News

Cum au ajuns britanicii să fie obligați să învețe limba română chiar la ei acasă. Trebuie să vorbească fluent dacă vor să lucreze în irigații

27.05.2020 | 17:30
Cum au ajuns britanicii sa fie obligati sa invete limba romana chiar la ei acasa Trebuie sa vorbeasca fluent daca vor sa lucreze in irigatii
ADVERTISEMENT

Incredibil, dar adevărat, britanicii au ajuns să fie obligați să învețe limba română chiar la ei acasă. Se întâmplă totul în cadrul unui proiect guvernamental. ”Culege pentru Marea Britanie” (”Pick for Britain”) este numele ales de englezi pentru un proiect care se adresează britanicilor rămași fără loc de muncă în această perioadă.

Cum au ajuns britanicii să fie obligați să învețe limba română chiar la ei acasă

În cadrul acestuia, englezii sunt încurajați să se angajeze ca muncitori agricoli la ferme, pentru a-i sprijini pe producătorii locali. Culmea, firmele britanice s-au arătat încântate de mâna de lucru, doar că au transmis din start că banii sunt la fel, indiferent de naționalitate.

ADVERTISEMENT

Producătorul de produse alimentare S&A, din Kent, este una dintre companiile care a apelat la platforma online a guvernului, unde se recrutează britanici în şomaj tehnic sau fără locuri de muncă pentru a acoperi golurile din sectorul agricol în această vară.

Trebuie să vorbească fluent dacă vor să lucreze în irigații

Trebuie specificat că firma are nevoie de muncitori asistenţi pentru irigaţii. În ciuda faptului că website-ul se adresează britanicilor rămași temporar fără muncă, anunţul companiei nu este unul deloc simplu. Astfel, acesta precizează pentru cei interesați că este obligatorie cunoaşterea limbii române sau a celei bulgare!

ADVERTISEMENT

Anunțul postat de S&A menționează că ”asistenţii la irigare” vor fi plătiți cu sume cuprinse între 8,21 şi 8,98 lire sterline pe oră. Adică la fel ca oricare alt angajat din România sau Bulgaria

”Pentru a solicita o poziţie calificată, va trebui să vorbiţi fluent română şi/sau bulgară. Limba engleză este esenţială pentru anumite poziţii”, se precizează în anunț, unul care a stârnit furie printre englezi.

ADVERTISEMENT

„Asta e culmea acum, azi trebuie să învățăm limba, mâine cine mai știe ce, de ce nu ne schimbă și numele, să fim cu toții un popor mare. Român sau bulgar”, a scris un englez dezamăgit de solicitările companiei.

S&A se descrie ca fiind un ”cultivator, importator, exportator şi ambalator de fructe moi şi sparanghel”. Deocamdată, departamentul care supraveghează campania ”Pick for Britain” nu a reacţionat.

ADVERTISEMENT

„În condițiile în care, în sectorul agricol din Mareea Britanie, majoritari sunt românii sau bulgarii, atunci condiția nu mai este chiar atât de incredibilă. Trebuie să înțelegeți că fermele sunt pline de est europeni și unele dintre ele pot lucra numai cu o naționalitate.

Atunci condiția impusă devine normală. Pentru că, în ferma respectivă, este posibil ca șefii să fie români, managerii, muncitori, tot. Și atunci cum o să se descurce 2-3 englezi pe acolo?”, a spus pentru FANATIK Andreea Petrea, reprezentanta unei firme de recrutare personal pentru ferme din Marea Britanie.

 

 

ADVERTISEMENT