News

Cum au arătat parcurile din Capitală, în prima zi de la ieșirea din starea de urgență: Parcul Carol, aproape gol, șahiștii pe baricade în Cișmigiu. Galerie foto

16.05.2020 | 17:00
Cum au aratat parcurile din Capitala in prima zi de la iesirea din starea de urgenta Parcul Carol aproape gol sahistii pe baricade in Cismigiu Galerie foto
ADVERTISEMENT

Vineri, 15 mai, a reprezentat prima zi în care românii au avut voie să iasă din case fără declarație, după expirarea celor două luni de stare de urgență care au fost impuse din cauza pandemiei de covid-19. Una dintre măsurile prevăzute de relaxarea restricțiilor a fost deschiderea parcurilor și celorlalte spații verzi din orașe. M-aș fi așteptat ca în prima zi de ieșit afară după atât de multă autoizolare bucureșteniisă se ducă buluc să se relaxeze în aer liber. După ce m-am plimbat în mai multe parcuri din Capitală, am fost plăcut surprins să văd că un număr destul  de mic de români au ieșit în grădinile în aer liber din București.

În Parcul Carol m-am bucurat de schimbul de gardă alături de câțiva copilași

Primul parc pe care l-am vizitat a fost Carol. Încă de la intrare apare un mic îndrumar pentru vizitat parcul pe timp de pandemie: „Vă rugăm să evitați formarea grupurilor mai mari de 3 persoane”, „Vă rugăm să păstrați distanța de siguranță de 2m”, „Pot sta pe o bancă doar membrii unei familii”. Același ghid aveam să îl văd la fiecare intrare din parcurile din București.

ADVERTISEMENT
Cum au arătat parcurile din Capitală în prima zi după ieșirea din starea de urgență
Regulile de distanțare socială pentru parcurile din Capitală

Primul simț care s-a activat la intrarea în parcul Carol a fost cel olfactiv. Cunoscând felul în care se preocupau de îndatoririle lor îngrijitorii publici, m-aș fi așteptat să am parte de un dezastru. Dar iată că, spre surprinderea mea, parcul avea iarba proaspăt cosită. Sau tunsă cu mașina. Oricum, mirosul de iarbă verde a fost un deliciu, după atâtea săptămâni de praf urban.

Am trecut apoi pe lângă Monumentul Eroului Necunoscut (poate să explice cineva de ce interzisă intrarea în mausoleu?) și am ajuns pe promenada Parcului Carol, acolo unde poți avea o privire de ansamblu asupra întregii zone. Nimic special, câțiva părinți cu copilașii lor, unul verifica tunurile din fața mausoleului, altul se dădea ca pe tobogan pe marginea scărilor. Am prins și schimbul de gardă de la Parcul Carol, din fața monumentului Eroului Necunoscut, un ceremonial interesant, deși căruia parcă îi lipsește spectaculozitatea din alte orașe importante. Oricum, pentru curioși și pasionați, schimbul de gardă are loc undeva în jurul orei 17:30.

ADVERTISEMENT
Cum au arătat parcurile din Capitală în prima zi după ieșirea din starea de urgență
Schimbul gărzii la Mormântul Eroului Necunoscut din Parcul Carol

Parcul Izvor era mai degrabă abandonat. Cișmigiul, în schimb…

După o scurtă călătorie de 20 de minute am ajuns la Parcul Izvor, din fața Palatului Parlamentului. Aici, la ora 18:00, atmosfera era mai degrabă dezolantă. Locurile de joacă pentru copii erau închise, la fel ca în celelalte parcuri, în timp ce oamenii au întârziat să își facă apariția.

Într-adevăr, erau mai multe grupuri de puștani care împărțeau câte o pătură și ascultau muzică trap la boxe portabile. Păreau foarte veseli că s-au revăzut după mult timp. Un detaliu interesant este că mulți dintre ei aveau mască. Dar erau în grupuri de mai mult de trei persoane. Aviz ministrului Vela, care cu ocazia asta poate să solicite profesorilor lor scăderea notei la purtare. ?

ADVERTISEMENT
Cum au arătat parcurile din Capitală în prima zi după ieșirea din starea de urgență
Parcul Izvor arăta mai degrabă abandonat

De asemenea, și spațiile rezervate pentru căței mai dădeau viață unui parc Izvor altfel moleșit pentru mijlocul lunii mai. Totuși, un aspect interesant este faptul că spațiile de joacă pentru copii sunt închise, dar cele pentru câini nu. De parcă stăpânii caninelor nu socializează între ei. Important este însă că patrupezii păreau că păstrează distanțarea socială. Cam de două cozi jumate.

Am mai mers apoi încă zece minute până la Parcul Cișmigiu. Aici situația era ceva mai schimbată. Una dintre cele mai vechi și cochete locuri din București găzduia un număr destul de important de oameni în prima zi de la redeschidere. Pe aleile din parc erau multe grupuri de câte două sau trei persoane, începând cu intrarea din fața Primăriei și până la Cetate. Cum locurile de joacă erau și aici închise, un punct de atracție special pentru copilași erau cei trei patru păuni, încântați și ei de vizita oaspeților.

ADVERTISEMENT
Cum au arătat parcurile din Capitală în prima zi după ieșirea din starea de urgență
Păunii, una din atracțiile principale în Parcul Cișmigiu

Dacă lacul era „open for business”, cu câțiva bucureșteni dând la pedale pe hidrobiciclete, celebrul restaurant Monte Carlo avea porțile ferecate.  Dovadă că proprietarii nu au vrut să se aventureze, în ciuda speculațiilor că terasele ar putea fi deschise. În schimb, gelateriile erau deschise, chiar și cei care vând pizza la bucată.

O imagine haioasă este cea a celor care fac porumb fiert și în arsenalul cărora a apărut acum și o… sticluță de spirt. Bărbatul avea și mască și mănuși chirurgicale și mi-a zis că în prima zi de după pandemie vânzările sunt slabe, că lumea încă se teme să cumpere, chiar dacă s-a echipat corespunzător pentru covid-19.

Cum au arătat parcurile din Capitală în prima zi după ieșirea din starea de urgență
Spirtul, un nou ingredient pentru porumbul fiert din parc

Șahiștii din Cișmigiu, neînfricați în fața covidului!

„Veteranii” din zona șahiștilor au rămas însă la fel de neînfricați. Acolo câteva zeci de persoane, care clar se află în categoriile de risc, jucau de zori table și remi. Și aici ritualul a fost însă alterat de pandemie. Bărbații aveau măști chirurgicale, dar le țineau numai în bărbie, să meargă mai bine semințele și berica. Discuțiile erau aprinse, dovadă că bătrânii nu se mai văzuseră de mult între ei. Dacă la table duelurile se dădeau mai degrabă face to face, cu câțiva gură-cască în jurul lor, distanțarea socială era mai greu de respectat la remi. Aș fi sunat la 112 să îi denunț, dar mi-e teamă că nu sunt un cetățean model, în viziunea ministrului nostru de Interne.

Cum au arătat parcurile din Capitală în prima zi după ieșirea din starea de urgență
„Șahiștii” din parcul Cișmigiu nu se lasă intimidați de covid-19

Cu această mică excepție din zona „șahiștilor”, aș putea însă să spun că maratonul meu de aproximativ patru ore din București mi-a dovedit că românii sunt mult mai responsabili decât aș fi crezut. Acum, nu știu dacă o fi pentru că le este teamă de spitalele din România, pentru că le este frică de amenzile date în aceste două luni de stare de urgență, sau pur și simplu pentru că în sfârșit am dezvoltat un spirit civic care mult timp ne-a lipsit.

Cu toate acestea, ceea ce am văzut eu, și puteți urmări și dvs. în GALERIA FOTO atașată, s-a produs vineri, 15 mai, între orele 16 și 20. Poate sâmbătă și duminică bucureștenii vor ieși în pâlcuri în oraș, profitând de vremea frumoasă de afară și de relaxarea restricțiilor. Sau poate vor rămâne în continuare în case, până când vom ieși din acest teribil „platou” al cazurilor de covid-19. Oricare ar fi răspunsul, sper ca vremurile în care vom trăi cu frica de a merge într-o îmbulzeală să treacă mai repede. În mod bizar, mi-a fost dor de gălăgia unui oraș ocupat și de furnicarul de oameni, după două luni de contact social redus la minim și adaptat riscurilor epidemiologice.

ADVERTISEMENT