News

Cum au ajuns românii să-și dea la schimb casele pentru apartamente! Facturile la energie, spaima proprietarilor de vile

Au apus vremurile caselor mari! Facturile la energie au dat toate calculele peste cap și proprietarii vilelor vor acum să facă schimb cu apartamente și ceva bani drept compensație.
18.02.2022 | 09:07
Cum au ajuns romanii sasi dea la schimb casele pentru apartamente Facturile la energie spaima proprietarilor de vile
Cum au ajuns românii să-și dea la schimb casele pe pământ pentru apartamente! Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Gustul românilor pentru case mari, camere multe și obligatoriu o mansardă, în cazul în care nu încăpea în discuție un alt etaj, s-a mai schimbat de-a lungul timpului. Reprezentanții agențiilor imobiliare spun că trăim vremuri asemănătoare celor imediat următoare după Revoluție.

Concret, în anii 90, oamenii fugeau care încotro de la curte la apartament. Curțile nu atrăgeau pe nimeni, vremea vilelor era încă departe și grătarul, piscina sau chiar locul de joacă pentru copii, nu reprezentau prea multe.

ADVERTISEMENT

De ce vor românii cu vile să le dea la schimb cu apartamente la bloc

Atracția supremă era reprezentată de apartamentul la bloc, unul care venea la pachet cu sistem de canalizare, apă potabilă, dar și agent termic. Românii care aveau terenuri la periferia Bucureștiului au vândut în acea perioadă parcele întregi fără să știe că, în timp, situația se va schimba.

Și așa s-a și întâmplat, având în vedere moda locuințelor din comunele limitrofe ale Bucureștiului, dar și ale celorlalte orașe mari din țară. Oamenii au început să opteze pentru case pe pământ, atrași din plin de mirajul naturii, liniște și aerul curat al satelor.

ADVERTISEMENT

Nu mulți au fost cei care au băgat în seamă traficul infernal până în Capitală și mai toți au spus că merită efortul depus pentru clipele de respiro câștigate în curte. Constructorii și-au frecat mâinile de fericire și au acceptat orice proiect. Cu cât era mai mare, cu atât mai bine.

Și nu a mai durat mult până când a început o adevărată competiție printre proprietarii de terenuri. Case mari, case înalte, case cu etaj, duplexuri și chiar miniblocuri s-au ridicat aproape peste noapte în tot felul de comune.

ADVERTISEMENT

Nimeni nu s-a gândit atunci că o cameră lungă, înaltă și, mai pe scurt, mare, va fi una greu de încălzit și a cărei întreținere va costa destul de mult. Drept pentru care, acum, mulți dintre proprietarii vilelor și-au scos casele la vânzare și au ajuns să solicite schimburi cu apartamente la bloc.

Cum au băgat facturile la energie frica în proprietarii de vile

În țară, situația se întâmplă de ceva vreme. Plecați în străinătate, mulți angajați prin ferme sau pe șantiere, românii nu și-au mai găsit de muncă atât de ușor pe timp de pandemie. Speriați de COVID-19, românii s-au întors pe capete acasă și au așteptat să treacă năpasta.

ADVERTISEMENT

Au cheltuit tot ce aveau pus deoparte, însă joburile n-au mai fost la fel ca înainte. În primul an de pandemie, câțiva au reușit să revină la muncă, abia din 2021, Germania, Italia, Spania sau Marea Britanie anunțând că au nevoie de forță de muncă.

Doar că, în tot acest timp, viața în România nu s-a ieftin deloc, din contră. Facturile au explodat și cheltuielile au crescut serios.

„Bucureștiul este un oraș plin de viață din acest punct de vedere. Pandemia de coronavirus nu a scăzut prețurile, din contră. Piața imobiliară a cunoscut un adevărat boom. La dezvoltatori nici nu s-a pus problema vreodată de reduceri. S-au vândut apartamente la roșu pe zeci de mii de euro. Apartamente în care mai erau de băgat bani serioși pentru a deveni locuibile.

Da, dacă mă întrebați, în ultima perioadă am avut o cerere uriașă pentru apartamente. Cred că este și normal privind puțin la tot ce se întâmplă în întreaga lume. Prețurile au crescut și în Europa, nu doar în România. Facturile s-au dublat și în țări mai dezvoltate, nu numai la noi. Este, repet, normal, ca lumea să fie mai atrasă de apartamente. Cel mai mare site de vânzări e plin de anunțuri cu vile de vânzare. Și credeți-mă, mai toate au în spate facturile la energie, lemnele de foc etc”, a zis pentru FANATIK Ștefănescu Elena, reprezentanta unei companii imobiliare.

Piața apartamentelor, boom semnificativ

FANATIK a scris AICI despre cât de mult a crescut prețul lemnelor și cum din acest punct de vedere au avut de suferit milioane de români.

Scumpirea energiei îi determină pe mulți să-și dorească un trai ceva mai liniștit în locuințe mai mici. Așa au fost scoase la vânzare casele pentru care mulți au făcut credite pe o viață întreagă. Acum caută să cumpere apartamente confortabile și bine izolate.

„Vă aduceți aminte ce nebunie a fost în debutul pandemiei și cum cei cu un petec de pământ erau privilegiați? Plăteau o sută, două, poate trei pe facturi. Deodată s-au trezit că trebuie să achite, să spunem, 1500. Și salariile au rămas la cam la fel.

Mulți dintre ei vor să vândă acum, să scape, să stea fără prea mari bătăi de cap. De aici boom-ul acesta al apartamentelor. Și de aici, de fapt pentru că exista deja o cerere uriașă pentru apartamente”, a mai punctat agentul imobiliar.

ADVERTISEMENT