News

Cum arătau sondajele pentru Primăria Capitalei înainte de alegerile din 2020. Cifrele de acum, comparate cu cele de acum patru ani

Nici la alegerile pentru Primăria Capitalei din 2020, nu toate sondajele de opinie au reușit să prezică corect câștigătorul alegerilor
14.05.2024 | 16:38
Cum aratau sondajele pentru Primaria Capitalei inainte de alegerile din 2020 Cifrele de acum comparate cu cele de acum patru ani
Și în 2020, Nicușor Dan era favorit în sondaje. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cu mai puțin de 30 de zile înainte de alegerile pentru Primăria Capitalei, nenumăratele sondaje care au fost date publicității nu par să cadă deloc de acord asupra gradului de susținere al principalilor candidați. Primarul Nicușor Dan apare cel mai adesea în fruntea acestor sondaje, cu excepții chiar și aici, însă nu există o imagine clară în ceea ce privește avansul față de contracandidații săi. Lucrurile însă nu stăteau diferit nici în 2020, cu multe sondaje ce au ieșit cu cifre ce aveau să fie contrazise în ziua alegerilor.

Ce sondaje l-au dat câștigător pe Nicușor Dan în 2020

În septembrie 2020, cu trei zile înainte de alegerile pentru Primăria Capitalei, un sondaj IRSOP (o casă care acum în 2024 nu a realizat sondaje de opinie) o dădea favorită pe Gabriela Firea, cu 42% din voturi, urmată fiind de Nicușor Dan, care era creditat cu 35%, și fostul președinte, Traian Băsescu, așteptat să obțină circa 15% din voturi. Călin Popescu Tăriceanu, care își juca ultima carte de a rămâne în politică, era cotat cu 3%, la o prezență la vot de 45%.

ADVERTISEMENT

Acesta nu era singurul sondaj care apărea în aceea zi. Un alt sondaj, realizat pentru PNL, partid care atunci îl susținea pe Nicușor Dan în cursa electorală, îl dădea câștigător pe acesta, cu 42% din voturi, în timp ce Firea era cotată la 40%. Traian Băsescu era cotat cu 9%, în timp ce 55% dintre respondenți declarau că vor merge sigur la vot. Ambele sondaje aveau o marjă de eroare de 3%.

Ambele sondaje erau realizate cu 4-6 zile înainte de alegerile din 27 septembrie și cifrele ambelor aveau să se dovedească greșite. În final, prezența la vot a fost de doar 36,7%, iar Nicușor Dan avea să câștige scrutinul cu 42,8% din voturi, în timp ce Gabriela Firea avea să obțină cu aproape cinci procente mai puțin -37,9%. Ca număr de voturi, diferența dintre cei doi candidați avea să fie de 32.000 de voturi, o diferență mai mare decât o arătau exit-poll-urile din ziua voturilor.

ADVERTISEMENT

În continuare, Traian Băsescu avea să obțină aproape 11% din voturi, în timp ce pe locul patru avea să se claseze Florin Călinescu, cu 2% din voturi, urmat de Tăriceanu, cu 1,5% din voturi. Claudiu Târziu, actualul lider AUR, avea să obțină 4.400 de voturi, adică 0,67% din voturile exprimate.

Cu zece zile înainte de alegeri, majoritatea sondajelor dădeau însă o victorie a lui Nicușor Dan, chiar dacă una mult mai la limită față de cât avea să fie în realitate. Spre exemplu, în 19 septembrie, un sondaj Novel Research, îl dădea pe Nicușor Dan câștigător cu 33% din voturi, cu 2,5 puncte procentuale în fața Gabrielei Firea. Băsescu era cotat cu aproape 10% din voturile exprimate.

ADVERTISEMENT

Cu o săptămână înainte, un alt sondaj, realizat la comanda PNL, îl dădea tot pe Nicușor Dan câștigător cu 31% din voturi, cu doar 2 procente în fața Gabrielei Firea. Traina Băsescu era cotat tot la 10%, în timp ce procentul nehotărâților era uriaș, 19%.

Cu o lună înainte de ziua alegerilor, un sondaj SOCIOPOL realizat pentru Antena3, o dădea pe Gabriela Firea drept favorită, cu 41% din voturi, Nicușor Dan era clasat pe locul secund cu 34%, iar Traina Băsescu era cotat la 15%. Erau cifrele pe care aceeași casă de sondaj le dădea și la începutul lunii august (3-12 august), deci aproape cu două luni înainte de alegeri.

ADVERTISEMENT

E posibil să fi existat o evoluție pozitivă a lui Nicușor Dan în campania electorală, însă au fost și sondaje apărute cu două luni înainte de ziua alegerilor care au ieșit cu cifre foarte aproape de cele exprimate la urne de către alegători. Spre exemplu, sondajul realizat de Cult Market Research, la comanda fundației Konrad Adenauer, în perioada 23 iulie – 7 august, îl dădea câștigător pe Nicușor Dan cu 35% din voturi, cu Gabriela Firea la cinci procente în spate, la fel ca în ziua alegerilor, cu 30%. Era totuși un sondaj realizat când Traina Băsescu de abia se înscrisese în cursa electorală. Totuși, sondajul arăta o preferință clară pentru Nicușor Dan în rândul celor care erau hotărâți să meargă la vot, în rândul lor Nicușor Dan avea 50%, iar Gabriela Firea 42%.

Sondaj alegeri 2020
Sondaj realizat de Cult Market Research, la comanda fundației Konrad Adenauer, iulie-august 2020

La fel, tot la începutul lunii august, un sondaj INSCOP, realizat la comanda PNL, îl dădea tot pe Nicușor Dan câștigător cu 46% din voturi, în timp ce Gabriela Firea era creditată că ar obține voturile a aproape 39% din electorat. Proaspăt intrat în cursa electorală, Traina Băsescu era cotat doar cu 8%.

Cum au evoluat sondajele pentru alegerile din 2024

Zilele trecute, un sondaj Avangarde pentru Primăria Capitalei o dădea pe Gabriela Firea pe primul loc, cu 30% din voturi, cu un procent în fața lui Nicușor Dan. Este primul sondaj în care candidata PSD este în fața actualului primar, însă sondajul este cel puțin ciudat, fiind realizat doar la nivelul Sectorului 1. Un sondaj realizat de același institut, condus de sociologul Marius Pieleanu, la comanda PSD, în urmă cu două săptămâni îl dădea pe Nicușor Dan pe primul loc cu 31% din voturi, în fața Gabrielei Firea, care era cotată la 24% din voturi. Popescu Piedone era cotat în acest sondaj la 20%.

În urmă cu cinci zile, un alt institut de sondare, SOCIOPOL (condus de Mirel Palada), îl dădea pe Nicușor Dan conducând detașat, cu 37% din voturi. Era urmat de Gabriela Firea (23%) și Popescu Piedone cu 18%. Acesta din urmă era cu doar două procente în fața candidatului PNL, Sebastian Burduja, cotat cu 16%.

Cursa din acest an pentru Primăria Capitalei a început cu o serie de particularități. PNL și PSD au decis inițial să meargă cu un candidat comun, în persoana doctorului Cătălin Cîrstoiu, în condițiile în care liderul PSD a încercat să evite nominalizarea Gabrielei Firea. Întreaga cursă electorală a fost însă aruncată în aer prin intrarea în scenă a lui Popescu Piedone, liderul partidului lui Voiculescu, PUSL, dar și un apropiat al Gabrielei Firea.

Dacă inițial au existat sondaje care l-au dat chiar favorit în cursa electorală pe Popescu Piedone, odată cu intrarea în cursă a Gabrielei Firea, odată cu retragerea sprijinului pentru medicul Cîrstoiu, Nicușor Dan pare să se fi stabilit favorit în alegerile pentru PGMB. Astfel, toate sondajele realizate la finalul lunii aprilie – când lista candidaților devenise clară – îl plasau pe acesta drept favorit detașat.

Cei de la INSCOP îl dădeau pe Nicușor Dan cu 38%, urmat fiind de Piedone cu 27%, iar candidata PSD era abia pe locul 3, cu 21,4% din preferințe. Acest sondaj apărea în 30 aprilie, iar cu două zile înainte, un sondaj Avangarde , publicat cu două zile înainte, îl dădea pe Nicușor cu 31 de procente, urmat fiind de Gabriela Firea cu 24%, iar Piedone era pe locul 3 cu 20%.

În aceeași perioadă, în data de 25 aprilie, un sondaj realizat de ARA Public Opinion pentru Antena 3, îl dădea pe Nicușor Dan cu un avans de 9 procente în fața lui Popescu Piedone (37% față de 29%), în timp ce Gabriela Firea era cotată cu doar 23%.

Aceste sondaje veneau însă după retragerea din cursa electorală a medicului Cătălin Cîrstoiu, iar PNL și PSD anunțau că vor merge în alegeri cu proprii candidați. Înainte de această decizie, unele sondajele publicate la mijlocul lunii aprilie îl dădeau pe Popescu Piedone pe primul loc, chiar cu peste zece procente, așa cum era într-un sondaj realizat de către cei de la CURS.

ADVERTISEMENT
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
Japonia mănâncă mici și sarmale. Românul care le prepară: „Clienții ling farfuria“ VIDEO
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat...
Pasiune, furie, crimă: ucisă la 21 de ani de iubit, într-un apartament închiriat din Sibiu. Mărturia vecinului care le-a bătut la uşă cu câteva ore înainte
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
PENSIE sau INDEMNIZAȚII LUNARE? Confuzie majoră privind BANII PENSIONARILOR
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Umanitatea, tot mai aproape de „viața fără sfârșit”. Cercetările despre criogenare au intrat...
Umanitatea, tot mai aproape de „viața fără sfârșit”. Cercetările despre criogenare au intrat într-o altă etapă
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Filmul crimei. Tânărul din Sibiu care și-a omorât iubita le-a spus anchetatorilor că...
Filmul crimei. Tânărul din Sibiu care și-a omorât iubita le-a spus anchetatorilor că era drogat şi gelos
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a...
Iubirea demult uitată a Corinei Chiriac. A iubit un cântăreț celebru, dar a părăsit-o în tinerețe: „Eu aveam 19 ani, ea puțin mai mult”