News

Cum arată secțiile ATI mobile, inaugurate de Klaus Iohannis și Raed Arafat

12.04.2021 | 23:36
Cum arata sectiile ATI mobile inaugurate de Klaus Iohannis si Raed Arafat
ADVERTISEMENT

Inaugurate cu surle și trâmbițe de Klaus Iohannis și Raed Arafat, secțiile mobile de Terapie Intensivă destinate pacienților cu forme grave ale maladiei Covid-19 devin, rând pe rând, martorele unor tragedii care nu fac altceva decât să răsucească și mai adânc cuțitul în rana unui întreg sistem sanitar, aflat pe marginea prăpastiei.

Este impresionant ce am văzut astăzi împreună, aceste patru tiruri care, fiecare dintre ele, are o funcțiune completă de secție de terapie intensivă, cu toată aparatura necesară. Sunt dotări de ultimă oră şi sunt convins că atunci când va fi nevoie de ele, vor fi extrem de utile”, declara, plin de entuziasm, șeful statului, în vara anului trecut, de îndată ce a vizitat Unitățile Mobile ATI de la Romexpo.

ADVERTISEMENT

„Realitatea din teren” dezvăluie, însă, un bilanț crunt, completat de cei trei pacienți Covid răpuși, luni seara, de o defecțiune tehnică  la sistemul de oxigen al TIR-ului de la Spitalul Victor Babeș din Capitală care i-a lăsat fără aer.

Așa arată secțiile ATI mobile, inaugurate cu surle și trâmbițe de Klaus Iohannis și Raed Arafat

Este impresionant ce am văzut astăzi împreună, aceste patru tiruri care, fiecare dintre ele, are o funcțiune completă de secție de terapie intensivă, cu toată aparatura necesară și aceste unități, evident, vor putea fi folosite acolo unde este nevoie – și acum, pentru pacienți COVID, şi totuși, îmi permit să sper că vor fi din ce în ce mai puțini, o să revin la asta, dar și pentru orice alte situații.

ADVERTISEMENT

Ele vor fi gestionate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și vor fi folosite la nevoie. Este, pe de altă parte, rezultatul unui parteneriat foarte frumos – și vreau să subliniez acest lucru – achiziția și dotarea acestor unități mobile de terapie intensivă este rezultatul unei colaborări foarte bune între autoritățile statului, mediul privat, firme, fundații, persoane fizice, voluntari – și iată că se poate.

Am vizitat aceste unități, mi s-au prezentat dotările, sunt dotări de ultimă oră şi sunt convins că atunci când va fi nevoie de ele, vor fi extrem de utile. Vreau să mulțumesc tuturor celor implicați pentru acest proiect care, din punctul meu de vedere, reprezintă o mare reușită.

ADVERTISEMENT

Este, cum am spus, o colaborare și vreau să mulțumesc celor implicați din partea Guvernului, din partea Departamentului de Situații de Urgență, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, firme private, fundații, voluntari.

Toți au contribuit, unii cu bani, alții cu muncă. Au existat acțiuni de strângere de fonduri și vreau să mulțumesc și persoanelor individuale, persoanelor fizice care au donat bani pentru acest proiect.

ADVERTISEMENT

Arată un nivel înalt de disponibilitate pentru a se implica în proiecte importante pentru societate și acest lucru mă bucură foarte mult”, spunea președintele Klaus Iohannis la finalul vizitei efectuate în data de 18 iunie 2020.

Așa arată secțiile de Terapie Intensivă inaugurate, în plină pandemie, alături de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. O defecțiune tehnică a curmat, cu doar câteva ore în urmă, viețile a trei pacienți Covid dependenți de oxigen internați în unitatea mobilă de la Spitalul Victor Babeș din Capitală.

Cei rămași în viață au fost transferați, potrivit datelor furnizate de reprezentanții Departamentului pentru Situații de Urgență, fie pe o secție proprie a unității medicale în incinta căreia s-a produs tragedia (un pacient), fie la Spitalele Rol 2 (un pacient), Bagdasar Arseni (doi pacienți) și Floreasca (un pacient).

Sunt în îngrijire. S-au găsit paturi, s-au făcut locuri. În astfel de situații s-au găsit soluții pentru acești pacienți. Unde au plecat, acolo vor rămâne momentan”, a explicat Raed Arafat.

ADVERTISEMENT