News

Cum arată turlele aurii de la Catedrala Mântuirii Neamului. Turla cea mare, investiție uriașă

07.05.2019 | 13:22
Cum arată turlele aurii de la Catedrala Mântuirii Neamului SUrsa foto: hepta.ro

Catedrala Mântuirii Neamului a fost subiectul multor discuții încă de când a început construcția ei. Lucrările lăcașului sfânt au avansat mult, iar după ce miercuri a răsunat primul clopot care a fost montat în turla clopotniței, au ieșit la iveală noi detalii despre construcție, cum ar fi materialul din care au fost făcute turlele.

Cum arată turlele aurii de la Catedrala Mântuirii Neamului

După cum se poate observa din fotografii, ele sclipesc de departe și degajă bogăție. De menționat este că poartă culoarea aurului, însă sunt din cupru. Catedrala a fost construită pe o suprafață de 110.000 mp și se învecinează la nord și est cu Palatul Parlamentului, la sud cu Calea 13 Septembrie și la vest cu Strada Izvor. Amplasată pe Dealul Arsenalului, aproape de Casa Poporului și a altor instituții precum Ministerul Apărării Naționale și Academia Română, a fost nucleul multor comentarii, toate încercând să răspundă la întrebarea ”De ce s-ar construi un astfel de mastodont?”.

Ei bine, potrivit Legii cultelor nr. 489/2006, cultele sunt persoane juridice de drept privat și utilitate publică. Se pare că țara are nevoie de un astfel se monument pentru ceremonii cu caracter național și internaționali, unde vor fi primiți oaspeții din străinătate și vor fi organizare evenimente cu semnificației religioasă, congrese, conferințe și alte manifestări ale preoților și tinerilor. Utilitatea publică ar mai fi reprezentată și prin faptul că lăcașul de cult va fi evidențiat și de amenajarea spațiului generos de aproximativ 6 hectare din jurul ei ca parc public, mărind spațiile verzi din Capitală. Întorcându-ne la constuirea Catedralei Neamului, enoriașii bucuroși de construirea ei s-au bucurat la aflarea veștii că montarea clopotelor pe structura metalică deja construită și amplasată în turla clopotniței Catedralei a fost un succes.

Cum arată turlele aurii de la Catedrala Mântuirii Neamului. Turla cea mare, investiție uriașă
Turla cea mare, investiție uriașă
Sursa foto: hepta.ro

Lăcașul de cult este aproape gata!

„Un turboreactor survolează spațiul aerian de deasupra Catedralei Mântuirii Neamului chiar în acest moment, când cupola de 70 de tone a fost fixată la 80 de metri înălțime, pe soclul de beton armat. Macaraua fixă computerizată cu care a fost ridicată cântărește 600 de tone și este o capodoperă tehnică. Cabina macaralei, din dreapta imaginii, este cea mai înaltă în funcțiune din țară în acest moment este la 104 metri”

, a scris jurnalistul Dorin Chioțea în mediul online.