News

Cum arătau petrecerile şefilor din PCR, pe vremea lui Nicolae Ceauşescu! Dezmăţ total şi beții înfiorătoare, în timp ce românii mureau de foame

12.05.2020 | 12:25
Nicu Ceaușescu a urinat peste stridii și îndemna pe toată lumea să le mănânce. Sursa foto - facebook
ADVERTISEMENT

Petrecerile ținute înainte de 1989 de șefii din PCR arătau opulență, grandoare și depășeau nu o dată limitele imaginației într-o țară în care oamenii făceau foamea! De altfel, anii 80 au fost de departe cei mai dificili din Epoca de Aur, o epocă de tristă amintire pentru cei care au trăit-o.

Cum arătau petrecerile şefilor din PCR, pe vremea lui Nicolae Ceauşescu!

16 decembrie 1981 – aceasta a fost ziua în care Nicolae Ceaușescu a anunțat că Republica Socialistă România are un obiectiv clar, și anume, să-și plătească toate datoriile externe. Președintele preciza triumfător că, în acest fel, deveneam singura ţară din lume fără absolut nicio datorie.

ADVERTISEMENT

Și după înfiorătoare eforturi, pe 12 aprilie 1989, Ceaușescu a ieșit în fața poporului și a transmis că planul era îndeplinit. Doar că, în decursul a 8 ani de zile, românii au coborât până aproape de limitele suportabilului și au trăit vremuri imposibil de imaginat în prezent.

Dezmăţ total şi beții înfiorătoare, în timp ce românii mureau de foame

Vorbim despre raționalizarea alimentelor de bază, despre magazine goale, despre umilințe, frig și amenințări. Și totuși, nu toți au traversat asemenea vremuri. În tot acest timp, elitele comunismului, oameni importanți din PCR, activiștii de partid au dus-o ca-n Rai.

ADVERTISEMENT

Dovadă stau și mărturiile făcute de unii dintre ei, personaje care au povestit cu lux de amănunte show-urile și dezmățul pe care îl făceau într-o perioadă în care românii se luptau să nu moară de foame și să-și asigure un minim necesar pentru supraviețuire.

Despre un astfel de moment a scris și Mihai Pacepa, fostul şef adjunct al Departamentului de Informaţii Externe a României comuniste şi consilier personal al preşedintelui Nicolae Ceauşescu. În cartea sa, Orizonturi Roșii, Pacepa a povestit cum se punea la cale țara în petreceri încărcate de alcool, orgii culinare și sex.

ADVERTISEMENT

Când Ștefan Andrei a ajuns ministru de Externe, „party-urile” printre nomenclaturiști au devenit o obișnuință. Acestea aveau loc la regulat și se transformau în adevărate paranghelii.

„Biroul lui Andrei a devenit un fel de Mecca pentru salariații MAE și MCE. Toți încercau cu disperare să fie numiți într-un post peste hotare și să stea acolo cât mai multe mandate posibile. Orice post în străinătate, chiar și în Mongolia, era mai bun decât cel de birocrat în România lui Ceaușescu, iar Andrei se specializase în solicitarea de favoruri în schimbul ajutorului său.

ADVERTISEMENT

Mai întâi cravate, apoi stilouri, ceasuri, costume de haine. Toată această pradă era depozitată talmeș-balmeș într-o cameră din spatele biroului său. Se îmbrăca într-un costum nou-nouț sau măcar își punea o cravată nouă în fiecare zi și nu purta același ceas mai mult de o săptămână, cu excepția celor de aur.

Ambasadorii și alți diplomați îi trimiteau de asemenea delicatese în valize diplomatice: homari, stridii și alte fructe de mare la gheață, precum și lăzi cu vin. S-a ajuns până într-acolo, încât primea anumite delicatese în fiecare zi de la cutare sau cutare ambasadă. Curând, Andrei a început să ofere dineuri exotice pentru prietenii apropiați, în fiecare săptămână, într-una dintre casele de oaspeți oficiale ale CC al PCR”, scria Mihai Pacepa.

La una dintre petreceri, lucrurile au luat-o razna și au scăpat definitiv de sub control. Nicu Ceaușescu, beat criță a început să-i toarne în cap whisky lui Ștefan Andrei și să-i spună că atunci când o să moară tatăl lui (nr – Nicolae Ceaușescu) o să-l numească pe acesta premier. După care a solicitat un platou cu stridii. Nu a mai durat mult până când dorința i-a fost îndeplinită.

„Un chelner a venit cu o tavă de argint plină de stridii.
– Pune-o aici, în mijloc, a ordonat Nicu, arătând spre masă. Sunt ceva condimente pe ele?
– Sunt doar proaspete și crude, tovarășe Nicu, a replicat chelnerul.
– Au nevoie de condimente, bă, idiotule. Asta nu-i casă de curve, e un club VIP.

Nicu s-a cățărat cu greu pe masă și a început să urineze pentru a condimenta fiecare stridie.
– Haideți, tovarăși. Serviți stridii, i-a îndemnat Nicu pe musafiri, în timp ce încerca fără succes să ia o stridie pentru el.

Le-a trebuit ceva timp lui Andrei și Pacoste ca să-l așeze pe Nicu înapoi pe scaun.
– Nimeni nu mănâncă? Cui nu-i place condimentarea mea? Nimănui? Atunci le spăl!
Și Nicu a început să stropească cu un sifon stridiile și pe noi, cei așezați în jurul mesei. Ștefan Andrei și Cornel Pacoste, pe jumătate beți, se amuzau copios. Cornel Burtică și Dumitru Popescu-Dumnezeu, pe jumătate treji, încercau să se apere de sifon”, a notat Mihai Pacepa într-un capitol al cărții sale, capitol care avea să se încheie și cu un viol.

„Nicu a rămas acolo, împingând o chelneriță spre marginea mesei în timp ce îi sfâșia bluza.
– Vreau să te regulez aici. Pe masa asta, curvo!”, a continuat să scrie Pacepa

Mihai Pacepa a fugit din țară în 1978 și a cerut azil politic în Statele Unite. A continuat să lucreze pentru comunitatea de informații a SUA în diferite operații împotriva fostului bloc sovietic. Dezertarea lui este considerată drept cel mai mare cutremur din istoria serviciilor secrete românești.

ADVERTISEMENT