News

Cum aruncă BNR peste 1,7 milioane de euro pe ferestre. Tâmplăria din lemn de la sediul central s-a crăpat și va fi renovată sau înlocuită

BNR, instituția condusă de guvernatorul Mugur Isărescu, investește o sumă importantă pentru înlocuirea ferestrelor de la sediul central.
18.05.2023 | 12:43
Cum arunca BNR peste 17 milioane de euro pe ferestre Tamplaria din lemn de la sediul central sa crapat si va fi renovata sau inlocuita
Ferestrele de la sediul central al BNR sunt vechi, astfel că vor fi înlocuite sau renovate Colaj: FANATIK, Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Banca Națională a României are sediul central pe strada Lipscani, din centrul vechi al Bucureștiului, clădirea fiind construită în perioada 1923-1929 după proiectul arhitectului George Matei Cantacuzino. Un al doilea corp de clădire a fost ridicat pe strada Stavropoleos, după planurile arhitectului August Schmiedigen.

Ferestrele de la sediul BNR sunt decolorate și au etanșeitate scăzută

Pe 28 aprilie 2023, BNR a publicat un  anunț de participare la o licitație în urma căreia se va atribui contractul „Recondiționare/înlocuire ferestre din lemn montate pe fațadele exterioare ale imobilului BNR din Str Lipscani nr 16”, conform datelor de pe platforma achizițiilor publice, consultate de FANATIK. Valoarea totală estimată a contractului este de 8.401.877,84 lei (aproximativ 1,7 milioane euro), iar termenul limită pentru trimiterea ofertelor a fost stabilit pentru 15 mai 2023.

ADVERTISEMENT

„În prezent tâmplăria din lemn a imobilului prezintă urme avansate de degradare (crăpături, decolorare, funcționare greoaie a sistemelor de închidere și etanșeitate scăzută), astfel încât sunt necesare lucrări de înlocuire/restaurare/recondiționare”, se arată în caietul de sarcini.

„În vederea îndeplinirii necesităților de funcționare a clădirii Băncii Naționale a României din strada Lipscani nr. 16, a respectării legislației în vigoare și a implementării proiectului întocmit de S.C. Topalis Engineering S.R.L., atribuirea contractului de lucrări propus constituie singura posibilitate care se poate lua în analiză”, se mai menționează în document.

ADVERTISEMENT

Clădirea BNR a fost concepută cu două intrări, cea din str. Lipscani fiind destinată clienților băncii, iar cea de pe str. Stavropoleos fiind destinată angajaților, iar între cele două fațade există o diferență de nivel, cea din str. Stavropoleos fiind mai înaltă. Regimul maxim de înălțime este de 2S+P+2M+5E+M, respectiv o înălțime maximă de 30,34 metri.

Clădirea BNR este monument istoric

„În momentul de față, în cadrul contractului de proiectare nr. 55/D/2019, încheiat cu S.C. Topalis Engineering S.R.L.a fost elaborată documentația care va sta la baza lucrărilor de înlocuire tâmplărie și în baza căreia s-a emis autorizația de construire nr. 321/1837694/25.06.2020. În conformitate cu Regulamentul privind stabilirea categoriei de importanță a construcțiilor și în conformitate cu metodologia specifică, categoria de importanță este “B”, importanță deosebită – monument istoric”, se mai scrie în caietul de sarcini consultat de FANATIK.

ADVERTISEMENT

Soluția propusă prin proiect presupune realizarea următoarelor tipuri de intervenții: pentru ferestre din lemn cu un singur rând de cercevele: 1. desfacere tâmplarie și înlocuirea ei cu tâmplărie din lemn stratificat și geam dublu termoizolant; 2. recondiționare grilaj metalic pentru ferestrele de la nivelul demisolului și parterului; 3. recondiționare cremoane sau înlocuirea acestora acolo unde este cazul.

Pentru ferestrele din lemn cu două rânduri de cercevele se va interveni prin: 1. desfacere tâmplărie exterioară (cercevea exterioară) și înlocuirea ei cu tâmplărie din lemn stratificat și geam dublu termoizolant; 2. menținere și recondiționare cercevea interioară; 3. recondiționare rame și ancadrament interior din lemn stratificat al ferestrelor care prezintă căptușeală la interior; 4. recondiționare grilaj metalic pentru ferestrele de la nivelul demisolului și parterului; 5. recondiționare cremoane sau înlocuirea acestora acolo unde este cazul.

ADVERTISEMENT

Înlocuirea ferestrelor de la sediul BNR va dura 12 luni

La ferestre din lemn cu trei rânduri de cercevele se vor executa: 1. desfacere tâmplărie exterioară (cercevea exterioară) și înlocuirea ei cu tâmplărie din lemn stratificat și geam dublu termoizolant. Se menține cerceveaua interioară și cea din mijloc; 2. menținere și recondiționare cercevea interioară și de mijloc; 3. recondiționare rame și ancadrament interior din lemn stratificat al ferestrelor care prezintă căptușeală la interior; 4. recondiționare grilaj metalic pentru ferestrele de la nivelul demisolului și parterului; 5. recondiționare cremoane sau înlocuirea acestora acolo unde este cazul

În fine, la sediul BNR sunt și ferestre cu rame metalice care vor fi supuse următoarelor operațiuni: 1. recondiționare glasswand rame metalice – subsol 2; 2. recondiționare rame metalice ferestre; 3. recondiționare grilaj metalic pentru ferestrele de la nivelul demisolului și parterului.

Durata contractului este de 12 luni de la semnarea acestuia, iar termenul de executare a lucrărilor este de maximum 24 săptămâni de la primirea ordinului de începere. În caietul de sarcini se mai menționează că, pentru a nu perturba desfășurarea activității în imobil, lucrările se vor desfășura etapizat, condiționate de disponibilitățile de predare a spațiilor.

ADVERTISEMENT