Cu toate că sunt cunoscuți publicului larg pentru că livrează mâncare în marile orașe, acești oameni lucrează și în construcții, culesul de viță-de-vie, fabrici de textile sau încălțăminte. Este și cazul a zeci de străini care s-au angajat la o fabrică de confecții din Baia de Arieș, în județul Alba.
Aici, în urmă cu trei ani lucrau doar români, însă asiaticii au dat dovadă de răbdare, au învățat meseria și acum sunt lăudați de toată lumea. Conform Antena 3, directorul fabricii, Dorel Burlan, este foarte mulțumit de acești oameni. Majoritatea sunt veniți din Bangladesh, deși există și un angajat din Nepal.
„Avem 20 din Bangladesh, bărbați. Si din Nepal un muncitor în confecții. Ei au venit pregătiți, calificați de acolo, dar nu la nivelul nostru de calitate și a trebuit în 2 – 3 luni să ajungă la nivelul nostru. Se pare că s-au integrat foarte bine, îi avem de peste 2 ani aici.
Datorită lipsei de forță de muncă pe care n-am mai găsit-o în Baia de Arieș”, explică directorul fabricii. O părere bună au și colegii lor, românii care muncesc în fabrică. ”Sunt muncitori și harnici. Trebuie sî își facă meseria, sunt obligați, normal că trebuie să le respecte, nu or fi ca mine după 40 de ani.
Se descurcă. Le spun să vorbească românește, când o să merg eu la ei să pot să vorbesc și eu”, a explicat o femeie, angajată în domeniu de zeci de ani. ”Sunt destul de cum să le spun, cu bun-simț”, povestește o altă femeie. Unii dintre străini au învățat deja limba română, alții se folosesc de translatori sau de aplicațiile din telefon care traduc instant orice.
”Cu translatorii, iau telefonul cu ei și ne înțelegem. Colegul a învățat românește și ne înțelegem, dar noi când am mers în altă țară nu am avut facilitățile pe care le-au avut ei când au venit aici”, explică un alt coleg din fabrică.
În Bangladesh salariul minim pe economie e de aproximativ 100 de euro pe lună, cam atât cât ar fi câștigat acești oameni dacă nu veneau în România. Așadar, au ales fără să stea prea mult pe gânduri să muncească în România, pe un salariu de 5 ori mai mare. Desigur, mare parte din salariu se întoarce acasă, acolo unde au rămas familiile.
”Lucrez aici şi este bine pentru mine. Nu doar pentru mine, pentru toţi. Sunt din Bangladesh. Îmi place ţara asta şi îmi place să lucrez aici. Şi banii, de asta am venit”, povestește Shafayat Hossain, muncitor în fabrică. Bărbatul mărturisește că banii îi trimite acasă pentru a-și ajuta frații și mama.
”Sunt aici să muncesc, mă simt foarte bine aici. Sunt aici de aproape un an şi jumătate. Îmi place. Am vizitat şi nişte oraşe din România”, povestește și Golam Tawaf, muncitor în aceeași fabrică. Conform datelor oficiale furnizate de Inspecția Muncii, majoritatea angajaților străini veniți în România sunt din țări ca Nepal, Sri Lanka, India, Bangladesh, Pakistan.