Fotbal international

Cum arată stadionul A Le Cock din Tallinn, locul Supercupei Europei 2018. Foto

15.08.2018 | 18:00
Cum arata stadionul A Le Cock din Tallinn locul Supercupei Europei 2018 Foto

Micuţul stadion A Le Cock din Tallinn a fost desemnat de UEFA pentru a fi gazda Supercupei Europei 2018. O alegere care a creat multe polemici, dar mai ales multă dezamăgire în rândul fanilor celor două echipe care îşi vor disputa trofeul, Real şi Atletico, vecinele şi rivalele din Madrid. Prima merge la Tallinn în calitate de câştigătoare a trofeului Champions League (pentru a treia oară consecutiv, record în istoria competiţiei), a doua din postură de netă învingătoare în finala Europa League, în faţa celor de la Olympique Marseille.

Pentru numeroşii fani ai celor două echipe o arenă de 15.000 de locuri, cât are acum stadionul A Le Cock, este ca şi când i-ai trimite să urmărească partida într-o cutie de chibrituri. Santiago Bernabeu are 80.000 de locuri, Wanda Metropolitano 75.000 şi, cu siguranţă, ambele case ale celor două vecine de oraş ar fi fost pline la un asemenea eveniment. În acest fel zeci de mii de suporteri care se pregăteau să facă deplasarea mai bine de 2400 de kilometri şi să plătească sume astronomice pentru cazarea de-o noapte la Tallinn, sunt nevoiţi să stea acasă.

Cum arată stadionul A Le Cock din Tallinn. E numele unui producător de bere din Estonia

De fapt arena se numeşte Lillekula Stadium, dar denumirea de A Le Cock provine de la sponsorul care a ajutat mult la reconstrucţia arenei, care până nu de mult avea doar 10.500 de locuri. Sponsorul A Le Cock este cel mai mare producător de bere din Estonia, compania fiind de câţiva ani cumpărată de un concern finlandez. Stadionul este destinat pentru a găzdui meciurile echipei naţionale, dar şi partidele de acasă ale celei mai cunoscute formaţii de club din Estonia, Flora Tallinn.

Este un stadion care are în continuare nevoie de foarte multe îmbunătăţiri pentru a ajunge la nivelul unei arene de nivel mediul din fotbalul european, dar UEFA a decis să continue procesul de ambasador al fotbalului prin Europa, după  Cehia, Ţara Galilor, Georgia, Norvegia şi Macedonia venind rândul primei ţări baltice, Estonia. Şi mai este un motiv pentru care forul european a trimis Supercupa Europei pe un stadion atât de inadecvat pentru interesul arătat partidei, faptul că Estonia se află de la 24 februarie 2018 până la aceeaşi dată în 2020 în manifestările de sărbătorire a creării Republicii Estonia acum 100 de ani.

Atletico Madrid a câştigat toate Supercupele Europei în care a jucat

Ambele echipe, care au jucat şi finale de Champions League între ele în două rânduri, de fiecare impunându-se Real Madrid, vor acorda toată atenţia evenimentului, sosind cu cei mai buni jucători şi cei mai pregătiţi la această oră, ţinând cont că multe vedete abia s-au întors din vacanţa după turneul final al CM din Rusia. Atletico a jucat două Supercupe şi a câştigat ambele, deci procent sută la sută, Real are şase finale, patru succese şi două eşecuri, unul, în 2001 în faţa lui Galatasaray, cu 3-2, echipa lui Mircea Lucescu.

Cum arată stadionul A Le Cock din Tallinn. Acum câţiva ani avea doar 10.500 locuri. Fanii lui Real şi Atleticp sunt indignaţi de capacitatea mică a stadionului
Cum arată stadionul A Le Cock din Tallinn. Acum câţiva ani avea doar 10.500 locuri

Ţinând cont de rivalitatea extremă dintre cele două forţe din Madrid va fi un meci fără menajamente, de mare angajament de ambele părţi. În acest weekend va porni la drum şi caravana Primerei Division, dar pentru Real şi Atletico acum cuvântul dee ordine este câştigarea Supercupei Europei, mai ales că după transferurile făcute şi faptul că l-a păstrat pe Antoine Griezmann Atletico va fi anul acesta o candidată reală la titlu.