News

Cum arată sala în care se va juca Cehia – România la Fed Cup! Comuniştii au dărâmat case pentru Ostravar Arena

07.02.2019 | 20:59
Cum arata sala in care se va juca Cehia  Romania la Fed Cup Comunistii au daramat case pentru Ostravar Arena

Cehia şi România se vor înfrunta, la Ostrava, în sferturile de finală de la Fed Cup. FANATIK a vizitat sala în care se va juca meciul programat pentru sâmbătă şi duminică, locul unde Simona Halep şi colegele ei vor să egaleze cea mai bună performanţa a României la Fed Cup, semifinalele din 1973.

Construită în 1986, Ostravar Arena este un mix între comunism şi modernism, impunându-se în peiasjul din jur. Arena din Ostrava a fost construită în perioada în care Cehia şi Slovacia erau o singură ţară, Cehoslovacia. Chiar dacă inaugurarea sălii a avut loc în 1986, proiectul a luat naştere în 1974. Vladimír Dedecek a fost arhitectul care s-a ocupat de construcţia Ostravar Arena, sala fiind incorporată în într-un plan grandios al comuniştilor, care a primit numele de Palatul Culturii şi Sportului. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

Cum arată sala în care se va juca Cehia – România la Fed Cup. Ostravar Arena, “casa” cehilor pentru Cupa Davis

Sala în care se va juca Cehia – România, meci din sferturile de finală de la Fed Cup, a fost inaugurată în 1986, dar abia în 1988 a putut fi folosită în întregime. Pentru ca Ostravar Arena să fie construită, comuniştii au luat decizia să demoleze mai multe case de pe strada Ruska. În acest condiţii, zona din sudul oraşului Ostrava a suferit câteva modificări radicale pentru a face loc Palatului Culturii şi Sport, loc unde se află şi arena. În momentul în care a fost inaugurată oficială, sala era cea mai mare şi mai modernă din Europa.

Cum arată sala în care se va juca Cehia - România din Fed Cup. Arena a fost inaugurată în 1986
Cum arată sala în care se va juca Cehia – România din Fed Cup. Arena a fost inaugurată în 1986

Cu o suprafaţă totală de 7.697 metri pătraţi, Ostravar Arena este folosită la meciurile de tenis din Fed Cup şi Cupa Davis, dar este şi patinoarul echipei HC Vitkovice, formaţie care joacă în prima ligă de hochei pe gheaţă din Cehia. Între 1986 şi 2004, sala a purtat numele de Palatul Culturii şi Sportului. Cehii i-au schimbat numele în 2004, în Cez Arena, denumire purtată până în 2016, când a devenit Ostravar Arena. Denumirea actuală vine după încheierea unui contract de sponsorizare cu fabrica de bere Ostravar.

Ostravar Arena, gazdă a unor competiţii de gală

De-a lungul timpului, Ostravar Arena a găzduit o serie de evenimente sportive. În 1994, la Ostrava s-a disputat Campionatul Mondial pentru juniori la hochei pe gheaţă. Zece ani mai târziu, sala a fost folosită ca a doua gazdă la Campionatul Mondial de hochei pe gheaţă, lucru care s-a repetat şi în 2015. În 1986, la scurt timp după inaugurare, Ostravar Arena a fost gazda Campionatului Mondial de volei feminin. Finala Campionatul European de futsal din 2005, dar şi majoritatea meciurilor din cadrul turneului final s-au disputat tot în Ostravar Arena.

Stadionul lui Banik Ostrava, lângă arena unde se joacă Cehia – România

La doi paşi de Ostravar Arena, sala în care se va juca Cehia – România, se află stadionul lui Banik Ostrava, echipă din prima ligă de fotbal a Cehiei. Staionul “Mestky” a fost construit cu mult înainte de sala unde se va disputa meciul din sferturile de finală de la Fed Cup. Inaugurat pe 30 mai 1941, cocheta arenă poate să găzduiască 15.123 de spectatori. Zona sportivă din sudul Ostravei este completată cu o sală pentru atletism, inaugurată în 2016 pentru Campionatul Naţional de Atletism.