News

Cum au ajuns unii muncitori români sclavi pe plantaţiile de sparanghel din Germania! Explicaţiile unui recrutor: “Au fost disperaţi şi au acceptat orice!” Exclusiv

23.04.2020 | 14:30
Cum au ajuns unii muncitori romani sclavi pe plantatiile de sparanghel din Germania Explicatiile unui recrutor Au fost disperati si au acceptat orice Exclusiv
Cum au ajuns unii muncitori români sclavi pe plantaţiile de sparanghel din Germania! Explicaţiile unui recrutor: "Au fost disperaţi şi au acceptat orice!" Exclusiv. Sursa FOTO: INQUAM Photos / Raul Ştef
ADVERTISEMENT

La începutul lunii aprilie, două mii de români au plecat la cules de sparanghel pe plantaţiile din Germania, în plină pandemie de coronavirus. Însă, odată ajunşi acolo, condiţiile nu erau aşa cum se aşteptau. Din salariul care le-a luat ochii în ţară au fost nevoiţi să îşi plătească mâncare, cazare şi chiar echipamentele de cules. În plus, cele 8 ore de muncă erau transformate în 12 ore fără ca românii să poată face ceva.

Cum au ajuns unii muncitori români sclavi pe plantaţiile de sparanghel din Germania!

Aşa că, unii care au fost mai vocali şi le-au spus şefilor că aceste condiţii de muncă nu sunt legale au fost daţi afară şi au rămas pe drumuri, fără să aibă posibilitatea de a se întoarce în România, toate zborurile comerciale fiind suspendate. Charterul care i-a luat de pe aeroporturile din ţară nu făcea şi drumul de retur, astfel că românii rămaşi fără loc de muncă pentru că îşi cereau drepturile nu aveau decât posibilitatea de a-şi căuta alt loc de muncă.

ADVERTISEMENT

În plus, mai mulţi români sunt nemulţumiţi de faptul că angajatorii le-au luat buletinul, pe care nu îl returnează decât pentru 300 de euro. Românii ajunşi pe plantaţie se plâng pe reţelele de socializare de faptul că dacă vor refuza să muncească, cei de acolo le-au spus că vor fi nevoiţi să stea 14 zile în carantină fără mâncare.

Dintr-un salariu de maximum 3000 de euro promis, este posibil ca oamenii să poată rămâne cu o treime la finalul lunii

Problema este că în fiecare săptămână, sute de români pleacă în vest la cules de fructe. Cei mai mulţi acceptă condiţiile vitrege pentru că nu au de ales, nu au unde să meargă şi nici cum să se întoarcă. Ei îşi plătesc mâncarea, cazarea, până şi echipamentele de lucru, toate acestea fiind deduse din salariu. Aşa că, dintr-un salariu de maximum 3000 de euro promis, este posibil ca oamenii să poată rămâne cu o treime la finalul lunii.

ADVERTISEMENT

FANATIK a vorbit Andreea Matache, recrutor la firma Qbis, care ajută românii să îşi găsească de muncă peste hotare. Recrutorul a spus că este foarte posibil ca în această perioadă să apară firme fantomă care să simplifice modul de recrutare, fără ca acestea să asigure un contract de muncă românilor care pleacă:

“Au senzaţia că se poate rezolva rapid problema şi pleacă cu un buletin, nu verifică oferta, condiţiile”

“Eu nu ştiu cum au plecat aceşti oameni la muncă în plină criză de coronavirus, dar din ce îmi povestesc alţii mi s-a spus că este un proces simplificat de recrutare. Ei sunt încântaţi pentru că au senzaţia că se poate rezolva rapid problema şi pleacă cu un buletin, nu verifică oferta, condiţiile. Li se spune că vor fi plătiţi cu un anumit salariu, dar acele persoane nu le spun că nu lucrează la modul legal, că nu li se plătesc taxe, mâncare cazare şi tot felul de detalii de acest gen”, a spus Matache.

ADVERTISEMENT

Firma Qbis nu trimite românii la muncă peste hotare în această perioadă de coronavirus, iar Andreea Matache susţine că oamenii care apelează la ei sunt surprinşi că salariul promis este mai mic decât în alte părţi:

“Ei când apelează la noi sunt şocaţi pentru că au senzaţia că salariul este mai mic decât ceea ce se oferă pe piaţă”

“De obicei, ei când apelează la noi sunt şocaţi pentru că au senzaţia că salariul este mai mic decât ceea ce se oferă pe piaţă. Salariul este mai mic pentru că ei lucrează în mod legal, li se retrag taxe, au şi asigurare medicală şi cazare, situaţie care nu se întâmplă cu cei care au plecat acum.

ADVERTISEMENT

Oamenii fiind disperaţi, mai ales în această perioadă, acceptă orice şi când ajung acolo îşi dau seama că poate nu a fost cea mai bună decizie pentru ei. Iar ei profită de această situaţie”

“Putem spune că este o perioadă în care unele firme profită de disperarea oamenilor”

Recrutorul consideră că această perioadă este una prolifică pentru aceste firme fantomă pentru că profită de disperarea oamenilor care şi-au pierdut locurile de muncă: “Putem spune că este o perioadă în care unele firme profită de disperarea oamenilor. Au nevoie de un loc de muncă mai mult ca oricând, o mare parte din ei au rămas şomeri”, a spus Matache.

Românii care au plecat la cules de sparanghel în Germania au făcut-o cu ajutorul unui charter, variantă considerată surprinzătoare de firmele de recrutare pentru că nu sunt costuri mici pentru închirierea unei aeronave. Însă, Andreea Matache consideră că acest efort a fost făcut de nemţi pentru a nu se bloca economia, mai ales că era mare nevoie de forţă de muncă pentru recoltare:

“Cel puţin, compania noastră nu îşi permite să închirieze chartere. Am contactat câteva companii aeriene, iar majoritatea ne-au spus că pot închiria pentru un număr mai mare de persoane, iar noi nu avem acel număr pe lună. Presupun că autorităţile străine au luat această decizie ca să nu blocheze total economia. Alt motiv nu văd de ce ar închiria chartere pentru lucrătorii români”, a spus Matache.

“Estimăm că în data de 10-15 mai când se va termina starea de urgenţă, lucrurile vor reveni la normal”

În plină pandemie de coronavirus, firma de recrutare care este reprezentată de Andreea Matache nu trimite românii în străinătate, deşi există o cerere destul de mare. Recrutorul le dă însă o veste oamenilor care vor plece şi speră că după data de 15 mai situaţia să revină la normal şi cei care au apelat la ajutor pentru a găsi un loc de muncă în străinătate să poată pleca în siguranţă şi cu acte în regulă, chiar dacă salariul este mai mic:

“În principiu, aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu zborurile, suspendate până în data de 30 aprilie. Presupun că vor fi prelungite, nu ştiu. Estimăm că în data de 10-15 mai când se va termina starea de urgenţă, lucrurile vor reveni la normal. Acum să vedem ce se întâmplă. Momentan putem ajuta persoanele care sunt acolo, dar nu şi pe cele care vor să plece acum din ţară. 

Avem cereri, cele mai multe venind din partea celor din ţară care vor să plece. Le-am spus că momentan trebuie să aştepte să se rezolve situaţia, ei sunt de acord şi o să vedem cum o să facem pe mai departe”, susţine Matache.

Din păcate, românii care au plecat în străinătate la muncile agricole în această perioadă şi care au semnat documentele fără să le verifice, au de suferit. Iar până la ridicarea restricţiilor nu au de ales, în condiţiile în care dacă refuză să muncească vor rămâne pe străzi fără niciun ban şi, deseori, cu actele de identitate blocate la angajator.

  • 3000 de euro este salariul promis în această perioadă lucrătorilor de pe plantaţiile de sparanghel
  • 1498 de euro net este salariul minim pe care îl promite firma Qbis, care trimite lucrătorii în străinătate cu acte în regulă
ADVERTISEMENT