Life

Cum arată roșia tricoloră obținută de cercetătorii de la Buzău. Au lucrat peste 20 de ani pentru a obține acest soi de tomată

Cum este roșia tricoloră, realizată de oamenii de știință din Buzău. A fost nevoie de peste 20 de ani pentru a ieși din laborator.
12.06.2024 | 11:25
Cum arata rosia tricolora obtinuta de cercetatorii de la Buzau Au lucrat peste 20 de ani pentru a obtine acest soi de tomata
Cum este roșia tricoloră, realizată de oamenii de știință din Buzău. A fost nevoie de peste 20 de ani pentru a ieși din laborator. Sursa foto: freepik.com
ADVERTISEMENT

Cum arată roșia tricoloră obținută de cercetătorii de la Buzău. Au lucrat peste 20 de ani pentru a obține acest soi de tomată, care este gustos și care rezistă la bolile care pot apărea la diversele culturi de legume și fructe.

Cum este roșia tricoloră, realizată de oamenii de știință din Buzău. A fost nevoie de peste 20 de ani pentru a ieși din laborator

Cum este roșia tricoloră, realizată de oamenii de știință din Buzău. A fost nevoie de peste 20 de ani pentru a ieși din laborator. În prezent, cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale așteaptă brevetul de invenţie.

ADVERTISEMENT

Specialiștii au transmis că planta poate creşte până la 5 metri înălţime în spaţii protejate, cu o producție de până la 7 kilograme. De asemenea, roșia aceasta este gustoasă și este mai rezistentă în fața bolilor și dăunătorilor față de altele care există pe piață.

Roșia tricoloră, care are trei nuanțe, este denumită provizoriu Rapsodia. Oamenii de știință spun că are o mărime medie și o fermitate ridicată. În plus, soiul are fructe rotunde, cu o aromă şi un gust specific, parfumate şi intens aromate.

ADVERTISEMENT

„Este o tomată tip Kumato obţinută la Bancă, i-am dat denumirea provizorie de Rapsodia. Fructul prezintă trei culori, verde, galben şi roşu-cafeniu, are trei nuanţe la exterior, iar pulpa este cafenie, foarte gustoasă.

Este o tomată cherry cu o greutate ce variază între 20 şi 40 de grame, planta creşte foarte mult, poate să ajungă în spaţii protejate la 4-5 metri înălţime, iar în câmp aproape de 1,80 – 2,00 metri.

ADVERTISEMENT

Este un soi rezistent la principalii agenţi patogeni. Este un soi foarte gustos, după recoltare fructele se păstrează foarte bine, au puţine seminţe, o aromă specifică tradiţională de tomată”, a explicat directorul BRGV, Costel Vînătoru, pentru Agerpres.

Roșiile tricolore de la Buzău
Roșiile tricolore de la Buzău. Sursa foto: Agerpres / BRGV. Colaj: Fanatik

Roșia tricoloră, prețioasă din punct de vedere medicinal

Specialiștii de la Buzău au mai spus că roșia tricoloră este foarte prețioasă din punct de vedere medicinal pentru că rezistă la boli și dăunători. Asta înseamnă că planta nu are nevoie de foarte multe tratamente și poate fi cultivată în sistem ecologic cu succes.

ADVERTISEMENT

Compoziţia bio-chimică arată că are o serie de substanţe benefice sănătăţii, printre care se numără licopen, caroten, vitamine și săruri minerale. Pentru obţinerea acestui soi cercetătorii au lucrat peste 20 de ani.

Soiul Rapsodia a fost obținut printr-o tehnică nouă de ameliorare, prin hibridări interspecifice și prin încrucişarea unor specii de tomate. Oamenii de știință spun că este vorba de o premieră pentru țara noastră.

„Seminţele pot fi reproduse şi multiplicate de orice fermier care doreşte să cultive tomate”, a mai adăugat cercetătorul buzoian despre roșia tricoloră, mai arată sursa menționată mai devreme.

ADVERTISEMENT
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au...
Produsul cu care românii au făcut un milion de euro în Germania: „Au cumpărat o sută de TIR-uri pline!”
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte:...
Cum a ajuns un bărbat să construiască o tavernă grecească în propria curte: „Avem o listă de așteptare și primim clienți de peste tot”
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al...
Hăituită fără milă, Zoia Ceaușescu s-a ascuns în casa unui fotbalist imens al României. Cum a ajuns fiica dictatorilor României exilată în locuința acestuia
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit...
Maria e bucătăreasă şi străbate ţara-n lung şi-n lat. Ideea care i-a venit după ce s-a întors de la muncă din Italia
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac....
Schimbare de look a singurei femei care l-a făcut bunic pe Ion Ţiriac. Fanii au reacţionat imediat
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
ÎNȚELEGERE făcute de Iohannis cu Zelenski. Ce înseamnă pentru România
ÎNȚELEGERE făcute de Iohannis cu Zelenski. Ce înseamnă pentru România
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv....
A cerut disperată ajutorul la 112 că este urmărită de un urs masiv. Ce au făcut autoritățile. Ultimele clipe din viața tinerei moarte la Bușteni
Omenirea, amenințată de mari cutremure. Cauza care provoacă mișcările seismice
Omenirea, amenințată de mari cutremure. Cauza care provoacă mișcările seismice
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Dana Rogoz a făcut anunţul dup 12 ani de căsnicie cu Radu
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a...
Românul și-a păstrat banii în sobă, apoi s-a dus la BNR și a încercat să îi înlocuiască. Surprinzător ce a urmat
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e...
Stațiunea mai puțin cunoscută de la noi care va detrona Mamaia. Plaja e un colț de Rai, iar prețurile sunt mici