Sport

Cum arată tatăl Emmei Răducanu, noua senzație a tenisului feminin. De ce a renunțat la numele ”Ion”

Omul din umbra ascensiunii Emmei Răducanu este chiar tatăl sportivei, Ion Răducanu, devenit Ian, odată cu stabilirea domiciliului în Anglia.
13.09.2021 | 16:25
Cum arata tatal Emmei Raducanu noua senzatie a tenisului feminin De ce a renuntat la numele Ion
ADVERTISEMENT

Performanța Emmei Răducanu, noua campioana de la US Open, este aplaudată și comentată de presa internațională, de foști sportivi, ba chiar și Casa Regală din Anglia i-a transmis un mesaj de felicitare.

Puțină lume știe, însă, că ascensiunea sportivei se datorează în mare măsură tatălui, Ion Răducanu, un român căsătorit cu o chinezoaică, care a trăit în Toronto și s-a relocat în Anglia, pe când campioana de la Flushing Meadows avea doar 2 ani.

ADVERTISEMENT

Fotografie rară cu tatăl care a ajutat-o pe Emma să devină campioana de azi

În perioada în care locuia în Canada, tatăl Emmei Răducanu era cunoscut ca Ion Răducanu. Abia după ce s-a stabilit în regatul Unit al Marii Britanii a adoptat numele sub care este cunoscut azi, Ian Răducanu.

The Telegraph notează că părintele român al sportivei a insitat ca aceasta să practice mai multe sporturi, echitaţie, înot, baschet, ski, golf, ba chiar și motocross toate, însă, în paralel cu tenisul.

ADVERTISEMENT

Sursa citată amintește că tatăl campioane de la US Open a angajat mai mlți antrenori pentru pregătirea fiicei sale, fiecare dintre ei șlefuind un anumit aspect al jocului Emmei.

”Am avut norocul să lucrez doi ani cu Emma şi au fost multe persoane care veneau, pe postul de consultanţi. Persoane care dădeau sfaturi. Aşa au vrut ei (părinții sportivei – n.r.). Emma şi tatăl ei doreau informaţii”, a povestit Matt James, unul dintre foștii antrenori ai britanicei, care a făcut parte din echipa Emmei, la Wimbledon.

ADVERTISEMENT

La Grand Slam-ul de la All England Club, Emma Răducanu a beneficiat de un wild card și nu a dezamăgit. S-a calificat până în optimile de finală, eliminând-o, între altele și pe Sorana Cârstea.

Avea să abandoneze în jocul cu Ajla Tomljanovici, însă evoluțiile ei de până atunci l-au convins pe tatăl e c nu a reșit atunci când a insistat ca Emma să practice tenisul.

ADVERTISEMENT

„Sunt mândru de Emma, aşa cum sunt foarte mulţi oameni. Cred că din cauza nivelului meciului, a fost nevoită să abandoneze. Dacă nervii şi stresul au jucat un rol? Cine ştie?”, spunea Ian Răducanu după turneul de la Wimbledon.

Emma Răducanu are șanse să ajungă la Turneul Campioanelor

Fără să fie o prezență constantă pe tabloul principal al marilor turnee din circuitul WTA, Emma Răducanu a impresionat la Grand Slam-urile de la Wimbledon și Flushing Meadows, la ultimul cucerind trofeul pus în joc.

Pe lângă că triumful ei reprezintă una dintre cele mai mari surprize din istoria tenisului, Emma a avut o ascensiune fulminantă de 127 de poziții în clasamentul mondial, până pe 23, ba chiar pe locul 14 în clasamentul Race, în baza căruia se obțin biletele pentru turneul campioanelor.

În acest clasament, WTA Race, cel în care sunt contabilizate exclusiv rezultatele din 2021, Emma Răducanu a avut o ascensiune de 109 locuri. De luni, după actualizarea clasamentului Race, britanica a intrat serios în calcule pentru calificarea la Turneul Campioanelor.

Primele opt jucătoare din clasamentul WTA Race merg la prestigioasa competiție.

ADVERTISEMENT