News

Cum arată proiectul PSD-ALDE de revizuire a Constituției! Interzis la funcții publice pentru cei condamnați

02.07.2019 | 19:11
Cum arată proiectul PSD-ALDE de revizuire a Constituției! Interzis la funcții publice pentru cei condamnați
Parlamentarii PSD-ALDE propun revizuirea Constituției. Sursa foto: Sputnik

Coaliția PSD-ALDE a depus în Parlamentul României un proiect de lege pentru revizuirea Constituției, ca urmare a referendumului din 26 mai 2019, privind legile Justiției. Interesant este faptul că printre prevederile acestui act normativ se regăsesc și unele similare inițiativei „Fără Penali”.

PSD și ALDE nu mai vor condamnați penal în funcții publice

Respectivul proiect legislativ este semnat de 140 de deputați și senatori ai celor două formațiuni politice aflate la guvernare și prevede, printre altele, ca persoanele condamnate penal să nu mai poată deține funcții publice.  Trebuie stiut, insă, că aceste măsuri se aplică numai în cazul sentințelor definitive.

Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice centrale şi locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României, cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării” , se arată în inițiativa legislativă, proaspăt depusă în Parlament.

Proiect de lege pentru revizuirea Constituției, depus în Parlament. Sursa foto: Digi 24
Proiect de lege pentru revizuirea Constituției, depus în Parlament. Sursa foto: Digi 24

Președintele nu mai poate grația fapte de corupție

Totodată, actul normativ propus de coaliția PSD-ALDE vizează o serie de modificări importante și în ceea ce privește prerogativele președintelui. Mai concret, șeful statului nu ar mai avea dreptul de a acorda grațieri pentru cetățenii care au comis înfracțiuni de corupție.

„Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale, nu pot reglementa în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi regimului executării acestora, precum şi al organizării judiciare şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică” , este o altă prevedere importantă, inclusă în proiectul legislativ depus în Parlamentul României.

Mai mult decât atât, articolul 146 din Constituție ar urma să sufere la rândul său o serie de modificări, potrivit cărora Curtea Constituțională „hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind ordonanţele, la sesizarea preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori; excepţia se poate înainta în termen de 5 zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial al României, Partea I ”.

 

 

 

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri