News

Cum atacă, de fapt, noul coronavirus corpul uman. Strategia folosită de COVID-19 este uluitoare: “Nu am mai întâlnit aşa ceva”

22.05.2020 | 12:53
Cum ataca de fapt noul coronavirus corpul uman Strategia folosita de COVID19 este uluitoare Nu am mai intalnit asa ceva
ADVERTISEMENT

Noul coronavirus atacă celulele sistemului nostru imunitar și blochează anumite gene care luptă împotriva infecțiilor, arată un nou studiu publicat de oamenii de știință.

Noul coronavirus atacă celulele sistemului imunitar

Virusurile precum gripa atacă, de obicei, două seturi de gene: unult ce previne replicarea virusurilor și altul care trimite celulele sistemului imunitar către zona infectată pentru a ucide agentul patogen, informează Daily Mail.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii au descoperit acum că virusul SARS-CoV-2 se comportă într-un mod diferit, împiedicând genele care opresc replicarea virusului, în timp ce permite celorlalte, ale sistemului imunitar, să se comporte normal.

Acest lucru face ca virusul să se multiplice, în timp ce celulele sistemului imunitar sunt produse masiv, ajungând în plămâni și alte zone ale corpului, de unde rezultă o inflamație a acestor organe.

ADVERTISEMENT

Echipa de la Școala de medicină Icahn de la Muntele Sinai din New York, cea care a descoperit acest aspect, spune că tratamentul pentru pacienții cu infecția COVID-19 în stadiu incipient ar trebui focusat pe restaurarea căilor blocate de coronavirus și nu pe inflamația organelor.

Cum ar putea fi prevenite infecțiile grave cauzate de coronavirus

Dr. Benjamin tenOever, un virolog și profesor de microbiologie la Școala de medicină Icahn, spune că o celulă infectată are „două sarcini de îndeplinit”.

ADVERTISEMENT

„Una este aceea de a transmite celulelor din jurul ei să se întărească, iar cealaltă de a atrage cât mai multe celule ale sistemului imunitar către locul infecției”, spune profesorul, pentru Daily Mail.

Spre deosebire de virusul gripal sau SARS, noul coronavirus blochează un singur set de gene și îl activează pe celălalt. Pentru realizarea studiului care a arătat acest lucru, echipa de cercetători a folosit celule pulmonare prelevate de la oameni sănătoși și un set prelevat de la dihori.

ADVERTISEMENT

Astfel, specialiștii au desoperit un răspuns slab de la genele care blochează replicarea virusului și unul puternic din partea celor care alertează sistemul imunitar.

„O combinație între acestea este o combinație proastă”, spune profesorul.

În momentul în care cercetătorii au analizat celulele prelevate de la doi pacienți COVID-19 decedați, aceștia au descoperit același lucru.

„Practic, oamenii se infectează, virusul pătrunde în celule din plămâni, începe să se multiplice și, în ciuda acestui lucru, celulele infectate nu transmit mai departe semnalul că au fost acaparate de virus, fapt ce permite ca infecția să rămână în plămâni”, explică tenOever.

În momentul în care celulele sistemului imunitar sosesc la locul infecției, acestea nu mai au capacitatea de a controla virusul.

„Virusul a continuat în tot acest timp să se multiplice tot mai mult, iar acum celulele cheamă întăriri”, adaugă profesorul.

Astfel, plămânii sunt asaltați în cele din urmă cu celule din partea sistemului imunitar, ceea ce duce la inflamații, care, la rândul lor, produc alte inflamații. Practic, sistemul imunitar se întoarce împotriva sa.

Tocmai de aceea, specialistul recunoaște că acest virus „este ca nimic altceva întâlnit în ultimii 20 de ani”.

Profesorul spune că există un tratament ce induce celulelor îndemnul de a ataca virusul înainte ca acesta să se multiplice atât de mult, însă trebuie administrat în prima fază a bolii.

Cei care sunt deja intubați în spitale nu mai au cum să primească un astfel de tratament, însă o echipă de cercetători din Marea Britanie a început să testeze o altă schemă pentru tratarea bolnavilor COVID-19, aflați într-un stadiu avansat de infecție, notează BBC.

Remediul ar putea ajuta la atenuarea inflamațiilor din organism, după ce s-a descoperit că bolnavii aflați în stare gravă au un număr extrem de redus de celule imune numite celute T, responsabile de eliminarea infecției din corp.

Testele clinice vor evalua acum modul în care un medicament numit interleukin 7, cunoscut pentru efectul de creștere a numărului de celule T, poate să ajute la recuperarea pacienților.

Echipa care lucrează la această cercetare este una mixtă, cu specialiști de la King’s College și Spitalul St Thomas. Cercetătorii au analizat celulele sistemului imunitar provenite de la 60 de pacienți COVID-19 și au găsit aceleași concentrații mici de celule T.

„Încearcă să ne protejeze, dar se pare că virusul face ceva ce le inhibă, întrucât numărul acestora a scăzut dramatic”, spune profesorul Adrian Hayday, de la institutul Crick.

Într-un microlitru de sânge (0.001ml), o persoană adultă sănătoasă are în jur de 2.000 și 4.000 de celule T, în timp ce bolnavii COVID-19 au doar între 200 și 1.200.

Specialiștii spun că aceste descoperiri îi vor ajuta să dezvolte un test pentru a verifica nivelul de celule T din sânge ce ar putea oferi indicații din timp despre ce agenți patogeni ar putea provoca afecțiuni grave.

În plus, rezultatele ar putea oferi ocazia de a pune la punct un tratament ce ar ajuta în declinul celulelor sistemului imunitar.

ADVERTISEMENT
Tags: