News

Cum arată prima doamnă a Transnistriei. Svetlana, soția liderului rusofil de la Tiraspol, ar fi pe jumătate româncă

Svetlana, soția președintelui regiunii separatiste transnistrene, Vadim Krasnoselski, ar fi pe jumătate româncă. Ea a primit cetățenia română, deși liderul de la Tiraspol nu are deloc o relație bună cu Bucureștiul.
27.04.2022 | 11:29
Cum arata prima doamna a Transnistriei Svetlana sotia liderului rusofil de la Tiraspol ar fi pe jumatate romanca
Svetlana Krasnoselskaia, prima doamnă a autoproclamatei Republici Separatiste Transnistria / Colaj foto: Fanatik
ADVERTISEMENT

Svetlana Krasnoselskaia, o profesoară de 52 de ani din Bender (Tighina), este soția președintelui autoproclamatei republici transnistrene. În 2013, ea a solicitat redobândirea cetățeniei românești, iar autoritățile de la București i-au acordat-o doi ani mai târziu, susține presa de la Chișinău.

Svetlana Krasnoselskaia, soția liderului de la Tiraspol, se trage din bunici români

Svetlana Krasnoselskaia (Crasnoselscaia) ar fi primit cetățenia românească în anul 2015, conform informațiilor de pe pagina electronică a Autorității Naționale pentru Cetățenie, an în care a și depus jurământul de credință. Jurnaliștii moldoveni dar și presa de opoziție de la Tiraspol susțin că aceasta a depus un dosar cu documente din care rezultă că bunicii și/sau părinții ei s-au născut pe teritoriul românesc și au rămas fără cetățenie după anexarea Basarabiei și a Bucovinei de Nord la URSS.

ADVERTISEMENT

Dezvăluirile au fost extrem de incomode pentru liderul de la Tiraspol, cunoscut pentru politica separatistă și anti-românească pe care a dus-o de-a lungul timpului. Fost locotenent-colonel de miliție, Krasnoselski și-a început cariera politică în 2007, ca ministru de interne a Republicii Moldovenești Nistrene, an în care a anunțat că ”cimitirul ostașilor români de la Tighina va fi lichidat, iar pe locul său va fi inaugurat un complex memorial al ostașilor Armatei Roșii, căzuți în luptele împotriva ocupanților fasciști”.

El a acuzat atunci că presa românească și administrația de la București dezinformează opinia publică, ignorându-i pe cei 5.000 de soldați ai Armatei Roșii înhumați la Tighina.

ADVERTISEMENT

Ca urmare a acestei decizii, crucile soldaților români, germani și maghiari au fost distruse și în locul lor a fost ridicat un monument în cinstea ”soldatului eliberator rus”. România nu a recunoscut statul transnistrean și drept urmare nu are relații diplomatice cu Tiraspolul, așa că situația nu a putut fi reglată prin intermediul MAE.

Vadim Krasnoselski, interzis în UE, soția lui – cetățean al unui stat membru

La data de 25 februarie 2008, Uniunea Europeană l-a inclus pe Krasnoselski pe lista transnistrenilor cărora li s-a interzis călătoria în spațiul UE, fiind considerat răspunzător pentru împiedicarea progresului în vederea soluționării politice a conflictului de pe Nistru.

ADVERTISEMENT

În acest context, acordarea cetățeniei române soției liderului de la Tiraspol pare un act de neînțeles a statului român. În plus, autoritățile de la Chișinău au confirmat că există o singură persoană cu numele Svetlana Crasnoselscaia pe teritoriul Republicii Moldova (incluzând și teritoriile din regiunea transnistreană), deci o confuzie de nume este puțin probabilă.

Mișcarea unionistă de la Chișinău a cerut guvernului român să-i retragă cetățenia Svetlanei Krasnoselskaia

În februarie 2020, Vlad Bilețchi, liderul mișcării unioniste din Republica Moldova, a publicat documentul prin care se atestă că soția președintelui transnistrean deține cetățenia română încă din 2015.

ADVERTISEMENT

„În timp ce prorușii se zbat cu spume la gură pentru „independența Transnistriei” și lupta pentru „eliberarea de sub români”, liderii își fac cetățenie și acte românești. Trăiesc bine și europenește. România este rea și criticată doar pentru proștii care cred și le urmează propaganda, în rest fiecare trage ce poate și pupă drapelul României și depune jurământ de credință patriei”, a arătat activistul moldovean.

Bilețchi a sesizat Ambasada României în Republica Moldova, Consulatul României, deputații din Parlamentul României și Autoritatea Națională pentru Cetățenie solicitând revizuirea deciziei de acordare a cetățeniei și retragerea acesteia.

Conform legii românești, retragerea cetățeniei se poate face doar în cazuri speciale: săvârșirea unor fapte foarte grave care aduc atingere intereselor și prestigiului României, cum ar fi profanarea drapelului, înrolarea în armata unui stat cu care România nu are relații diplomatice, obținerea cetățeniei prin mijloace frauduloase sau legături cu grupări teroriste.

Vadim și Svetlana au fost colegi de școală

Svetlana Krasnoselskaia este născută în orașul Bender și este profesoară de limba și literatura rusă. Ea a fost colegă de clasă cu Vadim, care este născut în localitatea Dauria, regiunea Cita, dar s-a mutat cu părinții în Bender, când avea 8 ani. Ei au împreună trei copii: Ivan și Iana (născuți în 1992) și Evgheniia (născută în 1997).

Vadim Krasnoselski este la al doilea mandat de președinte al autoproclamatei Republicii Moldovenești Nistrene, după ce la alegerile din decembrie 2021 (nerecunoscute de comunitatea internațională) a obținut o victorie zdrobitoare cu aproape 80% din voturi. El deține cetățenie ucraineană, rusă și transnistreană.

Deși la începutul războiului din Ucraina, zona separatistă avea dislocată un contingent de 1.500 de militari ruși, Krasnoselski a anunțat că nu are ”planuri agresive în raport cu țările vecine”, el făcând referire, cel mai probabil, la Republica Moldova.

De altfel, Vadim Krasnoselski nu s-a grăbit să comenteze nici pe marginea exploziilor care au avut loc marți dimineața în Transnistria, tonul său fiind, cel puțin pentru moment, mai degrabă unul reținut. Totuși, în urmă cu un an, el a acuzat Moldova de ”genocid” și de ”atacuri teroriste” la adresa poporului transnistrean.

ADVERTISEMENT