiune, Erik Hamren a convocat jucători ce însumează o cotă de piață de peste 82.000.000 de euro, cu doar câteva sute de mii mai mult decât România. Cel mai important jucător al islandezilor este Gilfy Sigurdsson, jucător cu mare experiență în Premier League. Transfermarkt îl cotează la 35.000.000 de euro, cu 20.000.000 mai mult decât Ionuț Radu, jucătorul României cu cel mai mare preț pe site-urile de specialitate.

ADVERTISEMENT

Pe lângă Sigurdsson, mijlocaș ofensiv de 30 de ani ce este legitimat la Everton, Alfred Finbogasson este un jucător de care „tricolorii” ar trebui să se teamă. Vârf clasic, Finbogasson joacă de peste trei la Augsburg, în Bundesliga. În Germania, atacantul islandez a marcat 34 de goluri în 76 de meciuri. Într-un sistem 4-4-2, preferat de selecționerul Erik Harmen, Kolbeinn Sightorsson este al doilea vârf, lângă Finbogasson. În prezent la AIK Solna, Sightorsson nu are amintiri plăcute din duelurile cu românii, fiind în lotul lui Ajax în 2013, când FCSB îi elimina pe „lăncieri” din Europa League.

Dacă Gilfy Sigurdsson, Finbogasson și Sightorsson au experiența de partea lor, islandezii au în lot un mijlocaș ofensiv de doar 20 de ani, Arnor Sigurdsson, ce este responsabil cu entuziasmul în trupa lui Erik Karmen. Jucător legitimat la CSKA Moscova, Arnor este cotat de Transfermarkt la 7.000.000 de euro și a debutat la prima reprezentativă la 19 ani, pe 15 noiembrie 2018. De atunci a strâns opt selecții, reușind două goluri, ambele în meciuri oficiale în această campanie. Echipa tip a Islandei din aceste preliminarii (4-4-2):

ADVERTISEMENT
  • Hannes Halldorsson (35 de ani, Valur Rejkjavic) – Victor Palsson (28 de ani, Darmstadt), Hordur Magnasson (26 de ani, CSKA Moscova), Sverrir Ingason (26 de ani, Paok), Ari Skulason (32 de ani, Oostende) – Johan Gudmundsson (29 de ani, Burnley), Gilfy Sigurdsson (30 de ani, Everton), Birkir Bjarnason (31 de ani, Al Arabi), Arnor Traustason (26 de ani, Malmo) – Alfred Finbogasson (30 de ani, Augsburg), Kolbeinn Sightorsson (29 de ani, AIK Solna)

Dacă Islanda va fi adversarul pe care sorții i-l vor oferi României, rezultatele din ultimul timp înregistrate de „tricolori” cu echipele din nordul Europei nu oferă speranțe. În această campanie, selecționata lui Cosmin Contra a întâlnit Suedia și Norvegia și nu a reușit nicio victorie. Mai mult, în preliminariile pentru Mondialul din 2018, România a întâlnit Danemarca și, încă o dată, nordicii au fost reprezentat o munte pentru înalt pentru jucătorii români. Ultimele șase meciuri ale „tricolorilor” cu echipele nordice:

ADVERTISEMENT

Preliminarii Campionatul Mondial din 2018:

  • Danemarca – România 1-1
  • România – Danemarca 0-0

Preliminarii EURO 2020:

  • Suedia – România 2-1
  • România – Suedia 0-2
  • Norvegia – România 2-2
  • România – Norvegia 1-1

Scoția, lot de Premier League

Un alt posibil adversar pe care România îl poate întâlni în barajul de Liga Națiunilor este Scoția. Selecționata britanică este pe locul trei în grupa I cu o rundă înaintea finalului, fără șanse de a urca pe locul doi, Rusia și Belgia calificate. La ultima acțiune, dubla cu Cipru și Kazahstan, selecționerul Steve Clarke a convocat jucători a căror valore de piață cumulează 192.000.000 de euro, cel mai important nume fiind Andrew Robertson, câștigător al Ligii Campionilor cu Liverpool în sezonul trecut.

Fundașul titular stânga de la echipa de club și de la națională este cotat de Transfermarkt la 60.000.000 de euro și se află într-una dintre cele mai bune perioade din carieră. Pe lângă Robertson, Scoția mai propune și alți fotbaliști de la echipe importante din Premier League. Scott McTominay, legitimat la Manchester United, cu 12 jocuri în acest sezon de campionat, este cotat de site-urile de specialitate la 20.000.000 de euro.

Banda stângă pare atuul echipei britanice, cu Ryan Fraser în fața lui Andrew Robertson. Fraser joacă, de asemenea, în Premier League, la Bournemouth, cotat la 30.000.000 de euro. La doar un metru și 63 de centrimetri, fotbalistul excelează la tehnica în regim de viteză. În acest sezon de Premier League, Fraser a bifat 12 jocuri, reușind să marcheze o dată și să ofere două pase de gol.

Un alt jucător ce joacă în primul eșalon al fotbalului din Anglia este Stuart Armstrong de la Southampton, club ce a plătit 8.000.000 de euro în vara anului trecut lui Celtic. În sezonul 2018 – 2019, Armstrong a jucat 29 de meciuri în Premier League, reușind trei goluri și două pase decisive. Vârful de atac cel din tabăra scoțiană vine, surpriză, tot din Premier League. Oliver Mcburnie a fost cumpărat în vară de nou promovata Sheffield United, în schimbul a 19.000.000 de euro. Totuși, în acest sezon, McBrurnie a reușit doar un gol în campionat, iar în aceste preliminarii a bifat trei partide, de multe ori fiind preferată experiența lui Steven Naismith, de la Hearts. Echipa tip a Scoției din aceste preliminarii (4-3-3):

  • David Marshall (34 de ani, Wigan) – Liam Palmer (28 de ani, Sheffield Wednesday), Liam Cooper (28 de ani, Leeds), Charlie Mulgrew (33 de ani, Wigan), Andrew Robertson (25 de ani, Liverpool) – John McGinn (25 de ani, Aston Villa), Scott McTominay (22 de ani, Manchester United), Stuart Armstrong (27 de ani, Southampton) – Ryan Christie (24 de ani, Celtic), Steven Naismith (33 de ani, Hearts), Ryan Fraser (25 de ani, Bournemouth)

Scoțienii nu au amintiri plăcute din meciurile cu românii, CFR reușind să elimine Celtic în această vară din preliminariile Champions League. De-a lungul istoriei, cele două prime reprezentative s-au întâlnit de șase ori, iar istoricul indică un echilibru total: 2-2-2. România – Scoția, meciuri directe:

  • 1 iunie 1975, preliminarii EURO: România – Scoția 1-1
  • 17 decembrie 1975, preliminarii EURO: Scoția – România 1-1
  • 26 martie 1986, amical, Scoția – România 3-0
  • 12 septembrie 1990, preliminarii EURO: Scoția – România 2-1
  • 16 octombrie 1991, preliminarii EURO: România – Scoția 1-0
  • 31 martie 2004, amical, Scoția – România 1-2

Dacă va trece de adversarul din semifinalele barajului din Liga Națiunilor, România ar putea da în ultimul act peste Norvegia sau Serbia, în cazul în care va fi extrasă pentru locul din grupa C, sau Israel, Bulgaria sau Ungaria, în cazul în care „tricolorii” ar ocupa poziția din grupa A. Tragerea la sorți pentru barajul din Liga Națiunilor are loc pe 22 noiembrie, iar meciurile decisive pentru calificarea la Campionatul European sunt programate pe 26 martie, semifinala, și 31, ultimul act.

ADVERTISEMENT