News

Cum au ajuns românii să cumpere cele mai multe case în Spania. Numărul 1 în topul noilor proprietari

Românii au ajuns să fie în topul străinilor care cumpără cele mai multe case în unele zone din Spania, în special în zonele centrale ale statului iberic. Ce sume de bani se achită pentru proprietăți.
06.04.2022 | 13:42
Cum au ajuns romanii sa cumpere cele mai multe case in Spania Numarul 1 in topul noilor proprietari
Românii, în topul ierarhiei străinilor care cumpără case în Spania. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Spania reprezintă cu adevărat o a doua sau chiar prima casă pentru tot mai mulți români. Cele mai recente date legate de achiziția de proprietăți demonstrează această realitate.

Românii, în topul ierarhiei străinilor care cumpără case în Spania

Datele oficiale indică faptul că numărul românilor din Spania trece de 1 milion de persoane. Conaționalii noștri sunt cei mai numeroși rezidenți străini din această țară, din totalul de 5.800.468, potrivit informațiilor prezentate în 2021 de Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației.

ADVERTISEMENT

Românii din statul iberic se află și în topul cetățenilor străini care achiziționează locuințe în această țară, mai ales în regiunile centrale.

Publicația Aragon Digital prezintă cele mai noi date în privința achizițiilor de locuințe din Spania. Conform acestora, românii sunt cei mai mulți cumpărători străini în multe provincii din Spania interioară și, de asemenea, în provinciile din Nord. Doar pe litoral și în insule conduc britanicii, germanii și italienii.

ADVERTISEMENT

Potrivit datelor prezentate în Anuarul Imobiliar al Colegiul Grefierilor din Spania, românii efectuează cele mai multe achiziţii şi vânzări de imobile din provincia spaniolă Aragon, dar şi în multe alte provincii, precum Huesca.

Ce sume achită românii pentru locuințele din Spania

Anul trecut, la nivel național, numărul vânzărilor de locuințe înregistrate în Spania a cunoscut un avans, cu 564.569 vânzări înregistrate, în creștere cu 34,5% față de 2020. S-au înregistrat 452.005 vânzări ale locuințelor vechi, o creștere anuală de 34,6%, în timp ce locuințele noi, cu 112.564 tranzacții, au cunoscut o creștere similară de 34%.

ADVERTISEMENT

Din totalul tranzacționărilor din 2021, 10,8% au fost efectuate de străini, față de 11,3% în 2020. Astfel, s-au atins aproape 61.000 de operațiuni, față de 47.500 de operațiuni în 2020.

Comunitățile autonome cu cea mai mare pondere de achiziție de către străini coincid cu cele cu mare activitate turistică, în frunte cu Insulele Baleare, cu 32,7%, urmate de Insulele Canare (23,7%), Comunitatea Valenciană (20,8%) și Murcia (16,9%).

ADVERTISEMENT
  • 9% din totalul achizițiilor de locuințe efectuate de străini au prezentat o sumă egală sau mai mare de 500.000 euro (7,0% în 2020).
  • 40,5% dintre aceste achiziții au corespuns naționalităților din afara UE, față de 34,3% în 2020.

Sursa citată notează că românii sunt în fruntea clasamentului în ceea ce privește cele mai multe proprietăți cumpărate de străini în Spania, accentul fiind pe provinciile din centrul şi nordul peninsulei iberice.

În ceea ce privește sumele plătite, media tranzacțiilor efectuate de conaționali se situează sub 100.000 de euro pentru un imobil.

ADVERTISEMENT
Tags: