News

Cum arăta prima zi de școală în comunism. Imagini de colecție cu elevii tunși la dungă, uniforme obligatorii și muncă patriotică pe câmp

Prima zi de școală e cea mai importantă zi din an pentru elevi și părinți, o zi plină de emoții și bucurii indiferent de vârstă. Tinerii din ziua de azi nu ar recunoaște nimic din tiparul vremurilor comuniste.
05.09.2022 | 13:32
Școala în comunism era diferită față de cea din zilele noastre. Foto: Memorialul Sighet
ADVERTISEMENT

Manualele unice, uniforma obligatorie sau munca patriotică pe câmp erau la ordinea zilei în viața elevilor din comunism, spre deosebire de tinerii din ziua de azi care trăiesc cu totul o altă eră.

Cum arăta prima zi de școală în comunism

Potrivit Alba24, înainte de 1989 elevii care nu aveau carnetul de note la ei nu puteau să intre în școală. Școala nu era doar școală ci și muncă patriotică, muncă la strung și atelier. De asemenea, organizații precum ”Șoimii patriei”, ”Pionierii” și ”UTC-iștii” îndoctrinau tinerii și îi pliau spre viziunea Partidului Comunist Român. Desigur, unii ar putea considera acest lucru benefic, în condițiile în care elevii erau educați în spiritul respectului față de țară și poprul român.

ADVERTISEMENT

Poza tovarășului nu putea să lipsească deasupra catedrei, însă la fel erau omniprezente și uniformele școlare, abecedarele cu texte patriotice sau sesiunile de muncă pe câmp.

Pe vremea comunismului ceaușist, anul școlar era împărțit în trei semestre, existând o structură total diferită față de cea din prezent. În clasa a VIII-a, elevii susțineau un examen de admitere la un liceu, urmând să susțină examenul de treapta I pentru a ajunge în clasa a XI-a.

ADVERTISEMENT

Pe modelul din Coreea de Nord, Ceaușescu a ținut să militarizeze școala, potrivit sursei citate. De la patru ani, cei mici ajungeau să fie ”șoimi ai patriei”. Fetițele purtau fustiță albastră, bluză portocalie cu epoleți, precum și fundă roșie cu tricolor, pălărie albastră și ciorapi albi.

Băieții aveau pantaloni albaștri, bluză portocalie cu ecuson, fundă roșie cu tricolor și șapcă albastră. Printre îndatoririle acestora se număra ”cunoaşterea Drapelului PCR, recunoaşterea portretului tovarăşului Nicolae Ceauşescu şi al tovarăşei Elena Ceauşescu”.

ADVERTISEMENT

La 14 ani, copiii ajungeau ”pionieri”, din clasa a II-a. Pentru acest lucru trebuia depus un jurământ: ”Eu, intrând în rândurile Organizaţiei Pionierilor, mă angajez să-mi iubesc patria, să învaţ bine, să fiu harnic si disciplinat, să cinstesc cravata rosie cu tricolor”. Uniforma pionierilor e cunoscută de toată lumea: cravată roșie cu inel, cămașă albă, fustă sau pantaloni negri.

La liceul, adolescenții aleși pe sprânceană, intrau în ”Uniunea Tineretului Comunist”. Aici aveau acces doar elevii cu ”merite deosebite la învățătură”. Orice gest nesăbuit putea duce la excluderea din UTC, care era sinonimă cu excluderea din societate. Aceasta era consecința unui fapt extrem de grav care atrăgea atenția Securității.

ADVERTISEMENT

De asemenea, pentru școala comunistă carnetul de note era sfânt și trebuie păstrat cu mare grijă de părinți. Spre deosebire de 2022, manualele aveau format unic și erau gratuite. Desigur, manualul se deschidea cu fotografia lui Nicolae Ceaușescu.

Pentru a învăța ce e munca grea, elevii aveau parte și de zile, în special cele de sâmbătă, în care erau duși la cules de struguri, fructe, cartofi sau porumb.

Arhiva foto a Memorialului Sighet conține multe astfel de fotografii, care prezintă viața elevilor și a profesorilor între anii ’50 și ’70. O viață care ar fi de neconceput pentru tinerii din zilele noastre.

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă...
O tânără va fi eutanasiată după trei ani și jumătate de procese: „Mă simt ușurată. A fost o luptă atât de lungă”
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de...
Prima reţinere după celebra nuntă opulentă din Buzescu. Socrul mare a blocat de două ori un drum european
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat...
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Creșterea PENSIILOR, în PERICOL! Se SCHIMBĂ toate CIFRELE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
Ultima oră! Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din...
REPORTAJ După ce era să fie asasinat de soacră și soție, Ghiță din Măscurei, Vaslui, se gândește să divorțeze: „Ce să facă și el, singurel, dacă ea nu mai vine!?”
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută...
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori