Fotbal international

Cum arată stadionul lui Alashkert, adversara din turul al III-lea preliminar al Europa League pentru CFR Cluj. Foto

07.08.2018 | 07:43
Cum arata stadionul lui Alashkert adversara din turul al IIIlea preliminar al Europa League pentru CFR Cluj Foto

Partida din prima manşă a celui de-al treilea tur preliminar al Europa League dintre Alashkert şi CFR Cluj se va disputa joi, 9 iulie, ora 19:00 pe stadionul echipei armene. Stadionul se numeşte Alashkert începând cu anul 2013, atunci când omul de afaceri Bairat Navoyan a decis să preia vechea arenă Nairi. Stadionul are o capacitate redusă, de numai 6850 de locuri şi a fost ridicat în anul 1960. Este un stadion cu o arhitectură veche, tipică perioadei comuniste, părând că atunci când intri în tribune te întorci cu mulţi ani în urmă, în tunelul timpului.

Nu la fel stau lucurile cu gazonul. Acesta a fosr refăcut în ultimii ani şi este de bună calitate. O bună perioadă de timp din acest motiv Alashkert a jucat pe alte stadioane din capitala Armeniei, Erevan, partidele de acasă. Actualul proprietar, Bairat Navoyan, a reuşit un pas important pentru formarea unui lot puternic să încheie parteneriate cu două cluburi binecunoscute în Brazilia, Botafogo şi Fluminense şi a anunţat că are în program reconstruirea vechii arene, care totuşi a primit acceptul de la UEFA pentru ca să se poată juca partidele de acasă.

Cum arată stadionul lui Alashkert. E o construcţie din anul 1960

Stadionul urmează să fie supus unui proces complex de remodernizare, nu va fi demolat. Se preconizează ca şi capacitatea să crească la 10.000 de locuri, iar infrastructura să respecte toate regulile impuse de forul european. Suporterii de la Celtic Glasgow au rămas fără cuvinte când au făcut deplasarea la Erevan, în primul tur preliminar al UEFA Champions League, văzând cum se prezintă arena din capitala Armeniei, un stadion pe care, în concepţia lor, nu credeau că îl mai pot întâlni în secolul 21.

Cum arată stadionul lui Alashkert. Va fi remodernizat până ân 2020 şi va avea 10.000 locuri
Cum arată stadionul lui Alashkert. Va fi remodernizat până ân 2020

Alashkert este un club care a fost fondat prima dată în 1990 în oraşul Martuni, dar după dizolvarea sa în anul 2000 a fost recreat de către un om de afaceri din Martuni, Bairat Navoyan, însă în capitala Armeniei, la Erevan în anul 2011. În 2013 stadionul Nairi a fost rebotezat Alashkert şi a devenit stadionul unde galbenii îşi dispută oficial în campionat şi cupe europene partidele de acasă. De trei ani Alashkert domină fotbalul armean la nivel de competiţie internă, câştigînd titlul.

E campioana ultimilor trei ani în Armenia

Echipa este pregătită de antrenorul Varujan Sukyasan şi are în componenţă şase jucători sârbi, doi brazilieni, un slovac, un american şi un fotbalist din Trinidad Tobago. Alashkert a fost eliminată în primul tur preliminar al UEFA Champions League de către scoţienii de la Celtic Glasgow, cu 3-0 şi 3-0, iar apoi, în al doilea tur preliminar al Europa League, unde a fost retrimisă de regulamentul UEFA, a trecut de muntengrenii de la Sutjeska Niksic, 1-0 şi 0-0.

CFR Cluj este, evident, mare favorită în această dublă, iar în play-off ar urma să dea piept cu învingătoarea dintre Legia Varşovia şi F91 Dudelange din Luxemburg, cel mai probabil cu campioana Poloniei, oarecum neaşteptat eliminată din al doilea tur preliminar al UEFA Champions League de către campioana Slovaciei, Spartak Trnava. Nu este o misiune imposibilă pentru oamenii portughezului Antonio Conceicao, clujenii având şanse reale la a accede în grupele Europa League, pentru că nici Legia nu străbate o perioadă prea fastă la acest moment.