News

Cum arată un laborator de ciuperci halucinogene, ascuns într-un apartament din Capitală. Bărbat de 44 de ani, reținut de DIICOT

Aproximativ cinci kilograme de ciuperci uscate, ce conțin substanțe cu efect halucinogen, au fost descoperite într-un laborator din Capitală
18.03.2023 | 14:24
Laborator de cultivare a ciupercilor halucinogene în Capitală. Sursa foto: DIICOT
ADVERTISEMENT

Un bărbat de 44 de ani a fost reținut de către procurorii DIICOT Covasna după ce autoritățile au descins joi într-un apartament din Capitală, acolo unde funcționa un laborator de creștere a ciupercilor cu efect halucinogen.

Laborator de ciuperci halucinogene în Capitală

Joia trecută procurorii DIICOT de la biroul teritorial Covasna au dispus reținerea unui bărbat de 44 de ani pentru infracțiunea de trafic de droguri de mare risc, după ce autoritățile au descoperit modul în care acesta a cultivat și preparat aceste droguri.

ADVERTISEMENT

„La data de 16.03.2023 procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism Criminalității – Biroul Teritorial Covasna au dispus reținerea unui inculpat cercetat pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de mare risc, constând în aceea că a cultivat, întreținut, preparat și deținut droguri de mare risc”, se arată într-un comunicat de presă remis sâmbătă de către DIICOT.

Procurorii DIICOT au precizat că în aceeași zi au efectuat o percheziție într-un apartament din Capitală, acolo unde au descoperit un laborator de cultivare și prelucrare de droguri de mare risc. Autoritățile au precizat că în urma acestei percheziții au descoperit circa cinci kilograme de ciuperci urcate ce conțineau substanțe cu efect halucinogen, dar și alte droguri de mare risc.

ADVERTISEMENT

„Au fost identificate și ridicate aproximativ 5 kilograme de ciuperci uscate, ce conțin substanțe cu efect halucinogen, timbre și zahăr cubic impregnate cu LSD, aproximativ 5 grame de DMT, 591 de capsule cu ciuperci mărunțite, aproximativ 80 de kilograme de pământ însămânțat cu ciuperci în diverse stadii de creștere, 10 comprimate, 2 cântare, precum și kit-uri și aparatură specifică pentru cultivarea, creșterea și deshidratarea ciupercilor cu efect halucinogen”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

Arest de 30 de zile pentru inculpat

Pe lângă aceste cantități de droguri procurorii DIICOT au precizat că a fost descoperită și suma de 44.000 de lei, aproape 9.000 de euro, sumă „provenită din valorificarea ciupercilor, sumă ridicată cu ocazia percheziției domiciliare”.

ADVERTISEMENT

Potrivit informațiilor oferite de către autorități, vineri, un judecător de drepturi și libertăți de la Tribunalul Covasna a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a bărbatului în vârstă de 44 de ani. „La data de 17.03.2023, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalul Covasna a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o perioadă de 30 de zile”, a transmis DIICOT.

Ultimul raport al Agenției Naționale Antidrog din 2021 arăta că în ordinea celor mai consumate droguri ilicite în România, se situează noile substanţe psihoactive (NSP) – 6,3%, urmate de canabis – 6,1%, cocaină/crack -1,6%, medicamente fără prescripţie medicală – 1,5%, ecstasy – 1,0%, heroină – 0,9%, LSD – 0,5%, amfetamine – 0,2%, solvenţi/inhalante – 0,1%. Totuși, datele arătau că cel mai consumat drog ilicit în rândul adolescenților continuă să fie canabisul/haşişul – 8,7%.

ADVERTISEMENT

Pentru anul 2019, ultimul an pentru care autoritățile au date concrete, cifrele arată că 45 de persoane și-au pierdut viața din cauza consumului de droguri, 13 cazuri de deces fiind la consumatori de droguri cunoscuţi. În ultimii ani, după mai multe cazuri de decese în urma consumului de droguri, autoritățile române au fost criticate pentru faptul că nu au o politică coerentă în ceea ce privește consumul de droguri în țara noastră, fără a fi pus accentul pe politici publice de sănătate publică. Mai mult, parlamentarii au continuat demersurile pentru înăsprirea consumului de droguri, strategie criticată de experții din domeniu dar și de către instituțiile internaționale.

ADVERTISEMENT