News

Cum arătau notele informative ale Securității despre admiratorii Regelui Mihai! Document oficial

13.10.2020 | 12:22
Securitatea primea note informative despre legăturile oamenilor cu Regele Mihai. Sursa foto - colaj cnsas/hepta.ro
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum arătau notele informative ale Securității despre admiratorii Regelui Mihai! Mai multe astfel de documente au fost strânse de CNSAS și înregistrate în diferite dosare. Conform unui raport privind acțiuni desfășurate împotriva fostului monarh, oamenii aflați la dispoziția lui Nicolae Ceaușescu se întreceau să găsească diverse motive și legături cu Casa Regală.

Într-o asemenea notă, datată 8 august 1980, așadar la ani buni distanță de la abdicarea Regelui, maiorul Petre Băţău primea de la informatorul „Niculescu”, care avea ca sarcină supravegherea familiilor Frasin-Munteanu Râmnic, Ion Verzea şi Mircea Haier din Vălenii de Munte mai multe informații.

ADVERTISEMENT

Printre altele, acesta prezenta vizitele primite de cei urmăriţi, relaţiile lor în străinătate, dar şi reacţiile faţă de înfiinţarea Comitetului Naţional Român condus de Ioana Brătianu în Occident.

Ce știa Securitatea despre admiratorii Regelui Mihai!

„Sursa vă informează următoarele: La o discuție recentă cu Frasin Munteanu-Râmnic din Vălenii de Munte, acesta a afirmat că postul de radio „Europa Liberă” a transmis o știre că la Paris s-a înființat un Comitet din inițiativa fostului rege Mihai, având ca președintă pe Ioana Brătianu.

ADVERTISEMENT

Nu știe ce misiune va avea acest comitet, dar pe Ioana Brătianu, o cunoaște ca de altfel foarte mulți din familia Brătianu”, și-a început informatorul nota.

Sursa foto – cnsas.ro

Nu se termină aici, ci întreaga viață a familiei Frasin-Munteanu este urmărită îndeaproape. Atât de multe se știau încât nota informativă este predată cu o încărcătură uluitoare de detalii.

ADVERTISEMENT

Cum arătau notele informative către Securitate

 „Tot în legătură cu familia Munteanu din Vălenii de Munte mai este de menționat: la 20 iulie au venit în vizită aici o fam. Mitache, care se spune că sunt veri cu Doamna Munteanu, împreună cu sora Doamnei Munteanu anume: Lizeta Dinu și care locuiește în București pe șos Colentina.

Lizeta Dinu a stat cca 4 zile și au venit la Văleni cu auto 10-B-9544, care se pare că era proprietatea unei dentiste din București, care are serviciul la Bolintinul din Vale. 

ADVERTISEMENT

La 31 iulie au venit la Văleni fam. Drăghici (soț și soție neamurile directe ale Doamnei Munteanu și care se pare că-și vor petrece la Văleni cca 30 de zile)

Această familie, care se spune că sunt destul de înstăriți, i-a ajutat de multe ori pe fam. Munteanu, fie cumpărându-le televizor, fie dându-le bani efectiv și acum spune d-na Munteanu, în afară că au venit cu multe lucruri alimentare, i-a dat de la început D-nei Munteanu suma de 3000 de lei pentru a avea de cheltuială” continuă nota.

Ce scria informatorul despre legăturile cu Regele Mihai

Mai mult de atât, informatorul duce totul la un alt nivel și încearcă să facă anumite conexiuni după întâlnirile pe care familia Munteanu le-a avut în acea perioadă. „Rezultă că această doamnă, probabil Dăscălescu, cunoaște pe sora lui Haier de la Paris, sau Fr. Munteanu, s-a dus cu ea să o cunoască și în eventualitatea că va pleca și ea în Occident să aibă o legătură”.

Legat de înființarea la Paris a Comitetului Național Român condus de Ioana Brătianu și legătura acestuia cu Regele Mihai, informatorul nota că „acesta are rolul de a menține în actualitate prezența românilor aflați în Franța și tendința lor de a ține trează simpatia față de dinastie”.

Sursa foto – hepta.ro

Vă readucem aminte că Regele Mihai a fost silit să abdice la 30 decembrie 1947. Petru Groza și Gheorghiu-Dej i-au cerut acestuia, în seara zilei de 29 decembrie, să vină la București de la reședința sa din Sinaia sub pretextul discutării unei probleme “familiale” importante și urgente.

Comuniștii, beneficiarii abdicării

Motivul este însă cu totul altul și Regelui i-a fost pusă în față o declarație de abdicare. Regele a refuzat totuși să semneze, dar Groza l-a amenințat cu declanșarea unui război civil. Mai mult de atât, monarhului i s-a transmis că vor fi executați cei aproximativ o mie de studenți care se aflau în acel moment închiși în diferitele închisori din capitală.

Confruntat cu riscul vărsării de sânge, regele Mihai a cedat și a semnat, la 30 decembrie, ora 14.00. Comuniștii au anunțat abolirea monarhiei și instaurarea unei republici populare, printr-o lege adoptată de Camera Deputaților.

ADVERTISEMENT