News

Cum arată şi ce conţine certificatul verde de călătorie. STS a testat interconectarea la nivelul UE. Foto

FANATIK vă spune cum arată și ce conține certificatul verde de călătorie. Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) a testat interconectarea la nivelul UE.
26.05.2021 | 16:33
Cum arata si ce contine certificatul verde de calatorie STS a testat interconectarea la nivelul UE Foto
ADVERTISEMENT

Instituția a transmis, printr-un comunicat, că testarea de interconectare realizată cu grupul tehnic de lucru de la nivel european a fost realizată cu succes.

Documentul conține date esențiale de identificare, precum numele și prenumele titularului, data nașterii, statul care a emis certificatul. De asemenea, certificatele conțin date medicale cu privire la categoria pentru care sunt emise și un identificator unic.

ADVERTISEMENT

Cum arată şi ce conţine certificatul verde de călătorie. STS a testat interconectarea la nivelul UE

Model de certificat de vaccinare
Model de certificat de vaccinare
Sursa foto: STS

„În cursul zilei de miercuri, 26 mai a.c., potrivit programării stabilite la nivel european, România a realizat testarea de interconectare la gateway-ul UE care centralizează și administrează cheile publice ale țărilor membre, necesare pentru verificarea semnăturilor digitale. Testarea s-a realizat în comun cu Letonia”, a anunțat STS.

Model de certificat de reucuperare după infectarea cu virusul Covid-19
Model de certificat de reucuperare după infectarea cu virusul Covid-19
Sursa foto: STS

„Pentru implementarea certificatelor digitale UE în țara noastră, STS a realizat infrastructura de comunicații și sistemul informatic care permit interconectarea cu gateway-ul european. În cadrul testului s-a realizat upload-ul cheii publice a certificatului DSC (document signing certificate) în gateway-ul UE (DGCG) pentru centralizare”, a adăugat.

ADVERTISEMENT
Model de certificat de testare
Model de certificat de testare
Sursa foto: STS

Sunt trei tipuri de documente: cetificate de vaccinare, certificate pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și pentru persoanele care s-au recuperat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Certificatele digitale UE emise de România vor fi semnate cu ajutorul cheii private. Instituția a explicat și cum se pot obține respectivele documete.

ADVERTISEMENT

Cum se obține certificatul digital

STS anunță că după implementarea sistemului informatic în țara noastră, preluarea datelor ce vor fi incluse în certificatele digitale UE se va realiza automat din Registrul Electronic Național de Vaccinări pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19.

Pentru persoanele care au un test negativ în ultimele 72 de ore și persoanele care s-au recuperat după infectarea cu Covid-19, preluarea datelor se va face din aplicația Corona – Forms.

ADVERTISEMENT

„Certificatele vor fi emise în format digital, cu posibilitatea de a fi afișate pe smartphone, însă vor putea fi prezentate și în formă tipărită. Acestea vor include un cod QR care va conține o semnătură digitală, astfel încât, la citirea acestuia, să poată fi verificată autenticitatea, integritatea și validitatea documentului. Semnătura digitală aparține emitentului, astfel încât cetățenii nu vor avea nevoie de o semnătură digitală”, a mai informat STS.

Instituția mai anunță că obținerea acestor certificate este gratuită. Ele vor facilita călătoriile în spatiul Uniunii Europene, fără alte restricții

Finalizarea portalului securizat, de unde se pot descărca documentele, și realizarea internă a testelor de performanță și de securitate ale sistemului informatic sunt pașii cuprinși de următoarea etapă.

Certificatele digitale UE vor fi implementate la începutul lunii iulie, conform calendarului de lucru de la nivel european. „Din punct de vedere tehnic, specialiștii STS vor putea asigura implementarea sistemului informatic în acord cu graficul stabilit de experții UE”.

ADVERTISEMENT