Life

Cum arată și unde se află cel mai mare oraș subteran descoperit până acum. Ce mistere ascunde acesta

La nu foarte mare depărtare de România a fost descoperit cel mai mare oraș subteran. Are niște formațiuni neobișnuite și este cu adevărat misterios.
03.01.2023 | 13:24
Cum arată cel mai mare oraș subteran. Este situat la doar câteva ore de capitala Turciei, Ankara. Sursă foto: Shutterstock
ADVERTISEMENT

Derinkuyu se spune că ar fi cel mai mare şi mai misterios oraş subteran descoperit până acum. Acesta se află în Turcia, chiar în regiunea Cappadocia, celebră pentru faimoasele baloane cu aer cald.

Unde se află orașul subteran Derinkuyu

Mai exact, acesta poate fi găsit la doar patru ore distanță de capitala Turciei, Ankara.

Regiunea era una oricum celebră, având în vedere că în antichitate, nenumărați cai erau crescuți acolo. Ce nu avea nimeni să știe este povestea subteranului.

ADVERTISEMENT

În 1963, arheologul britanic James Mellaart a făcut o descoperire care avea să schimbe totul. Acesta a găsit o frescă considerată astăzi cea mai veche lucrare peisagistică descoperită vreodată.

Mai târziu, acesta și-a dat seama că imaginea ar fi, de fapt, forma vulcanului Hasan Dağ, care era situat la doar 40 de kilometri distanță de locul unde pictura a fost descoperită.

ADVERTISEMENT

Ulterior, James Mellaart a mai găsit și ruinele Çatal Höyük, alături de nenumărate obiecte. Câțiva ani mai târziu a fost găsit și cel mai mare oraș subteran, dintr-o pură întâmplare.

Orașul subteran Derinkuyu, descoperit de un bărbat care făcea curățenie în casă

Unul dintre locuitorii din regiunea Cappadocia făcea curat în casă în 1965. Casa acestuia era una destul de spectaculoasă, având la subsol și o peșteră.

ADVERTISEMENT

În momentul în care omul respectiv a vrut să curețe un perete, acesta a cedat, iar mai apoi, o cameră necunoscută se afla în spatele său.

Ce a urmat apoi a fost mai mult decât fabulos. Bărbatul și-a dat seama că respectiva cameră făcea legătura cu un labirint uriaș. Ulterior, speologii și arheologii s-au implicat și ei, descoperind un veritabil oraș subteran.

ADVERTISEMENT

Conform informațiilor de până acum, orașul ar fi avut cel puțin 18 etaje sub pământ până la o adâncime de 85 de metri.

În toate, în jur de 30.000 de oameni puteau locuia acolo, însă nici până astăzi, orașul Derinkuyu nu a fost explorat în toatalitate, având în vedere mărimea acestuia.

S-a aflat însă că unul dintre tunelurile descoperite putea permite trecerea a trei persoane în același timp. De asemenea, tunelul respectiv făcea legătura și cu un alt oraș subteran care se afla la alți 10 kilometri distanță.

Cappadocia, legată de o rețea ascunsă de tuneluri subterane

Arheologii au ajuns astfel la concluzia că întreaga Cappadocie ar fi fost legată de o rețea ascunsă de tuneluri subterane. Iar părerile sunt împărțite pentru că mulți spun că cei care au clădit aceste tunele s-ar fi ascuns sub pământ de prădătorii frigieni.

De cealaltă parte însă, arheologul Murat Erturul Gülyaz, de la Muzeul Nevehir din Cappadocia, nu este de acord cu această ipoteză.

Deși confirmă faptul că în tunele ar fi trăit hitiții, el nu crede că aceștia le-ar fi și construit.

Și descoperirile nu se opresc doar aici. În orașele aflate sub Cappadocia s-au mai putut vedea și torțe, dar și lămpi de în, cel mai probabil având ca scop iluminarea, da ruși menținerea temperaturii.

Asta a confirmat faptul că există posibilitatea ca adăposturile să fi fost folosite în timpul iernii. Alte păreri spun că acestea ar fi fost esențiale și în cazul unui război, având în vedere că existau inlcusiv locuri pentru adăpostirea animalelor.

De asemenea, erau și găuri de aerisire, făcute astfel încât adversarii să fie bine păcăliți. Mai exact, fumul ieșea mult mai departe, având în vedere tunelurile de aerisire făcute.

După analiza experților, s-ar părea că mii de persoane puteau să locuiască acolo chiar și luni de zile, în siguranță, fără a vedea lumina soarelui.

Aveau apă, având în vedere că orașul era dotat cu puțuri verticale și de asemenea, se putea comunica lejer de la un etaj la altul.

De asemena, scurgerile subterane îi protejau pe locuitori de inundații, totul fiind bine gândit până la cel mai mic detaliu.

Orașul subteran avea o școală improvizată, dar și locuri de joacă pentru copii

Despre scările găsite, arheologii spun că acestea făceau legătura între etaje și erau destul de înguste, joase, dar și curbate. Scopul ar fi fost ca inamicul să fie nevoit să meargă aplecat, încet, devenind astfel o țintă sigură.

Arheologii au mai găsit și niște pietre imense, extrem de grele, care ar fi fost utilizate pentru a bloca tunelurile din ambele părți.

Tot în faimosul oraș subteran se găsesc și camere duble, camere de joacă, dar și o cameră mare dotată cu bănci și cu o catedră de piatră, cel mai probabil acolo fiind educați copiii din subteran.

A mai fost descoperită și o biserică improvizată, despre care arheologii spun că ar fi fost mai degrabă un mormânt temporar, unde erau ținute persoanele decedate până în momentul în care pericolul trecea.

Mai apoi, locuitorii din orașul subteran puteau să iasă la suprafață și să îi îngroape pe cei trecuți în neființă.

În prezent, Derinkuyu, faimosul oraș subteran poate fi văzut și de publicul larg. Începând cu anul 1969, autoritățile au permis publicului să viziteze 10% din orașul subteran.

De asemenea, acesta poate fi explorat și în varianta online.

ADVERTISEMENT