News

Cum au destrămat talibanii familiile. O afgană a povestit cum tatăl ei a dispărut de mai bine de 30 de ani

Familiile din Afganistan, destrămate de talibani. O femeie a povestit cum tatăl ei a dispărut de mai bine de 30 de ani
20.08.2021 | 07:54
Cum au destramat talibanii familiile O afgana a povestit cum tatal ei a disparut de mai bine de 30 de ani
ADVERTISEMENT

Talibanii au cucerit Afganistanul și se pregătesc să formeze un nou Guvern. Oamenii sunt înspăimântați de ce ar putea urma.

O femeie de origine afgană a povestit, pentru BBC, cum a arătat țara sub conducerea insurgenților, cu mai bine de 30 de ani în urmă.

ADVERTISEMENT

Cum au destrămat talibanii familiile. O afgană a povestit cum tatăl ei a dispărut de mai bine de 30 de ani

Frida locuiește la Londra, iar când și-a văzut tatăl ultima dată avea doar 10 ani. Femeia povestește că părintele ei a fost răpit de talibani în timp ce se îndrepta spre serviciu.

„A trăi sub conducerea regimului taliban este ca și cum ai fi într-o relație abuzivă. La început este bine. Fac multe promisiuni, își urmăresc pașii, chiar își îndeplinesc unele promisiuni. Dar, în timp ce suntem ademeniți într-un fals sentiment de securitate, ei își fac planurile,” a spus aceasta.

ADVERTISEMENT

„În curând, și încetul cu încetul, pe măsură ce lumea se plictisește de Afganistan și mass-media trece la o altă știre, ei își vor strânge puterea zi cu zi, iar ciclul sălbatic va începe din nou,” a adăugat.

Ce s-a întâmplat cu tatăl femeii

Frida a povestit că, după absolvirea facultății din Kabul, tatăl acesteia s-a căsătorit. Familia locuia în orașul Herat când rușii au plecat și Mujahadinul a preluat puterea. Atunci, bărbatul lucra la un ONG.

ADVERTISEMENT

A avut ocazia să plece când talibanii au preluat conducerea, dar nu a făcut-o. Îi plăcea job-ul și orașul în care locuiau. „Viața a fost brutală sub regimul taliban. Avea patru fiice cărora li se priva accesul la educație și un fiu tânăr. Dar munca a fost plină de satisfacții, avea ambiții, pentru el și pentru noi, iar creșterea animalelor a făcut viața puțin mai suportabilă,” a povestit ea.

„Într-o dimineață, la mijlocul lunii iunie 1999, tatăl meu tocmai terminase micul dejun și se pregătea să plece la serviciu. S-a uitat la mine și a zâmbit când s-a urcat pe bicicletă, iar apoi a plecat. Câteva minute mai târziu, unii dintre vecinii noștri au apărut la ușa noastră cu bicicleta lui. Au spus că talibanii l-au luat,” a adăugat.

ADVERTISEMENT

Vestea a fost una năucitoare: „Nu voi uita niciodată chipul mamei mele. Era înghețată de spaimă. A luat mâna fratelui meu de cinci ani și a fugit pe ușă, disperată să-l găsească”.

Bărbatul, dispărut fără urmă

Au urmat căutări disperate și eforturi susținute pentru a afla orice informație cu privire la soarta tatălui femeii. Toate au fost zadarnice. „În fiecare zi, mama mea vizita fiecare birou taliban. Au refuzat să o asculte. După ce a epuizat fiecare cale, unchiul meu a mers la Kandahar, unde auzise că talibanii mutaseră niște prizonieri. Dar nu au existat noutăți”.

„Apoi s-a dus la Kabul și Mazar-i-Sharif, dar nici el nu a fost acolo. Mama era puternică, o leoaică, nu a vrut niciodată să lase lucrurile așa. Împotriva sfaturilor familiei, l-a luat pe fratele meu (pentru că, sub conducerea talibanilor, ea putea călători doar cu un bărbat, chiar dacă el era doar un copil) și s-a dus la Kandahar la biroul liderului talibanilor, Mullah Omar,” a povestit Frida.

Lucrurile aveau să devină și mai dramatice. Mama acesteia a fost bătută cu brutalitate de talibanii. Aceștia au amenințat că dacă va mai insista să-și găsească soțul, va fi ucisă cu pietre.

„Viața sub talibani a trecut de la un iad viu la o gaură neagră a deznădejdii. Mama mea, temându-se de viața noastră, a decis să părăsească Afganistanul și ne-a dus la Mashhad, Iran”, a relatat ea.

„În 2004, când lucrurile s-au îmbunătățit în Afganistan, ne-am întors. Am vrut să studiem și să facem ceva cu viețile noastre.”

În prezent, Frida este căsătorită și locuiește în capitala Marii Britanii. Ea se teme pentru rudele ei și pentru soarta țării în care s-a născut: „în timp ce privim știrile despre talibanii care preiau din nou Afganistanul, mă tem că istoria se va repeta”.

„Sunt căsătorită acum și locuiesc în Anglia. Dar mi-e teamă pentru mama, surorile și fratele meu care sunt încă în Afganistan și pentru milioanele de familii care vor suferi dureri și pierderi, așa cum am făcut noi. Singura lor greșeală este faptul că s-au născut în Afganistan”, a conchis ea.

Numele au fost schimbate, pentru protejarea identitatății celor implicați.

ADVERTISEMENT
Tags: