News

Cum au ajuns românii campioni la roşii gigant! Aproape două kilograme una singură! „Un miracol sau o mutaţie genetică?” Foto

Cum au ajuns românii campioni la roşii gigant și ce legume uriașe reușesc să crească în grădinile pe care le îngrijesc
26.07.2021 | 12:16
Cum au ajuns romanii campioni la rosii gigant Aproape doua kilograme una singura Un miracol sau o mutatie genetica Foto
ADVERTISEMENT

Vara și-a intrat în drepturi și legumicultorii încep să aibă parte de roadele pământului, indiferent că vorbim de grădinarii de meserie, adică cei care cultivă în solar pentru a vinde la piață sau despre cei care plantează strict pentru nevoile lor. Astfel, pe o rețea de socializare, oamenii se laudă de zor cu cele mai mari și cele mai frumoase legume pe care reușesc să le culeagă. La capitolul roșii este o adevărată întrecere.

Nu o dată legumicultorii au rămas cu gura căscată atunci când unul dintre ei și-a prezentat reușitele. Vorbim despre tomate gigant, tomate care ajung la aproape două kilograme o singură bucată. Pentru a putea face dovada, grădinarii își urcă legumele pe cântar sau le așează lângă diferite obiecte.

ADVERTISEMENT

Cum au ajuns românii campioni la roşiile gigant!

Narcisa Marian Tirdia nu a ezitat o clipă și a postat o imagine cu o roșie gigant de aproape 1,4 kilograme. Femeia a primit mai multe aprecieri, dar nu a rămas singura cu astfel de recorduri. De departe, cea mai mare roșie prezentată până acum de un român îi aparține lui Marius Prodea.

Bărbatul susține că a reușit să crească o tomată de 1,690 kg, deși se află la doar primul an de experiență în plantarea la solar. Roșia minune a stârnit mai multe reacții și nu puțini au aplaudat la scenă deschisă reușita agricultorului.

ADVERTISEMENT
Roșia gigant prezentată de Marius Prodea din comuna Ceaurești, județul Argeș. Sursa foto – facebook

Culmea, acesta susține că totul a fost mai degrabă o întâmplare. Chestionat despre soiul tomatei, legumicultorul a răspuns cât se poate de sincer. „Am luat semințe, de la o bătrânică din sat. Nu știu ce soi este, din păcate”, a precizat acesta.

Mai mulți fermieri au sărit în ajutorul lui și i-au transmis că este foarte posibil să fie vorba despre inimă de bour sau gigant. „Este ceva de poveste!”, a notat Nagy Mariana, în timp ce Maria Lemnaru a precizat că: „adevărat doamnă, n-am mai văzut de 15 ani așa ceva, bunica mea avea așa ceva”.

ADVERTISEMENT

Roșiile postate de Oana Victor. Sursa foto – facebook

Oana Victor a lăsat pe toată lumea fără cuvinte – aceasta a postat două imagini cu roșiile pe care a reușit să le crească în grădină. Ca să ofere o comparație cât mai exactă și-a așezat produsele lângă un bidon cu apă cu o cantitate de 5 litri.

Fermierii români, cele mai mici subvenții din Uniunea Europeană!

Interesant este că reușitele legumicultorilor au apărut într-un moment în care jucătorii grei de pe piață se plâng de faptul că statul a uitat de ei. Situația este și mai dificilă pentru cei cu afaceri mici. Aceștia spun că abia reușesc să-și mențină „businessul” pe o linie de plutire.

ADVERTISEMENT

Astfel, fără irigații, cu bani care vin foarte greu din buzunarele statului, agricultorii nu au ezitat să tragă un semnal de alarmă și au transmis că la final de an, în momentul în care trag linie, sunt aproape de dezastru.

Dacă judecăm după subvenția de bază per hectar, atunci trebuie să știți că, în România, aceasta este sub 100 euro/ha. Suntem pe o linie oarecum normală alături de alte țări europene. Situația se modifică însă din plin atunci când ne raportăm la plata redistributivă, plata pentru înverzire sau plata pentru tinerii fermieri.

În aceste situații, subvenția în România depășește cu foarte puțin suma de 200 euro/ha. Lucrul acesta ne plasează printre ultimele state europene. Doar măiestria grădinarilor pare să ne păstreze în topuri.

Cum au fost acuzați legumicultorii pentru produsele lor

De remarcat că nu au lipsit și acuzele la adresa fermierilor. Mai mulți dintre cei care au privit imaginile cu roșiile s-au întrebat dacă așa legume pot crește și fără „ajutor”. „Nici chiar așa, e un “miracol” sau o “mutație” genetică?”, s-a întrebat Matei Ana.

Vă readucem aminte că FANATIK a prezentat și cazul unui bărbat care a cumpărat din Piața Obor o roșie care s-a dovedit a fi departe de calitatea căutată. Pentru că nu l-a mai găsit pe vânzător, acesta și-a căutat dreptatea chiar pe unul dintre grupurile legumicultorilor.

„Ne omorâți cu zile ca să faceți bani. De unde aveți roșii coapte când afară plouă de rupe, frig a fost până de curând și soare mai deloc? Cu ce le stropiți? Foarte normal ar fi ca cel care vinde roșii în piață sau orice altceva să aibă trecut pe lângă certificatul de producător și cu ce a stropit și tratat plantele. 

Nimeni, niciodată nu îi verifică pe fermierii ăștia. Nenorocirile astea de stropesc ei sunt la liber, le poate cumpăra și un copil. Vă văd pe grupul acesta cum vă întrebați unul pe celălalt cum se combină soluțiile, câtă apă să puneți.

Păi, de unde știți voi? Lucrul acesta trebuie să-l facă un specialist, nu voi. De unde știți gramaj, cantitate? Unul spune ceva, altul altceva. Și noi mâncăm. Ne omorâți, băi, ne omorâți. Faceți experimente pe noi”, a scris acesta pe grupul legumicultorilor.

ADVERTISEMENT