News

Cum arăta România când a început procesul lui Vanghelie. Șase ani de amânări și tergiversări

13.05.2021 | 16:46
Cum arata Romania cand a inceput procesul lui Vanghelie Sase ani de amanari si tergiversari
ADVERTISEMENT

FANATIK îți readuce aminte cum arăta România când a început procesul lui Marian Vanghelie, fostul primar al Sectorului 5. Acesta a fost condamnat la 11 ani și 8 luni de închisoare în procesul de corupție în care a fost trimis în judecată de DNA în 2015.

Atenție, însă! Dosarul nu este finalizat și decizia instanței nu e una definitivă. Până la o pedeapsă clară, drumul este unul lung și personajele implicate au și alte opțiuni la îndemână.

ADVERTISEMENT

Ultima decizia a fost pronunțată de Tribunalul București, dar avocații lui Vanghelie pot să facă apel și judecata dosarului se prelungește.

Ce s-a întâmplat în procesul lui Marian Vanghelie

De asemenea, fostul primar al Sectorului 5 este obligat de instanță să plătească daune materiale de 15.044.700 de euro către Primăria de sector, constituită parte civilă în proces.

ADVERTISEMENT

Instanţa a dispus și confiscarea specială a mai multor bunuri şi menţinerea sechestrului asigurător dispus de către procuror, până la concurenţa sumei de 15.044.700 euro.

În schimb, Tribunalul București a decis ridicarea măsurile asigurătorii pe bunurile şi sumele de bani aflate în conturile Oanei Niculescu-Mizil, soția lui Marian Vanghelie.

ADVERTISEMENT
Sursa foto – hepta.ro

Interesant este că Mircea Geoană va primi și el înapoi cele trei ceasuri de lux pe care Marian Vanghelie i le făcuse cadou. Ceasurile se aflau sub sechestru din momentul în care a început dosarul.

Pentru ce este judecat Marian Vanghelie

Pe scurt, Direcția Națională Anticorupție susține că preț de aproape 8 ani de zile, mai exact în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al sectorului 5, a solicitat și primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro.

ADVERTISEMENT

Da, citiți corect. Vorbim despre peste 30 de milioane de euro, bani care reprezentau un comision de 20% din încasări. Fostul edil ar fi fost ajutat de Mircea-Sorin Niculae şi parţial de Laura Ciocan.

Opt ani de închisoare a primit primul în urma dosarului, în timp ce Laura Ciocan a fost achitată. De remarcat că judecătorii au decis și ca cel care a dat banii, și anume Dumitru Marin, să primească 4 ani de închisoare.

Sursa foto – Ovidiu Micsik / Inquam Photos

Foloasele au fost pretinse şi încasate de Vanghelie, conform procurorilor DNA, pentru atribuirea de către Primăria Sectorului 5 şi serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului Local al sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri Marin Dumitru.

Totodată, cei care au orchestrat dosarul spun că banii au fost luați și pentru a dispune plata lucrărilor aferente acestor contracte, în condițiile în care valoarea totală a fost de aproximativ 738.019.000 de lei.

Ce se întâmpla în România când a început dosarul lui Marian Vanghelie

De remarcat că în 2015 atunci când a început dosarul lui Marian Vanghelie, România arăta totul diferit. De exemplu, premier era Victor Ponta, acesta conducând și Partidul Social Democrat.

Gigi Becali abia se elibera din închisoare și pensiile din sistemul public erau majorate cu 5%, începând cu luna ianuarie. Salariul minim pe economie ajungea la 975 lei.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO.

Generalul-locotenent Nicolae-Ionel Ciucă era învestit în functia de şef al Statului Major General al Armatei, iar procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi solicita Camerei Deputaţilor ridicarea imunităţii pentru urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a Elenei Udrea pentru noi fapte.

Din păcate, în 2015 avea loc și tragedia de la clubul Colectiv, una în urma căreia zeci de tineri și-au pierdut viața și peste 150 au fost răniți.

Marian Vanghelie, abonat la dosare

Marian Vanghelie nu este străin de dosarele de corupție. Anul trecut, DNA a clasat un alt caz deschis în mai 2016. Fostul primar era suspect de abuz în serviciu pentru fapte comise în 2008.

Concret, Vanghelie era acuzat de producerea unui prejudiciu de 2 milioane de lei în legătură cu încredințarea directă a unui contract de salubritate companiei Romprest, controlată în 2008 de omul de afaceri Florian Walter.

De asemenea, DNA a clasat și dosarul în care Marian Vanghelie era cercetat in rem pentru instigare la abuz în serviciu. Interesant este că în acest caz, Vanghelie era acuzat alături de fostul șef al SPP de pe vremea lui Ion Iliescu, generalul Mitică Iliescu.

Ce avere are Marian Vanghelie

Din ultima declarație de avere reise că Vanghelie deține două apartamente de câte 108 metri pătrați, unul cumpărat în 2001, celălalt în 2008.

Sursa foto – hepta.ro

La capitolul mașini, Vanghelie a bifat un Mercedes fabricat în 2000. Nu s-a oprit aici și a notat și 5 ceasuri în valoare de 70.000 euro și 5 tablouri estimate la 85.000 de euro.

De remarcat că fostul primar al Sectorului 5 a investit 3,5 milioane de lei în societatea București SA și a acordat un împrumut de 1.700.000 (fără să specifice moneda), unei persoane fizice.

ADVERTISEMENT