News

Cum arată tomberoanele anti-urs dintr-o stațiune cunoscută de pe Valea Prahovei! „Ne mai întrebăm de ce vin animalele sălbatice”

Cum arată tomberoanele anti-urs dintr-o stațiune cunoscută de pe Valea Prahovei și în ce stadiu au fost aduse chiar de oameni
26.07.2021 | 17:39
Cum arata tomberoanele antiurs dintro statiune cunoscuta de pe Valea Prahovei Ne mai intrebam de ce vin animalele salbatice
Tomberoanele anti-urs au devenit inutile după „intervenția” oamenilor. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Urșii au devenit o problemă reală pe Valea Prahovei și cei care locuiesc în zonă au făcut numeroase plângeri. De asemenea, turiștii care merg la munte s-au plâns de situație și au povestit chiar și într-un material FANATIK cum au fost alergați de animalele sălbatice la Castelul Peleș când încă mai era lumină afară.

Autoritățile spun că sunt depășite de situație și așteaptă o rezolvare de la Ministerul Mediului, un for care a transmis, de asemenea, într-un interviu exclusiv FANATIK că nici măcar nu cunoaște numărul urșilor din România. În cele din urmă, instituția spune că se va demara un studiu asupra problemei.

ADVERTISEMENT

Cum arată tomberoanele anti-urs dintr-o stațiune cunoscută de pe Valea Prahovei!

Până atunci pentru a împiedica o adevărată tragedie, Consiliul Local din Bușteni a interzis camparea, dar și grătarele pe Valea Cerbului, o zonă intens frecventată de turiști, dar, din nefericire și de animalele atrase de resturile menajere ale oamenilor și de mirosul emanat de carnea friptă.

Mai mult decât atât, primăria a încercat să găsească soluții pentru a ține animalele în pădure și a achiziționat un sistem aparte prin care tomberoanele de gunoi să fie izolate. Doar că, de data aceasta, nu urșii au fost periculoși, ci chiar oamenii prin comportamentul lor.

ADVERTISEMENT

Astfel, la puțin timp după instalarea lor, tomberoanele anti-urs au fost acoperite de gunoaie. „Parcă erau anti-urs !!! Azi, în cartierul Fierăstrău! Sunt curios când o să fie curățenie la intrarea în cel mai cunoscut traseu montan din țară…”, se întrebau într-o postare pe Facebook cei care administrează pagina orașului Bușteni și care au postat și câteva imagini cu gunoaiele împrăștiate peste tot în jurul tomberoanelor

„Vai de mine, ce bătaie de joc, parcă se deschideau apăsând maneta într-un anume fel. Dar ce să ceri vrednicilor și ignoranților cetățeni. Poate trebuie să facem ca în străinătate, să iasă omul cu gunoiul doar în momentul/orele apariției mașinii de colectare deșeuri”, a notat o altă utilizatoare.

ADVERTISEMENT

„La atâtea gunoaie ne mai întrebăm de ce vin animalele sălbatice”, a scris și Eugenia Andrei. „Când vine ursul și vede așa ceva se sperie și fuge în pădure”, a transmis și Romi Romica. „Salteaua aia este tot de la turiști?”, a întrebat Georgeta Tițoianu după ce mai mulți localnici s-au plâns de faptul că cei veniți în vacanță nu respectă regulile.

Câți urși sunt în România

Conform unor date ale Ministerului Apelor și Pădurilor, informații  colectate în primăvara lui 2019, numărul urşilor care trăiesc în sălbăticie pe teritoriul ţării era cuprins între 6450 şi 7200. Anul trecut, ministerul a primit din 13 judeţe un total de 73 de cereri pentru împuşcarea sau relocarea unor exemplare considerate periculoase, din partea asociaţiilor locale de vânătoare.

ADVERTISEMENT

În 2021 situația s-a înrăutățit și mai mult. “Dincolo de mândria noastră că România are cei mai mulţi urşi bruni din Europa, ţării noastre îi lipsesc date exacte privind numărul urşilor din ţară dar şi evoluţia în viitor a populaţiei de urşi. Toate cifrele pe care le avem astăzi sunt mai degrabă estimări ale frecvenţei urşilor în pădure.

Avem 30 de judeţe în care ursul brun există. Cu toate astea, ne lipseşte o hartă a celor mai vulnerabile comunităţi din România la atacurile carnivorelor mari. Doar un studiu bine elaborat poate sta la baza unei politici corecte de mediu, care să împace cele două obiective: protecţia speciei şi siguranţa populaţiei”, transmitea ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, într-un comunicat, fără a da mai multe detalii privind studiul.

Experții spun că urșii s-au înmulțit peste măsură și aceștia și-ar fi schimbat comportamentul. Drept pentru care în ultima perioadă au avut loc tot felul de derogări la vânătoare. De altfel, despre România, presa internațională a notat că a inițiat în ultimii ani un adevărat masacru al urșilor. Aproape 1500 de exemplare au fost ucise în ciuda apelurilor disperate făcute de ONG-uri.

„Cred că trebuie să înțelegem toți că viața în România trebuie structurată și omul trebuie să fie pe primul loc. Restul vin în scară ierarhică și ursul să fie pe un loc secund. Nu este corectă abordarea că ursul trebuie să fie pe piedestal și omul să îndure toate atrocitățile. Trebuie să ne gândim că ursul este numărul 1 în lanțul trofic. Nu are dăunători.

Neavând dăunători vedem că din 2016 oprindu-se vânătoarea și recoltarea exemplarelor a dus la o creștere a lor. Vedem anomalii, de fapt, ursoaice cu 4 pui. Pe managementul speciei este o anomalie. O vom duce la consangvinizare. Înmulțirea în exces asta va aduce”, spunea fostul secretar de stat Gelu Puiu pentru FANATIK.

Cum a vrut România să doneze urși

FANATIK a anunțat și despre dorința autorităților din România de a dona urși altor țări din Uniunea Europeană. Culmea, țara noastră ar fi asigurat tranchilizarea și transportul animalelor sălbatice. Deocamdată, nici măcar țările în care nu mai există de peste un secol urși, nu și-au manifestat dorința.

„Le spuneam celor din Uniunea Europeană, noi avem între 6 mii și 8 mii de urși în țară, în pădurile României. Germania nu are nimic, Austria nu are niciunul, Elveția, se pare că au 1 sau 2, francezii au 5. Le dau câte 10 la fiecare, de ce nu-i luați? Ca să vedeți cum e!

Și mi-au spus următorul lucru: păi, nu, că noi nu vrem să avem probleme cu comunitățile locale. Bun, și noi ce facem într-o asemenea situație?

Greșeala a fost a noastră, am abordat greșit, am trecut ursul pe lista speciilor pe cale de dispariție, și, atenție la expresie, specie pe cale de dispariție. Apreciați că ursul este pe cale de dispariție în România? 6 mii, 7 mii, 8 mii”, spunea și Gheorghe Mihăileanu, director general Romsilva.

ADVERTISEMENT
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e...
„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului e fabulos: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”
Loc emblematic din Apuseni, invadat de pantofari. Greșeala pe care o fac cei...
Loc emblematic din Apuseni, invadat de pantofari. Greșeala pe care o fac cei mai mulți turiști în Cheile Turzii
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef...
Cum a ajuns Elena Lasconi să-i rupă sufletul lui Dumitru Dragomir. Fostul șef al LPF a susținut-o pe șefa USR în „războiul” cu propria-i fiică
Mașină de lux făcută
Mașină de lux făcută "sandviș" pe o stradă din Cluj-Napoca
Nu spune, e ilegal, dragă! Ion Ţiriac a întrerupt-o imediat pe Simona Halep:...
Nu spune, e ilegal, dragă! Ion Ţiriac a întrerupt-o imediat pe Simona Halep: Aoleu, da
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
Doamne, ce-a putut să spună Bebeto despre tatăl lui, Laurențiu Reghecampf: ”RUȘINE..”
DONALD TRUMP a prezentat planul de pace pentru UCRAINA. Unde va suna fostul...
DONALD TRUMP a prezentat planul de pace pentru UCRAINA. Unde va suna fostul președinte
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre...
Drum lin, campioana noastra! Astăzi, ne luăm rămas bun de la una dintre cele mai emblematice figuri ale gimnasticii românești
Cât de mult se răcește vremea. Informații de ultima oră de la ANM
Cât de mult se răcește vremea. Informații de ultima oră de la ANM
Cum arată casa de vacanță a Mihaelei Bilic. Este în inima pădurii și...
Cum arată casa de vacanță a Mihaelei Bilic. Este în inima pădurii și pare ruptă din basme. Nu are electricitate și nici apă curentă sau gaze
Anunțul făcut de Mircea Geoană, după ce o dronă rusească a invadat spațiul...
Anunțul făcut de Mircea Geoană, după ce o dronă rusească a invadat spațiul aerian al țării: „Vreau ca românii să știe”
Băncile care oferă cele mai bune depozite bancare în septembrie 2024. Unde câștigi...
Băncile care oferă cele mai bune depozite bancare în septembrie 2024. Unde câștigi cei mai mulți bani la depozitele în lei sau euro