News

Cum arată şi unde se află mormântul Sfântului Gheorghe

22.04.2020 | 20:41
Cum arata si unde se afla mormantul Sfantului Gheorghe
Cum arată mormântul Sfântului Gheorghe
ADVERTISEMENT

Toți credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorghe în fiecare an pe 23 aprilie, însă puțină lume știe unde a fost înmormântat sfântul.

Unde este mormântul Sfântului Gheorghe

Sfântul Gheorghe este pomenit de toți credincioșii în 23 aprilie, însă nu mulți au ajuns la mormântul sfântului. Pentru cei cu adevărat credincioși, acest loc ar trebui vizitat cel puțin o dată în viață.

ADVERTISEMENT

Lod, locul unde se află mormântul este un oraș din Israel, cu populație mixtă evreiască și arabă, unul din cele mai vechi orașe din lume, existand încă in epoca calcolitică. Lod se află la circa 15 km la sud-est de Tel Aviv, în districtul de centru. La finele anului 2012 populația orașului a numărat 71,060 locuitori.

Orașul Lod este la doar 1.500 de kilometri distanță de București și poate fi vizitat ușor cu pe calea aerului, desigur atunci când pandemia de coronavirus nu va mai afecta omenirea.

ADVERTISEMENT

Biserica „Sfântul Gheorghe” este o biserică ortodoxă din localitatea Lodd (Lod, Lida, Lydda), unul dintre marile oraşe din Israel. Respectând tradiția construirii bisericilor peste mormintele martirilor, biserica din Lodd a fost ridicată pe locul în care a fost înmormântat Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de biruinţă.

Mormântul Sfântului Gheorghe
Mormântul Sfântului Gheorghe

Cine a fost Sfântul Gheorghe?

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință (născut 280, decedat 23 aprilie 303), a fost un soldat roman de origine greacă și ofițer în garda împăratului roman Dioclețian.Sfântul Gheorghe a fost condamnat la moarte pentru că nu a renunțat la credința creștină, devenind astfel un martir creștin.

ADVERTISEMENT

Este unul dintre cei mai venerați sfinți ai creștinismului și a fost venerat în mod special de către cruciați. Este considerat patron al multor regiuni, orașe și țări, fiind pomenit în fiecare an pe 23 aprilie.

Sfântul Gheorghe sau George s-a născut în Cappadocia, actualmente Turcia, într-o familie de origine greacă. Gheorghe s-a înrolat în armata romană și s-a remarcat prin îndemânarea cu care mânuia armele. În 303, în urma decretului emis de Dioclețian împotriva creștinilor, Gheorghe nu a renunțat la religia sa și a fost torturat în multe moduri: loviri cu sulița, lespezile de piatră așezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălțămintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou. Nu a renunțat la credința sa, în ciuda acestor metode barbare de tortură.

ADVERTISEMENT

Făcându-și cunoscută credința în Hristos, Sfântul Gheorghe a fost mult chinuit, dar trupul său a rămas sănătos. După ce a înviat un om din morți și a scos demonul dintr-un idol, a fost ucis de sabie”, menționează textele vremii.

În cultura română, Sfântul Gheorghe a denumite mai multe orașe și imaginea cu Sfântul Gheorghe omorând balaurul e prezentă pe steagul Moldovei medievale trimis de de Ștefan cel Mare la Mănăstirea Zografu de la Muntele Athos. Sfântul Gheorghe este de asemenea ocrotitorul Forțelor Terestre ale Armatei Române.

Celebra legendă potrivit căreia ar fi ucis un balaur pentru a salva o fecioară provine din evul mediu.

ADVERTISEMENT