News

Cum arăta România cu o zi înaintea primului caz de COVID-19! Schimbări uriașe în țară

25.02.2021 | 12:13
Cum arata Romania cu o zi inaintea primului caz de COVID19 Schimbari uriase in tara
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum arăta România cu o zi înaintea primului caz de COVID-19 și ce evenimente au avut loc în țară în preajma momentului zero. De altfel, autoritățile păreau să pregătească epidemia, dar încercau să nu panicheze populația. Raed Arafat a transmis că apariția unui caz, nu ar însemna neapărat că România ar avea deja o pandemie de coronavirus. 

În doar câteva ore, situația avea să se schimbe în mod dramatic. Un bărbat din județul Gorj, mai exact comuna Prigoria era diagnosticat cu SARS-COV-2 și devenea pacientul numărul 1. Avea 25 de ani și lucra la o firmă a unui italian considerat cel care a adus virusul în țară.

ADVERTISEMENT

Ministrul Sănătăţii de atunci, Victor Costache a declarat că bărbatul este asimptomatic, iar secretarul de stat Raed Arafat a transmis că acesta urma să fie adus la Spitalul ”Matei Balş” din Capitală. Alte 7 persoane care locuiau în aceeaşi casă intrau în izolare totală.

Cum arăta România cu o zi înaintea primului caz de coronavirus!

De altfel, în data de 26 februarie, nu mai puțin de 5 mii de oameni se aflau deja în izolare la domiciliu în țară, în timp ce 69 erau plasați în carantină de autorități. Cu doar o zi în urmă, Ludovic Orban își depunea mandatul și țara rămânea fără premier.

ADVERTISEMENT

Avea să fie votat de urgență pe 14 martie chiar și de PSD. Social democrații au înțeles atunci că lucrurile trebuie să se miște cu rapiditate și au susținut candidatul liberalilor. USR/Plus l-ar fi vrut pe Dacian Cioloș în funcție, în timp ce ALDE și Pro România, încă în Parlament, țipau că nu vor alegeri anticipate.

Sursa foto – colaj Fanatik

Mai mult de atât, în urma consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, Victor Ponta se autopropunea pentru funcția de șef al Executivului. Apărea pentru prima oară varianta ca Florin Cîțu să fie numit în fruntea guvernului, dar Marcel Ciolacu, președinte interimar al PSD-ului transmitea că nici în visele cele mai rele nu l-ar vota pe acesta.

ADVERTISEMENT

În același timp, partidul său îl propunea pe Șerban Nicolae pentru postul de președinte al Senatului. La doar câteva luni distanță, în plină pandemie, acesta era îndepărtat din formațiune.

Cât de mult s-a schimbat scena politică în timpul pandemiei

Virgil Costache a fost ministrul Sănătății care a gestionat prima oară pandemia de coronavirus, dar acesta i-a cedat locul secretarului de stat Nelu Tătaru după mai multe neînțelegeri cu Ludovic Orban. Autoritățile refăceau de zor traseul italianului care a adus COVID-19 în țară, în timp ce televiziunile începeau să ofere primele sfaturi despre spălatul pe mâini obligatoriu și purtatul măștii de protecție.

ADVERTISEMENT

Președinte al PNL, Ludovic Orban avea și altele pe cap pe lângă guvernare. Acesta s-a implicat în duelul USR – Plus pentru alegerile locale și a ales candidatul preferat. Orban a mers pe mâna lui Nicușor Dan împotriva Gabrielei Firea.

Sursa foto – colaj Fanatik

Încă primar, aceasta anunța cu surle și trâmbițe cu doar câteva zile înainte de apariția primului caz de coronavirus din țară că renunță la vinieta antipoluare.

În timp ce la Nucșoara, localnicii în frunte cu primarul blocau drumul și anunțau că nu vor centru de izolare în satul lor, angajatele de la Complexul sportiv Izvorani își luau concediu pe capete pentru că, din Italia, erau aduși de urgență în țară membrii lotului național de canotaj.

Ce se întâmpla în România înaintea primului caz de coronavirus

Nu a mai durat mult până când a început nebunia cumpărăturilor. Drojdia, conservele, clorul și hârtia igienică au devenit produse de lux și aproape imposibil de găsit. Producătorii au fost luați prin surprindere și nu au putut să livreze un asemenea volum.

Pe lângă pandemie, România era pusă la zid și de Comisia Europeană. Conform vicepreședintelui Valdis Dombrovskis, țara noastră era singura trecută la capitolul vești proaste în ultimul raport. Nu mai puțin de 53% din recomandările pentru România aveau progrese limitate sau deloc.

Concret, oficialii europeni au transmis că în perioada 2106 – 2019, țara noastră a făcut o întoarcere în timp. Nu era primul raport devastator la adresa României.

Sursa foto – facebook

Cu doar câteva ore înaintea apariției primului caz, în portul Midia se făceau eforturi pentru a se scoate la suprafață nava scufundată cu peste 14 mii de oi. Au fost salvate doar câteva suflete.

Înainte de pandemie se lansa în cinematografele din România „Miami Bici”, în timp ce Liga 1 era dominată de CFR Cluj, lider la finalul sezonului regulat. FCSB era abia a patra, în timp ce Dinamo și FC Viitorul mergeau în play out.

Un euro costa puțin peste 4,8 lei, dar veștile bune continuau să vină cu regularitate din tenis. Simona Halep tocmai câștiga titlul de la Dubai.

ADVERTISEMENT