Life

Cum arată și unde este casa memorială a lui Adrian Păunescu. Poetul a avut o ultimă dorință

Locuința în care a copilărit regretatul Adrian Păunescu a fost renovată și va fi deschisă publicului pentru a fi vizitată. Ce schimbări au fost făcute și unde este.
20.07.2022 | 11:45
Cum arata si unde este casa memoriala a lui Adrian Paunescu Poetul a avut o ultima dorinta
Cum arată și unde se află casa memorială a lui Adrian Păunescu. A fost transformată în muzeu. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Casa memorială a renumitului poet se află în satul Copăceni din județul Bihor și a fost consolidată după ce a fost achiziționată de o asociație cu suma de 10.000 de euro. Investiția se ridică la peste 70.000 de euro.

Cum arată și unde se află casa memorială a lui Adrian Păunescu. A fost transformată în muzeu

Euroregiunea Siret-Prut-Nistru a cumpărat dreptul de proprietate a casei memoriale a lui Adrian Păunescu. Locuința a suferit numeroase modificări, după ce asociația s-a consultat cu fiul regretatului poet, Andrei Păunescu.

ADVERTISEMENT

Directorul executiv al asociației, Mircea Cosma, a declarat că a fost îndeplinită una dintre ultimele dorințe ale artistului. În felul acesta casa părintească are un aspect modern și este de culoare galben pai la exterior.

„Sigur că acoperişul era din ţiglă roşie care nu se mai face, care datorită timpului este de culoare de ciment pământie din cauza prafului care este în localitatea Copăceni.

ADVERTISEMENT

Am decis cu Andrei Păunescu ca acoperişul să fie ce se poartă azi, acoperişuri din astea din tablă cutată de culoarea pe care o avut-o țigla la momentul respectiv”, a declarat managerul instituției, notează stirilekanald.ro.

Casa părintească a lui Adrian Păunescu
Casa părintească a lui Adrian Păunescu. Sursa foto: basilica.ro. Colaj: Fanatik

Casa părintească a lui Adrian Păunescu, transformată în muzeu

Casa părintească a lui Adrian Păunescu este construită din două camere, în una dintre ele aflându-se leagănul în care a crescut și volumele sale de poezii. În plus, spațiul este amenajat cu o mobilă veche de peste 80 de ani.

ADVERTISEMENT

Locuința a fost transformată în urmă cu 2 ani în muzeu, fără a se schimba planul casei. În plus, spațiul din satul Copăceni, raionul Sângerei, a fost sfințit și este pregătit să primească oamenii care vor să vadă încăperile.

„O parte este casa veche pe care o mobilăm cu mobilă veche din 1940, inclusiv copaia în care a fost legănat Păunescu care a fost găsită.

ADVERTISEMENT

O cameră va prezenta opera lui poetică, jurnalistică și de militant pentru drepturile poporului român de pretutindeni”, a mai adăugat Mircea Cosma, mai arată sursa menționată mai devreme.

Adrian Păunescu este unul dintre cei mai importanți poeți români, critic literar, autor publicistic, scriitor și om politic român. S-a născut pe 20 iulie 1943 în județul Bihor și a murit la vârsta de 67 de ani, la București.

ADVERTISEMENT
Tags: