News

Cum arată vila de 4,5 milioane dolari din California a profesorului român care a dat lovitura în afacerile IT. Ion Stoica are o avere de 1,2 miliarde dolari FOTO

Ion Stoica, profesor de informatică la Universitatea Berkeley, a acumulat o avere impresionantă datorită mai multor companii din domeniul IT.
03.07.2023 | 09:33
Profesorul Ion Stoica locuiește într-o vilă care oferă panorame spectaculoase spre golful San Francisco Colaj: FANATIK, Sursa foto: berkeley.edu, realtor.com
ADVERTISEMENT

Ion Stoica (58 de ani) este profesor de informatică la Universitatea Berkeley din California, fiind specializat în domenii precum cloud computing, calcul distribuit și rețele de calculatoare. În 2013, el a fondat compania Databricks, specializată în gestionarea volumelor mari de date şi a inteligenţei artificiale, alături de un alt român, Matei Zaharia, și de alți cinci parteneri.

Vila lui Ion Stoica oferă o panoramă spectaculoasă

Între 2013 și 2016, Stoica a ocupat și funcția de președinte executiv la Databricks. În august 2021, compania a ajuns să valoreze 38 miliarde de dolari, iar printre investitori au apărut Microsoft și Amazon. În 2022, datorită procentelor pe care le deține în companie, Stoica a avut, conform revistei americane Forbes, o avere de 1,6 miliarde dolari.

ADVERTISEMENT

În prezent, Stoica este cotat cu o avere de 1,2 miliarde de dolari. Profesorul de informatică locuiește în orașul californian Oakland, aflat în zona Golfului San Francisco, la doar câțiva kilometri de Berkeley. De asemenea, Oakland se află la doar 17 kilometri de San Francisco. Oakland este un port important de pe coasta de Vest a SUA și are o populație de 440.000 de locuitori.

Conform datelor de pe site-urile americane consultate de FANATIK, Stoica și familia sa sunt proprietarii unei vile impresionante. Aceasta se află într-un cartier exclusivist plasat pe o colină care oferă o panoramă spectaculoasă, ce include și celebrul Golden Gate din San Francisco. Vila, construită în 1997, cu un etaj, are o suprafață totală de 465 metri pătrați și numai puțin de 11 camere în interior, din care 4 dormitoare și 4 băi.

ADVERTISEMENT

„Detaliile arhitecturale clasice disting planul grațios și flexibil al vilei, inclusiv uși arcuite, podele din lemn de esență tare, tavane întinse, scară în spirală grandioasă și mai multe uși franceze care se deschid spre uimitorul Golf San Francisco, oraș și 4 vederi la podul Golden Gate”, se scrie despre vilă pe site-urile imobiliare.

Ion Stoica a cumpărat vila cu 3,7 milioane dolari în 2020

„Planul de etaj circular, deschis, include o bucătărie spațioasă, deschisă spre camera de familie poziționată mai jos, o suită opulentă a proprietarului, o grădină luxuriantă din spate, un garaj atașat pentru două mașini cu acces intern, un garaj secundar detașat și o sală de recreere masivă la parter, palier și baie completă.”, mai este descrisă vila în care locuiește Ion Stoica.

ADVERTISEMENT

În interior se află câte un șemineu în camera de zi și în dormitorul principal. Stilul casei este descris drept contemporan/mediteraneean. Conform datelor de pe site-urile imobiliare americane consultate de FANATIK, Ion Stoica  a cumpărat vila în iunie 2020, prețul plătit fiind 3,7 milioane dolari. În acest moment, valoarea proprietății care se află pe un teren cu o suprafață de 833 metri pătrați este estimată la 4,5 milioane dolari.

Ion Stoica a absolvit Universitatea Politehnică din Bucureşti, cu un master la Facultatea de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor. El a plecat în SUA în 1994, pentru un doctorat la Universitatea Carnegie Mellon, din Pittsburgh, Pennsylvania. Apoi, el a făcut studii post doctorale la Massachusetts Institute of Technology (MIT), în Boston, iar din 2001 este profesor la Universitatea Berkeley, unde conduce laboratorul de informatică.

ADVERTISEMENT

Ion Stoica  a mărturisit că nu a înființat companiile pentru bani

Databricks, conform Forbes, permite gestionarea volumelor mari de date prin arhitectura numită lakehouse. Inovaţia le permite utilizatorilor să aibă la un loc tot confortul din tehnologia lake data, prin care pot fi înmagazinate volume spectaculoase de date nestructurate, cu informaţiile filtrate din depozitele de date (data warehouses). Utilizatorii hrănesc cu date aplicaţia, iar inteligenţa artificială livrează soluţii de business viabile.

Pe lângă Databricks, Ion Stoica a mai fondat companiile Convivia Networks (în 2006) şi Anyscale (în 2019). Convivia este specializată în optimizarea calității transmisiilor video în internet, printre clienții companiei numărându-se televiziuni ca ESPN, CNN și Sky. Anyscale, conform startupcafe.ro, este o firmă software de distributed computing, care își propune să ajute developerii cu resurse limitate să dezvolte aplicații care altfel pot fi realizate doar de companii mari.

„Companiile pe care le-am înfiinţat nu au fost neapărat pentru bani. Nu este un obiectiv principal. Evident că este bine să vezi că cineva îţi valorează companiile foarte mult. Motivul principal pentru care am înfiinţat companiile a fost că prin cercetarea pe care o faci şi prin rezultatele pe care le ai să poţi ai un impact mai mare în societate.”, a declarat Ioan Stoica într-un interviu pentru adevărul.ro.

ADVERTISEMENT
Tags:
"Cântă despre poziţii sexuale, le arată şi cum se face". Balul bobocilor la un liceu de top din Craiova: dedicaţii pe manele. Reacţia directorului
La un an și jumătate de la despărțirea de Francesco Totti, Ilary Blasi...
La un an și jumătate de la despărțirea de Francesco Totti, Ilary Blasi a "dat cărțile pe față"
Becali atacă un jucător care era preferatul lui: „Dacă în fiecare seară e...
Becali atacă un jucător care era preferatul lui: „Dacă în fiecare seară e împreunare, împreunare, împreunare, s-au dus seva și puterea”
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături...
Andreea Bălan, în lacrimi! Vestea uriaşă pe care a dat-o îndrăgita cântăreaţă, alături de iubitul ei, Victor Cornea
Ultimul hotel UGSR de pe Valea Lotrului, închis după 42 de ani. „Noroc...
Ultimul hotel UGSR de pe Valea Lotrului, închis după 42 de ani. „Noroc cu privații“ FOTO
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să...
A izbucnit scandalul după moartea Ronei Hartner. Cu cine vrea fiica artistei să locuiască
UNGARIA cutremură Europa! Ce vrea să facă Viktor Orban. Decizie istorică
UNGARIA cutremură Europa! Ce vrea să facă Viktor Orban. Decizie istorică
Adio Schengen! Suedia, alături de Austria și Olanda
Adio Schengen! Suedia, alături de Austria și Olanda
ȘOC TOTAL în showbiz! Tavi Colen a spus TOT adevărul despre scandalul cu...
ȘOC TOTAL în showbiz! Tavi Colen a spus TOT adevărul despre scandalul cu Alin Oprea
Vedeta A RĂBUFNIT pe Internet, după ce a fost criticată că și-a făcut...
Vedeta A RĂBUFNIT pe Internet, după ce a fost criticată că și-a făcut iubit după DIVORȚ: 'Oameni frustrați! Nu-mi plătesc ei...'
Persoanele publice în care românii au cea mai mare încredere. Șoșoacă pe 5,...
Persoanele publice în care românii au cea mai mare încredere. Șoșoacă pe 5, Iohannis pe 9
Se deschide un nou drum spectaculos în România. E mai frumos decât Transalpina...
Se deschide un nou drum spectaculos în România. E mai frumos decât Transalpina sau Transfăgărășan!
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural...
Care e pluralul substantivelor 'macrou' și 'sânge'? Cele mai ciudate forme de plural din limba română