Cum arată satul unde casele sunt sculptate în rocă vulcanică. Are o vechime de peste 700 de ani. Unde se găsește, de fapt, regiunea în care locuiesc aproximativ 170 de familii. E la o distanță de mai bine de 8 ore față de România.
Imagini cu localitatea în care locuințele sunt făcute în piatră vulcanică. Are o istorie de peste 700 de ani, susțin experții. Mai este supranumită „Capadocia Iranului” și reprezintă un loc deosebit care merită vizitat.
Satul troglodit și foarte autentic se numește Kandovan și se află la o distanță de 50 de kilometri de Tabriz, în Iran. În această regiune supraviețuiesc circa 170 de familii care trăiesc în case realizate în stâncă vie.
Cei care doresc să viziteze acest loc trebuie să știe că se plătește intrare, la fel ca la un muzeu. Satul este situat la poalele Muntelui Sahand, în provincia Azarbaijan de est, și reprezintă un loc aparte, parcă desprins din cărțile cu povești.
Majoritatea călătorilor cred că este o bijuterie arhitecturală datorită locuințelor care sunt sculptate în rocă vulcanică. Satul este popular pentru arhitectura sa stâncoasă magnifică, care este rezultatul activităților vulcanice.
Locuințele care pot fi asemănate foarte ușor cu niște peșteri au mici ochiuri de fereastră și uși vopsite în albastru. Această nuanță accentuează culoarea arămie a pietrei în care sunt săpate, dovadă forma specială pe care o au.
Toate casele sunt săpate în tug poros, care este un material vulcanic fin transportat pe distanţe mari. Tugul poros este solidificat la temperaturi ridicate după emanaţie, iranienii precizând că locuințele au o vechime de mii de ani.
Spațiile din această regiune mai poartă denumirea de Karaan, pentru că arată ca niște stupi. Multe dintre case au pridvor, ferestre, uși și scări sculptate în stâncă. Această regiune interesantă are o vechime de peste 700 de ani.
Kandovan este un sat care a fost înscris în patrimoniul național al Iranului datorită arhitecturii sale. Grosimea zidurilor poate atinge chiar și doi metri în unele locuri, iar stânca acționează ca un material eficient din punct de vedere energetic.
Așa se face că menține casa răcoroasă pe timpul verii și călduroasă în sezonul rece. Înălțimile rocilor în care sunt sculptate locuințele sunt de aproximativ 40 de metri. Majoritatea locuințelor au două etaje, dar acestea nu sunt legate între ele. Fiecare locuință este separată.
Cei care locuiesc în acest loc au la dispoziție o moschee, baie publică, școală și moară. De asemenea, satul din Iran are magazine cu suveniruri, un magazin alimentar, precum și un restaurant și un hotel pentru vizitatori.
Așadar, Kandovan deține reputația mondială ca fiind singura localitate stâncoasă din lume care este locuită. Mai există alte două locuri asemănătoare pe Pământ, care însă nu sunt locuite. Acestea sunt Capadocia în Turcia și Dakota în Statele Unite ale Americii.