News

Cum arată viața unui muncitor nepalez în România. ”Trimit acasă 400 de euro pe lună, îmi e foarte dor de mama”

Un muncitor nepalez din România, din zona Horeca, dezvăluie cum e viața la peste 5.000 de km distanță de țara sa. Acesta spune că trimite 400 - 500 de euro acasă, dar admite că îi este dor de familie.
14.08.2022 | 21:50
Cum arata viata unui muncitor nepalez in Romania Trimit acasa 400 de euro pe luna imi e foarte dor de mama
Viața unui muncitor nepalez în România. ”Trimit acasă 400 de euro pe lună, îmi e foarte dor de mama”. Sursa foto: captură Observator News
ADVERTISEMENT

Din ce în ce mai mulți agenți economici apelează la muncitori de peste hotare, pentru a-și menține afacerile în viață.

Viața unui muncitor nepalez în România. ”Trimit acasă 400 de euro pe lună, îmi e foarte dor de mama”

Zeci de mii de muncitori din Asia au ajuns în ultimii ani în România. Aceștia lucrează în foarte multe domenii, în special în cele unde forța de muncă internă este deficitară.

ADVERTISEMENT

Statisticile spun că, în prezent, circa 85.000 de străini sunt înrolați în câmpul intern al muncii.

Printre aceștia se află și Fixx, un nepalez care lucrează ca barman. În țara noastră, acesta e optimist că a găsit o șansă prin care să-și asigure un viitor mai bun lui și celor dragi.

ADVERTISEMENT

Lunar, bărbatul spune că își permite să trimită acasă, la Kathmandu, undeva la peste 5.500 de km distanță de București, sume de 400 – 500 de euro.

”Am lucrat un an ca ajutor ospătar şi după am învăţat să fac cocktail-uri şi de toate şi şefa mea mi-a dat bani. Eu trimit 400, 500 de euro pe lună”, spune bărbatul, conform Observator News.

ADVERTISEMENT

Fixx mai spune că a ajuns în România încă din 2018. Planul său este să ”fure” meserie cel puţin încă pe atât. Țelul său este de a avea propriul restaurant, acasă, în Nepal.

”E foarte foarte, foarte greu. Mi-e foarte dor de mama mea şi mi-e foarte dor de familia mea”, recunoaște nepalezul.

ADVERTISEMENT

Maseuză din Filipine: ”Salariul din România, aproape triplu”

O altă muncitoare venită din zona Asiei, mai exact din Filipine, spune că a lăsat acasă doi copii pentru a încerca, prin jobul ei din România, să le ofere un trai mai bun.

Irish lucrează ca maseuză în București și spune că aici venitul e dublu sau triplu față de cel primit în țara sa natală.

”Este o diferenţă foarte mare. Aproape 75% în plus, un salariu dublu sau triplu. Este foarte greu, trebuie să sacrifici multe lucruri, să îi laşi în spate, ca să poţi să le oferi un viitor bun”, spune femeia, conform sursei citate.

În prezent, în România, cei mai mulţi dintre angajaţii străini sunt din Turcia, peste 10.000, în timp ce peste 9.000 vin din Nepal. Pe locul 3 în acest clasament sunt cetățenii din Republica Moldova.

ADVERTISEMENT