News

Cum arăta România anul trecut după o săptămână de școală. Diferență uriașă de cazuri în 2021

Cum arăta România anul trecut după o săptămână de școală și ce diferență uriașă de cazuri este în 2021
20.09.2021 | 18:30
Cum arata Romania anul trecut dupa o saptamana de scoala Diferenta uriasa de cazuri in 2021
Diferențe majore între numărul de cazuri înregistrat anul trecut și ce se întâmplă în prezent. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Mari diferențe nu au fost din punct de vedere al debutului de an școlar. Anul trecut, Ministerul Educației i-a chemat pe elevi în bănci pe 14 septembrie, cu o zi mai târziu față de situația din 2021-2022. Aici se termină însă asemănările pentru că, din punct de vedere al cazurilor de coronavirus, situația este una total diferită.

La doar o săptămână de la începutul școlilor anul trecut, numărul total al cazurilor de COVID-19 ajungea la 113.589 după ce Grupul de Comunicare Strategică anunța că alte 808 persoane au fost diagnosticate.

ADVERTISEMENT

Cum arăta România anul trecut la doar o săptămână de școală

De asemenea, erau înregistrate 23 de decese, bilanţul ajungând la 4.458. La ATI erau internaţi 464 de pacienţi și nebunia paturilor încă nu începuse într-o țară care a avut mult de suferit din acest punct de vedere în următoarea perioadă.

Autoritățile dădeau asigurări că situația este sub control, adică nimic nou sub soare dacă ne raportăm la prezent. Interesant este că după șapte zile de la debutul anului școlar în 2020, Senatul adopta proiectul de lege care aproba acordarea unor zile libere pentru părinţi cu copii de până la 12 ani sau cei care aveau copil sau adult cu handicap în vârstă de 26 ani, înscrişi în unităţile de învăţământ, inclusiv antepreşcolar.

ADVERTISEMENT

Totul se întâmpla în vederea supravegherii acestora, în situaţia limitării sau suspendării activităţilor didactice care presupun prezenţa efectivă a copiilor în unităţile de învăţământ şi în unităţile de educaţie timpurie antepreşcolară, ca urmare a răspândirii coronavirusului SARS-COV-2.

Acordarea de zile libere plătite urma a fi făcută pentru toţi angajaţii din sectorul public şi privat, pe toată perioada de limitare sau suspendare a cursurilor în unitatea de învăţământ.

ADVERTISEMENT

Cum arătau școlile anul trecut după o săptămână de școală

Minsterul Educaţiei şi Cercetării a transmis că după numai șapte zile, 12.945 unităţi de învăţământ erau în Scenariul 1, adică cel care presupunea participarea zilnică, faţă în faţă, a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară.

4.406 de unități erau în Scenariul 2, ceea ce presupunea participarea zilnică, faţă în faţă, a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, respectiv revenirea parţială (prin rotaţie de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu şi liceu, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie

ADVERTISEMENT

De asemenea, 305 unități erau deja în Scenariul 3, adică participarea tuturor preşcolarilor şi elevilor la activităţi/lecţii online.

Cum arată situația în școli în prezent

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat după fix șapte zile de școală alte 3.342 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 78 de persoane au decedat. La ATI sunt internaţi 952 de pacienţi cu COVID-19, numărul lor fiind în creştere.

Cel mai important, nu mai puțin de 230 de copii cu COVID-19 sunt în spital, 20 dintre ei fiind la ATI. Judeţele Ilfov şi Satu Mare au depăşit rata de infectare de 3 la mie.

Nouăsprezece paturi ATI pentru pacienţii bolnavi de COVID-19 mai sunt libere la nivel naţional – altele decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiţii medicale care sunt şi confirmate cu SARS-COV-2 – iar în Bucureşti nu mai sunt paturi libere la acest moment.

Peste o mie de copii au fost diagnosticați cu COVID-19 și 604 persoane angajate în învățământ. Totodată, 795 de clase/grupe cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate, în timp ce 17.658 sunt copii/elevi din clasele/grupele cu activitate față în față suspendată ca urmare a cazurilor confirmate.

ADVERTISEMENT