News

Cum au ajuns mii de pensionari să fie condamnați la foame! Pensiile mici, zero șanse la un trai decent

12.04.2021 | 15:01
Cum au ajuns mii de pensionari sa fie condamnati la foame Pensiile mici zero sanse la un trai decent
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune cum au ajuns mii de pensionari condamnați la foame! Mai exact, creșterea prețurilor din ultima perioadă a făcut ca cei care încasează pensia minimă să taie serios din lista de cumpărături. Posibilitățile și așa destul de reduse au scăzut spre zero în preajma sărbătorilor pascale. 

Primăvara nu a reprezentat neapărat un sfetnic bun pentru foarte mulți dintre români. Aproape un milion de oameni încasează pensie minimă, ceea ce înseamnă 800 de lei.

ADVERTISEMENT

Din acești bani, oameni trebuie să-și plătească utilitățile și, după caz, un eventual tratament. Ce rămâne merge la hrană, doar că scumpirile au afectat puternic cumpărăturile românilor.

Cum au ajuns mii de pensionari din România condamnați la foame!

Mai mult, datele biroului de statistică al UE, Eurostat, arată că unu din patru români de peste 65 de ani este în pragul sărăciei.

ADVERTISEMENT

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că este nevoie de o creştere a numărului de persoane active care să cotizeze la bugetul de asigurări sociale, în condiţiile în care creşte numărul de pensionari şi se constată şi o creştere a ratei şomajului.

Sursa foto – ALEXANDRU DOBRE/ MEDIAFAX FOTO.

Turcan a explicat şi că România are în acest moment 4 milioane de pensionari în sistemul public, 107.000 de pensionari anticipat cu sau fără penalizare, aproximativ 900.000 de beneficiari de pensie de invaliditate sau de urmaş, iar dintre aceştia peste 200.000 lucrează după pensionare.

ADVERTISEMENT

În tot acest timp, pensia medie lunară, determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari, a fost de 1.500 lei. Vorbim despre o creştere cu 16,1% faṭă de anul precedent. Doar că, la fel s-a întâmplat și în cazul prețurilor.

Ce pot cumpăra săracii României din piață

Componentele coşului de consum al românilor, cu excepţia preţurilor volatile ale alimentelor au creşteri serioase în acest an, creșteri care au determinat BNR să revizuiască prog­noza de inflaţie pentru 2021.

ADVERTISEMENT

Și nu a surprins deloc când o analiză a costului vieții, a scos la iveală faptul că România se poziționează în luna ianuarie 2021 pe ultimul loc între țările UE. Mai ales că prețul alimentelor de bază, costul locuințelor, chirii, utilități, transport, haine, activități recreative par că au explodat.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

În piață lucrurile stau la fel. Pensionarii se lovesc de prețuri uriașe și sunt condamnați să admire anumite produse. Carnea de porc, pui, vită sau peștele reprezintă în multe cazuri un adevărat lux.

Din păcate, același lucru se întâmplă și cu legumele sau fructele de primăvară. Cireșele, căpșunele sau cartofii noi au apărut pe piață cu prețuri exorbitante pentru pensionarii români.

Pe ce cheltuie românii banii

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor, precum şi acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei.

De altfel, românii cheltuie pe alimente cel mai mare procent din salariu sau pensie din Uniunea Europeana, arată un studiu realizat la nivelul tuturor statelor membre. Astfel, aproape 30% din bani se duc pe legume, carne, lapte, ouă și băuturi.

Atenție, în mod normal pentru un trai decent pe alimente se duc aproape 800 de lei lunar. Nu este și cazul celor cu pensie mică, aceștia fiind nevoiți să taie serios de pe listă.

Sursa foto – ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Concret, în acest moment un astfel de pensionar este nevoit să cheltuie numai pe verdeața pentru o salată aproape 20 de lei. Cartofii, ceapa, o sticlă de ulei și o conservă de tomate scot din buzunar o sumă asemănătoare. Carnea aruncă în aer coșul de cumpărături, un coș care poate să ajungă lejer la 80 – 100 de lei în doar câteva minute petrecute la piață sau într-un supermarket.

Din păcate, acesta nu asigură hrana decât pentru cel mult o săptămână. După care întreg procesul trebuie repetat. De această dată, portofelul este posibil să nu mai permită „abundența” de mai sus.

ADVERTISEMENT