Mai mulți oameni nevinovați au ajuns în ultima perioadă direct în spital după ce fermierii au început să-și erbicideze terenurile pe care le dețin. Agricultorii sunt puși la zid pentru dozajul folosit, dar și pentru soluțiile pe care le utilizează fără să aibă nici cea mai mică pregătire.
Oamenii spun că acestea se găsesc la liber în magazine și că este imperios necesar ca legea să fie revizuită cât mai repede posibil până nu începem să vorbim despre tragedii.
De altfel, nu o dată FANATIK a scris despre soluțiile pe care fermierii le folosesc atunci când își stropesc fructele sau legumele în încercarea de a ieși pe piață printre primii. Din nefericire, multe dintre ele ajung să facă rău.
Un bărbat din județul Timiș a explicat pățania soției sale, una care putea avea consecințe serioase. Femeia a ajuns de urgență la spitalul din Deta intoxicată cu erbicidul pe care un vecin l-a folosit atunci când a stropit cu tractorul cele trei terenuri intravilane de lângă casa lor.
Culmea, când i-a cerut explicații fermierului, bărbatul spune că a fost chiar agresat de acesta. „A vrut să dea cu tractorul peste mine, apoi am fost luat la înjurături de un alt așa zis proprietar pe cele 3 terenuri. Sper că acum toți sunt mulțumiți.
Sotia mea s-a intoxicat și în alți ani când au mai fost stropite cu erbicid buruienile pe stradă. De data aceasta nu voi mai lăsa de la mine și toți cei vinovați vor fi trași la răspundere. E o chestiune de bun simț și legală să anunți vecinii înainte să erbicidezi.
Nu veneam de la Timișoara până aici ca să ajungem la spital. Mulțumesc personalului Spitalului Deta pentru felul în care a fost tratată. În acest moment merge cu mască prin curte”, și-a zis întâmplarea Ovidiu Ianculescu.
Bărbatul spune că nu vrea să lase problema așa și este decis să apeleze și la alte autorități după ce a depus deja o plângere la Poliție.
Acesta vrea ca toți cei care au culturi agricole pe care le lucrează cu tractorul în intravilan, să înțeleagă că trebuie să fie atenți atunci când utilizează substanțe chimice, să le folosească cu seriozitate și respect față de cei care locuiesc în apropiere.
„Stropirile cu substanțe substanțe chimice efectuate de către persoane care nu se pricep și care nu respectă legislația poate pune în pericol viața oamenilor”, a mai zis Ovidiu Ianculescu.
Nu e singurul care i-a pus la zis pe fermieri în această problemă. „Această specie de giboni abrutizați de întunecimea minții și lacomi peste măsură, nu sunt altceva decât cultivatori de subvenții ! O fac samavolnic și călcând în picioare totul”, a transmis și Rotaru Adrian.
„Și eu m-am lovit de nesimțirea unui domn care a erbicidat în spatele casei noastre pe un teren cu porumb. Și culmea nesimțirii a fost că eram în curte cu bebe de 15 luni de mână. Cât de greu era înainte să pornească să îmi zică ce intenții are… Vântul bătea și toate chimicalele pe mine și copil”, și-a spus supărarea și Ramona Finati.
Interesant este că în lege nu este stipulată distanța la care erbicidarea trebuie făcută de așezările umane, dar se spune că în timpul lucrului se va purta echipament de protecție, se va evita contactul soluției de stropit cu pielea, ochii sau îmbrăcămintea.
De asemenea, nu trebuie să mâncați, beți și nici să fumați în timpul folosirii. Trebuie să se evite aplicarea erbicidelor în perioadele cu vânt, pentru a nu afecta culturile învecinate.
Soluțiile de erbicide au nevoie să fie preparate în locuri sigure, departe de fântâni și de sursele de alimentare cu apă.
În urmă cu trei ani de zile, Comisia Europeană a interzis utilizarea a trei pesticide considerate vinovate de moartea albinelor. Nu a mai dorat mult și un tribunal a obligat o corporație să plătească despăgubiri uriaşe unui bărbat care s-a îmbolnăvit de cancer după ce a utilizat ani de zile un pesticid produs de companie.
289 milioane de dolari a primit Dewayne Johnson, un fost grădinar de 46 de ani, bolnav de cancer în stadiu terminal, care a dovedit în instanţă că pesticidul pe care l-a folosit ani la rând, i-a provocat boala.