News

Cum au apărut în spațiul public subiectele de la Bacalaureat. Ligia Deca: ”Fotografii cu camere microscopice, aflate în nasture”

Cum au apărut în spațiul public subiectele de la Bacalaureat? Iată o întrebare la care a venit cu o serie de explicații chiar ministrul educației, Ligia Deca.
29.06.2023 | 12:43
Cum au aparut in spatiul public subiectele de la Bacalaureat Ligia Deca Fotografii cu camere microscopice aflate in nasture
Ligia Deca spune cum au apărut în spațiul public subiectele de la Bacalaureat. Ligia Deca: ”Fotografii cu camere microscopice”. Sursa foto: Guvernul României / Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ligia Deca, ministrul educației, a încercat să explice, joi, cum au apărut în spațiul public subiectele de la Bacalaureat 2023. În toate cele trei zile de examen, poze cu cerințele la română, matematică, istorie, geografie sau biologie au fost publicate în online. S-a întâmplat înainte de ora 12.00, cea la care teoretic elevii ar fi trebuie să încheie testarea.

Ligia Deca spune cum au apărut în spațiul public subiectele de la Bacalaureat. Ligia Deca: ”Fotografii cu camere microscopice”

Și în 2023, la fel ca în anii precedenți, în spațiul public au apărut imagini cu subiectele primite de elevi la examenul de Bacalaureat. Vorbim de poze făcute în timpul testării, cu mult înainte ca elevii să poată părăsi sălile.

ADVERTISEMENT

De exemplu, miercuri, 28 iunie, când a avut loc proba la alegere a profilului și specializării, subiectele la biologie și anatomie au fost postate în online la ora 9.01. Cu alte cuvinte, la doar un minut de când varianta la BAC a fost împărțită în săli.

La o primă vedere, pozele cu subiectele par a fi făcute cu telefonul mobil. În realitate, spune ministrul educației Ligia Deca, lucrurile ar fi mult mai complexe.

ADVERTISEMENT

Aceasta spune că o parte importantă dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice, aflate în nasture. În plus, s-ar fi folosit căşti microscopice care sunt foarte greu de detectat de către comisii.

”În fiecare astfel de caz am făcut investigaţii prin intermediul inspectoratelor. În unele cazuri a fost înlocuită comisia de examen, în alte cazuri, am înţeles că Parchetul s-a sesizat în astfel de cazuri. Ceea ce noi trebuie să evităm pe viitor este utilizarea tehnologiei care avansează, sin păcate, afectând integritatea Examenelor Naţionale.

ADVERTISEMENT

Înţeleg că multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice, aflate în nasture. Este vorba despre căşti microscopice, care sunt la nivelul urechii şi sunt foarte greu de detectat de către Comisii”, a spus Deca, joi, într-o conferință de presă, conform Mediafax.

Ligia Deca dă asigurări: ”Nu a fost afectată integritatea examenului de Bacalaureat”

În aceeași apariție publică, ministrul educației a punctat faptul că ”având în vedere avansul tehnologic este destul de greu de identificat” (n.r. un elev care comite astfel de fapte).

ADVERTISEMENT

Deși au existat astfel de cazuri la fiecare probă scrisă, Ligia Deca spune că ”integritatea evaluării naţionale sau a examenului de Bacalaureat” nu au fost afectate.

”În fiecare caz în care subiectele au ieşit în spaţiul public, în timpul examenului, niciodată înainte ca elevii să intre în săli, subiectele nu au fost publice. Deci nu a fost afectată integritatea evaluării naţionale sau a examenului de Bacalaureat.

Însă, şi acolo unde ele au ieşit înainte de publicarea lor oficială de către Ministerul Educației am realizat anchete şi s-au luat măsuri”, a mai punctat ministrul educației.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB...
Fotbalul a luat-o razna, Becali exultă: va câștiga o avere și dacă FCSB pierde toate meciurile ANALIZĂ
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Lovitură de grație pentru Marius Elisei, fostul soț al Oanei Roman. Vedeta l-a...
Lovitură de grație pentru Marius Elisei, fostul soț al Oanei Roman. Vedeta l-a dat în judecată