Prima creșă construită în Ploiești în ultimii 34 de ani este o dovadă că investițiile chiar se fac, iar fondurile nu se pierd. Compania Națională de Investiții a reușit crearea a zeci de noi locuri în creșe pentru copiii care nu au cu cine să stea atunci când părinții sunt la serviciu. Lucrările continuă și în alte locații.
Compania Națională de Investiții, aflată sub conducerea Manuelei Pătrășcoiu, cu ajutorul finanțării primite de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pentru Programul Național de Construcții de Interes public sau social, dar și prin PNRR, a pus în practică planul de dezvoltare al infrastructurii educaționale timpurii prin construcția de creșe.
Nevoia acestor spații unde copilașii de vârste fragede pot petrece câteva ore, timp în care părinții sunt la serviciu, a dus la derularea, prin CNI, a peste 120 de proiecte pentru construcția de noi creșe în România. Primele șase creșe au fost deja inaugurate, totalizând peste 360 de noi locuri pentru copii. Cinci dintre ele se află în Fălticeni, Târgu Secuiesc, Drobeta-Turnu Severin, Piața Neamț și Râmnicu-Vâlcea.
Ultima recepție a fost în Ploiești, unde s-a construit prima creșă din ultimii 34 de ani. Clădirea modernă oferă condiții optime pentru îngrijirea și dezvoltarea copiilor, reprezentând, de asemenea, o alternativă preferată de părinții care nu au cu cine să își lase copiii pe perioada programului de lucru.
Pentru ministrul Economiei, Radu Oprea, care este ploieștean și care va candida la alegerile parlamentare din 1 decembrie tot în Prahova, investiția derulată prin Compania Națională de Investiții în prima creșă din oraș este un prim exemplu de succes.
„Ploieștiul are nevoie de creșe, are nevoie de servicii și dotări. Creșa construită arată că se pot realiza lucruri când ai un parteneriat corect autoritate locală – guvern. Acest parteneriat trebuie să continue, iar în ceea ce privește guvernul vom fi alături de ploieșteni în toate proiectele”, susține ministrul.
Investiția se ridică la circa 13 milioane de lei, având drept ajutor și contribuția de la bugetul local al Municipiului Ploiești de aproximativ 200.000 de lei.
Creșa are o capacitate de 40 de locuri și dispune de trei zone de interes: zona administrativă, care cuprinde inclusiv un birou de unde se monitorizează activitatea din cadrul creșei prin camere video, zona destinată copiilor, ce cuprinde patru camere cu câte 10 paturi, constituind cele patru grupe de copii, grupuri sanitare, cabinet medical și izolator, cât și o zonă pentru spațiile tehnico-gospodărești, reprezentată prin bucătărie, biberonerie, unde se sterilizează și se spală biberoanele celor mici, spălătorie și călcătorie.
Creșa dispune și de vestiare, atât pentru copii, cât și pentru personalul ce va fi angajat prin Inspectoratul Școlar, spațiu de luat masa și locuri de joacă atât la interior, cât și la exterior.
Toate creșele ce urmează să fie construite sunt moderne, de tip zNEB (near-Zero Energy Building), sunt dotate cu panouri solare și fotovoltaice, apă caldă din surse regenerabile și izolare termică de calitate, cu geamuri și uși izolante.
Potrivit notei privind construcția de creșe, situația spațiilor realizate prin Compania Națională de Investiții cu finanțare prin PNRR se prezintă astfel:
Cât privește numărul creșelor construite cu finanțare prin PNCIPS, acestea se împart astfel:
Manuela Pătrășcoiu ocupă funcția de director al Companiei Naționale de Investiții, subordonată Ministerului Dezvoltării, de peste un deceniu. Absolventă a Academiei de Studii Economice, ea a ocupat funcția de contabil și director financiar la diverse publicații, printre care Femeia, Flacăra sau Rebus, dar și de consilier în Ministerul Transporturilor.
Printre proiectele finalizate de importanta instituție se numără 400 de terenuri de fotbal din programul Euro 2020, 5 săli de sport polivalente, 30 de cămine studențești în 15 orașe centre universitare, modernizarea Academiei Romane în cadrul programului de celebrare a Centenarului României Moderne, modernizarea Complexului Panduri din cadrul Universității București.